Στα πρόθυρα κατάρρευσης η βιόσφαιρα της Γης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Δραματική είναι η «φωνή» 15.364 επιστημόνων από 184 χώρες, καθώς δηλώνουν ότι η βιόσφαιρα της Γης βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και για αυτό απαιτούνται επείγοντα μέτρα από τις πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον κόσμο για να αποτραπεί η καταστροφή.

Η βιόσφαιρα είναι το εξωτερικό περίβλημα του πλανήτη - περιλαμβάνει τον αέρα, το έδαφος, τo οικολογικό σύστημα που ενσωματώνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και τις μεταξύ τους σχέσεις, περιλαμβανόμενης της αλληλεπίδρασης τους με τα στοιχεία της λιθόσφαιρας (πετρώματα), της υδρόσφαιρας (νερό) και

της ατμόσφαιρας (αέρας).

Η εξέλιξη της βιόσφαιρας θεωρείται μια διαδικασία βιογένεσης, που ξεκίνησε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι χιλιάδες επιστήμονες εξέδωσαν έναν κατάλογο από 13 προτροπές προς τους πολιτικούς ηγέτες, εκ των οποίων οι 5 απαιτούν άμεσες δράσεις και είναι οι εξής:

- Αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των φυσικών πόρων στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα.
- Να δοθεί ένα τέλος στην καταστροφή των δασών, των υγρότοπων και άλλων οικοσυστημάτων.
- Να υπάρξει εκτεταμένη ανάπλαση περιοχών που έχουν «πληγεί» περιβαλλοντικά, όπως τα δάση.
- Να αναπτυχθούν εκ νέου είδη ζώων (κυρίως αρπακτικά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας) σε ευαίσθητες περιοχές, όπου έχουν διασαλευθεί οι οικολογικές ισορροπίες.
- Να αποκατασταθεί σε μεγάλη κλίμακα η ύπαρξη ενδημικών φυτών σε συγκεκριμένα δάση, να αντιμετωπιστεί η λαθροθηρία και να σταματήσει το εμπόριο επαπειλούμενων ειδών ζώων.

Αυτό το μήνυμα των επιστημόνων αποτελεί επί της ουσίας αναβάθμιση μίας παρόμοιας προειδοποίησης, η οποία είχε εκδοθεί το 1992 από τον φορέα Union of Concerned Scientists.

Σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα προβλήματα που είχαν επισημανθεί πριν 25 χρόνια, δυστυχώς έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερα.

Από την πλευρά του το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ανταποκρίθηκε στις έντονες ανησυχίες των επιστημόνων, αποφασίζοντας πως πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το περιβάλλον. Μάλιστα το Κοινοβούλιο ζητά να υπάρξει μεγαλύτερη δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την μη βιώσιμη γεωργία.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαική Επιτροπή στις 29 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει το νέο της όραμα για το μέλλον της κοινοτικής πολιτικής γεωργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα