Σε αποσύνθεση οι ποδηλατόδρομοι της Θεσσαλονίκης - Σχέδιο για νέο δίκτυο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε πλήρη αποσύνθεση, σε όλο το μήκος του, βρίσκεται πλέον το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη. Γεμάτοι παγίδες, λιμνάζοντα νερά, σκουπίδια, αγριόχορτα και φύλλα, γεμάτοι με παρκαρισμένα οχήματα που καβαλούν τα προστατευτικά στοιχεία σήμανσης ή εμποδίζουν τη ροή, οι ποδηλατόδρομοι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, που δεν είναι άλλη από τη διάλυση, και συνιστούν κίνδυνο, ακόμη και για τους... ατρόμητους ποδηλάτες.

Ο πρόχειρος αρχικός σχεδιασμός του δικτύου

χωρίς όρους και προδιαγραφές, η έλλειψη αστυνόμευσης και η αδιαφορία των οδηγών για τις απαγορευτικές πινακίδες σήμανσης συνέβαλαν ώστε η χρήση των ποδηλατοδρόμων στην πόλη να έχει ευτελιστεί και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των ποδηλατών. «Οι ποδηλάτες, πλέον, φοβούνται να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο, αφού το δίκτυο έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη», λέει στη Greenagenda.gr η πρόεδρος του Ποδηλατικού Ομίλου «Βέλος» Κάτια Δάκου.

Νέο σχέδιο και όχι λίφτινγκ

«Δεν είναι ποδηλατόδρομος, το δίκτυο βρίσκεται σε μια κατάσταση μη λειτουργίας», παραδέχεται ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, και υπογράμμισε: «Δεν ενδιαφερόμαστε να κάνουμε κάποιο λίφτινγκ του δικτύου, παρά μόνο να σχεδιάσουμε μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη με βάση την τήρηση των νέων προδιαγραφών που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Παππάς τονίζει πως ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει απευθυνθεί σε μελετητικό γραφείο για το νέο σχέδιο, του οποίου η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται ένας ποδηλατόδρομος στην οδό Κουντουριώτου που, μέσω της οδού Γιαννιτσών, θα καταλήγει στο εμπορικό κέντρο CITY GATE. Πρόκειται για έναν διπλό ποδηλατόδρομο με στηθαίο ασφάλειας για την προστασία των ποδηλατών από τους διερχόμενους οδηγούς. Ακόμη σχεδιάζεται ένας δεύτερος ποδηλατόδρομος, ο οποίος θα ξεκινά από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας και θα φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

«Αυτό είναι το άμεσο σχέδιό μας. Σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα επιδιώξουμε την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ. Χρειάζεται να επανεκκινήσουμε τη ποδηλατοκίνηση στην πόλη και, βεβαίως, αυτό θα συμβεί μόνο με μεγάλη τροποποίηση του δικτύου, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό», καταλήγει ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα