Τα αιολικά πάρκα διχάζουν την ελληνική κοινωνία

Χωρίς μία κοινή συνισταμένη εμφανίζεται η τοπική κοινωνία της Βέροιας, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις απόψεις των εκπροσώπων της στο δημοτικό συμβούλιο, απέναντι στο έργο κατασκευής 155 ανεμογεννητριών της εταιρείας «Αιολική Βερμίου» στο όρος Βέρμιο.

Το μεγάλο αυτό αιολικό πάρκο θα εγκατασταθεί στα γεωγραφικά όρια τριών δήμων (Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας) με ισχύ 465 MW, αναμένεται να δημιουργήσει 30 μόνιμες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες την περίοδο κατασκευής, ενώ θα προκύπτουν και ανταποδοτικά οφέλη για τους

προαναφερόμενους δήμους.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, επισημάνθηκε σε σχέση με τον χρόνο έναρξης κατασκευής του έργου ότι αναμένεται σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και η τελική διαμόρφωση του επενδυτικού σχήματος.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας, θα γίνει προσπάθεια για όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, ενώ υπογραμμίστηκε ότι η επένδυση θα συμβάλλει στην τοπική οικονομία.

Τονίστηκε ακόμη ότι δεν υπάρχει θόρυβος από την λειτουργία των ανεμογεννητριών και τα οφέλη που θα προκύψουν είναι περισσότερα από τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Αναφορικά με την αισθητική εικόνα, έγινε μια σύγκριση της περιοχής της Κοζάνης με τα φουγάρα των μονάδων παραγωγής με τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο.

Ωστόσο διατυπώθηκαν και αντίθετες απόψεις εντός του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες εστίασαν κυρίως στην «υπερφόρτωση» του Βερμίου με αιολικά πάρκα (έχουν προχωρήσει και άλλες επενδύσεις στην περιοχή), ενώ τονίστηκε επίσης πως η επένδυση θα επηρεάσει τα ζώα, την πανίδα και το νερό του Βερμίου.

Αντιδράσεις για τη δημιουργία αιολικού πάρκου εκδηλώνονται και σε μία άλλη περιοχή της χώρας, στην Κρήτη.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου αντιδρούν για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο βουνό Κουρούπα.

Έτσι τονίζουν ότι ο δρόμος που δημιουργήθηκε για την πρόσβαση στο αιολικό πάρκο έκοψε στη μέση τοπική κτηνοτροφική επιχείρηση, καθώς περνά μέσα από βοσκοτόπι και κτηνοτροφικές καλλιέργειες.

Όσοι τάσσονται κατά της συγκεκριμένης επένδυσης υποστηρίζουν ότι η άδεια εγκατάστασης για αιολικό σταθμό τεσσάρων ανεμογεννητριών στο βουνό Κουρούπα έχει δοθεί για ένα σημείο ακριβώς δίπλα σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για πουλιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα