Θεσσαλονίκη: Σκουπιδότοπος ο βυθός στην Αρετσού - Η διπλή δράση της ΕΥΑΘ (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Δίχτυα αλιείας, μεγάλες ποσότητες πλαστικού και μεταλλικές συσκευασίες, ελαστικά αυτοκινήτων, μέχρι και.... πολλαπή μηχανής, ανέσυραν από τον βυθό στο αλιευτικό καταφύγιο της Αρετσούς, στην Καλαμαριά, 20 εθελοντές δύτες. Η πρωτοβουλία για τον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στην περιοχή πραγματοποιήθηκε από την ΕΥΑΘ και τον Δήμο Καλαμαριάς, σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών δυτών της «Aegean Rebreath» και της «Northern Greece Underwater Explorers», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος,

την Τρίτη 5 Ιουνίου.

Οι εθελοντές δύτες επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια ανέλκυσης απορριμμάτων από τον βυθό του λιμανιού και, όπως στη Greenagenda.gr, απογοητεύτηκαν από την κατάσταση που αντίκρισαν. Την ίδια στιγμή, άλλες ομάδες εθελοντών έκαναν παράκτιο καθαρισμό με προσεκτική διαλογή.

Παρουσία Φάμελλου η δράση

Τη συγκεκριμένη δράση παρακολούθησε για αρκετή ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. «Η σημερινή δράση καθαρισμού της ΕΥΑΘ μαζί με την Aegean Rebreath και τον Δήμο Καλαμαριάς αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα αυτών των προσπαθειών που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Προφανώς, οι καθαρότερες ακτές σημαίνουν και καλύτερα οικοσυστήματα, καλύτερη οικονομία και αλιεύματα. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν υπάρχουν όρια. Με την σημερινή μας παρουσία θέλουμε να αναδείξουμε ότι αυτό αξίζει αυτό να το κάνουμε κάθε μέρα», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Ο Ιωάννης Κρεστενίτης, πρόεδρος της ΕΥΑΘ, τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε όλοι μας μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να περιορίσουμε το πλαστικό που πετάμε και φθάνει τελικά σε θάλασσες και ωκεανούς. Μαζεύουμε σήμερα τα απορρίμματα σε μια προσπάθεια να δείξουμε από τη μία ότι είναι κάτι που, φυσικά, δεν είναι απαράδεκτο να γίνεται αυτό και από την άλλη ότι όλα τα υλικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος».

Η ομάδα «Aegean Rebreath» υλοποιεί κατά τόπους δράσεις ανέλκυσης, συλλογής και διαλογής θαλάσσιων απορριμμάτων με σκοπό την ανακύκλωσή τους ή την επαναξιοποίησή τους στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Απώτερος στόχος της είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες στο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης επιδιώκοντας την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων τους.

Πρόσφατα η ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 420 προτάσεις από 42 ευρωπαϊκές χώρες για την ιδέα της να δημιουργηθούν σταθμοί ανακύκλωσης θαλάσσιων απορριμμάτων σε διάφορες παράκτιες κοινότητες ανά την Ελλάδα.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η μάχη ενάντια στο πλαστικό: 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικό απορρίπτονται στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο και κάθε 60 δευτερόλεπτα ένα ολόκληρο φορτηγό με πλαστικά απορρίμματα «ξεφορτώνει» στη θάλασσα!

Τα Ηνωμένα Έθνη, μάλιστα, έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες ένα διεθνές διαδικτυακό παιχνίδι με hashtag #BeatPlasticPollution, ώστε να προωθήσουν καταναλωτικές συμπεριφορές φιλικές στο περιβάλλον, με την καθημερινή χρήση εναλλακτικών υλικών αντί του πλαστικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα