Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των διεθνών υδάτων το 2020

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία συζητήσεων σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, τα διεθνή ύδατα, δηλαδή η ανοικτή θάλασσα που βρίσκεται εκτός δικαιοδοσίας οποιασδήποτε χώρας, θα αποκτήσουν σε ένα βαθμό περιβαλλοντική προστασία. Στις αρχές του 2018, η πλειοψηφία των μελών των Ηνωμένων Εθνών θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια συνθήκη προστασίας των διεθνών υδάτων από τη ρύπανση και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τουλάχιστον 141 από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ θα ξεκινήσουν τις επίσημες

συνομιλίες που αναμένεται να καταλήξουν σε μια συνθήκη για την προστασία της ανοικτής θάλασσας το 2020. Η συνθήκη θα ορίζει προστατευόμενες περιοχές και θα καθορίζει ποσοστώσεις αλιευμάτων.

Τα διεθνή ύδατα αποτελούν περίπου το 58% των ωκεανών του πλανήτη, εκτεινόμενα από τους τροπικούς έως τους πόλους. Παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν σημαντικό κομμάτι της βιοποικιλότητας του πλανήτη, το επίπεδο γνώσης μας για τις περιβαλλοντικές απειλές τους είναι χαμηλό. Εκτιμάται πως μόνο το 5% της ανοικτής θάλασσας έχει ερευνηθεί, επειδή οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στις παράκτιες περιοχές.

Αυτό, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι κύριες πηγές ρύπανσης των ωκεανών είναι τα χημικά προϊόντα όπως τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που παράγονται και χρησιμοποιούνται στην ενδοχώρα και τελικά καταλήγουν στον ωκεανό ως χημική απορροή. Ωστόσο, ερευνητές έχουν ανακαλύψει ίχνη ανθρώπινης ρύπανσης στα πιο απομακρυσμένα μέρη των ωκεανών, καταδεικνύοντας το μέγεθος της επίδρασης των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Εάν εγκριθεί, η συνθήκη θα μπορούσε να προστατεύσει ορισμένους από τους πλέον ευάλωτους ωκεάνιους πόρους στη Γη, ιδιαίτερα τα θαλάσσια οικοσυστήματα στα βαθιά ύδατα.

Keywords
Τυχαία Θέματα