Ψεκασμός ελαιόδεντρων από drone στη Νάουσα - Τα «πράσινα» οφέλη (vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Μπορεί στο μέλλον ο επίγειος ψεκασμός αγροτικών καλλιεργειών να αντικατασταθεί από τον εναέριο, μέσω της τεχνολογίας των drones, διευκολύνοντας τον αγρότη και προστατεύοντας το περιβάλλον; Θα βλέπουμε σύντομα στην ελληνική ύπαιθρο ολοένα και πιο συχνές απογειώσεις σε χωράφια από αυτά τα «έξυπνα» και ευέλικτα ελικόπτερα;

Το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ απαντά, και στα δύο ερωτήματα, καταφατικά.

Για αυτόν τον λόγο, πριν από λίγες εβδομάδες,

προχώρησε σε επίδειξη ψεκασμού με drone σε ελαιόδεντρα στη Νάουσα, μετά από ενημερωτική ημερίδα για τις «Νέες Τεχνολογίες στη Σύγχρονη Γεωργία».

Σύμφωνα με τον τακτικό ερευνητή του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Θωμά Σωτηρόπουλο, με αυτήν τη σύγχρονη πρακτική, δίνεται η δυνατότητα στον γεωργό να ψεκάσει την παραγωγή του εξ αποστάσεως, με ασφάλεια, αλλά και πιο αποτελεσματικά.

Παράλληλα, τα drones μπορούν να παρέχουν στους γεωργούς των ορεινών περιοχών της χώρας τη δυνατότητα να ψεκάσουν πιο εύκολα και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που κρύβουν στη διαδικασία αυτή τα επικλινή εδάφη.

Όπως εξηγεί, άλλωστε, ο κ. Σωτηρόπουλος, η χρήση του drone γίνεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας της παραγωγής το οποίο περιλαμβάνει την αξιοποίηση δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς, αλλά και των μοντέλων πρόβλεψης εμφάνισης ασθενειών.

Πράσινο πρόσημο

Η τεχνολογία των drones μπορεί να γίνει σύμμαχος του παραγωγού και να τον βοηθήσει να ελέγξει καλύτερα και με περισσότερη ακρίβεια τον ελαιώνα ή το χωράφι του και να επέμβει με ακρίβεια όπου και όποτε χρειάζεται, εξοικονομώντας πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου τρόπου δουλειάς είναι πολλαπλά: εξοικονόμηση και ορθολογικότερη χρήση των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και βελτιστοποίηση της άρδευσης. Ο παραγωγός έχει μεγαλύτερο έλεγχο και την επιλογή να εφαρμόσει διαφοροποιημένες πρακτικές σε περιοχές της καλλιέργειάς του που έχουν διαφορετικές ανάγκες.

Επιπλέον, η εξοικονόμηση πόρων, η ορθολογική άρδευση και χρήση φυτοπροστατευτκικών προϊόντων και λιπασμάτων κάνουν την καλλιέργεια φιλικότερη προς το περιβάλλον.

Έτσι, μόνο κερδισμένος βγαίνει ο αγρότης από τη χρήση αυτής της εφαρμογής της τεχνολογικής εξέλιξης, αφού μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα και... κόπο, αυξάνοντας, φυσικά, το κέρδος του.

Keywords
Τυχαία Θέματα