Βίντεο: Νεκρή φάλαινα μήκους 11 μέτρων βρέθηκε στη ζούγκλα του Αμαζονίου

Μυστήριο για τους επιστήμονες αποτελεί μία μεγάπτερη φάλαινα 11 μέτρων, η οποία βρέθηκε νεκρή στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

Σύμφωνα με την ταλική Corriere Della Sera, το κουφάρι της φάλαινας εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν ντόπιοι παρατήρησαν όρνια να πετάνε πάνω από στο νησάκι Μαρέχο, κοντά στο δέλτα του Αμαζονίου, και κάλεσαν τις αρχές.

«Θα

κάνουμε αυτοψία. Με την πρώτη ματιά δεν υπάρχουν τραυματισμοί, ούτε μπορούμε να καταλάβουμε τι προκάλεσε τον θάνατο της φάλαινας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Περιβάλλοντος, Katie Silva.

Μέλος της ομάδας δέκα βιολόγων της ΜΚΟ Bicho D’ agua που αμέσως έσπευσε στην περιοχή δήλωσε ότι οι επιστήμονες είναι πολύ μπερδεμένοι καθώς είναι ένα πολύ ασυνήθιστο φαινόμενο να βρεθεί φάλαινα στη βόρεια ακτή της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πως κατέληξε εδώ, αλλά υποθέτουμε ότι το πλάσμα βρισκόταν κοντά στην ακτή και η παλίρροια, η οποία ήταν αρκετά σημαντική τις τελευταίες ημέρες, το πήρε και το έριξε στην ενδοχώρα», σημείωσε η ειδικός Ρενάτα Έμιν.

Οι φάλαινες Megaptera novaeangliae συχνά εμφανίζονται στα νερά του Αμαζονίου τον χειμώνα, όταν το αλάτι στο νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ειδικοί τονίζουν πως σε άλλο σημείο κοντά στην ακτή βρέθηκαν και μερικές θαλάσσιες χελώνες, πράγμα επίσης ασυνήθιστο.

View this post on Instagram

A baleia jubarte encalhada em Soure, ilha de Marajó, era um filhote de cerca de um ano de idade e 8 m de comprimento. A carcaça foi encontrada a mais ou menos 15 m da praia. Devido às macromarés, comuns na Costa Norte do Brasil, é totalmente compreensível que uma carcaça vá parar dentro do manguezal. Não é um animal adulto, nem tão grande como parece nas imagens. #bichodagua #biodiversidade #amazonia #icmbio #resexsoure

A post shared by Bicho D'água (@bicho_dagua) on Feb 23, 2019 at 6:23pm PST

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι φάλαινες συνηθίζουν να ταξιδεύουν πάνω από 6.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Αμαζόνιο.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η νεαρή φάλαινα κατά πάσα πιθανότητα έχασε τη μητέρα της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για τη μετανάστευση και για το λόγο αυτό έμεινε πίσω στην λεκάνη του Αμαζονίου.

Ίσως μετά να παρασύρθηκε από τα μεγάλα κύματα στις ακτές και τελικά να εγκλωβίστηκε. Μια άλλη εξήγηση είναι η φάλαινα πιθανότατα να πέθανε από την κατάποση πλαστικών και το νεκρό της σώμα να παρασύρθηκε από τα νερά.

Τις επόμενες μέρες οι ειδικοί θα καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το θηλαστικό κατέληξε στη ζούγκλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα