Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» σε Καλαμπάκα και Τρίκαλα

Το ντοκιμαντέρ «Οι Τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα προβληθεί στην Καλαμπάκα την Κυριακή 21 Ιανουαρίου και στα Τρίκαλα τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Η προβολή στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων (Μύλος Ματσόπουλου), στις 22:00, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Η προβολή στην

Καλαμπάκα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων (Π. Δημητρίου & Ν. Πλαστήρα), στις 19:00. Η είσοδος και στις δύο προβολές είναι δωρεάν.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φλούλη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του, δίνοντας μεγάλη χαρά στους συντελεστές του και σε όλη την ομάδα του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν τα τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη στην Ελλάδας που ακροβατούν στο χείλος της εξαφάνισης, δίνοντας μια άνιση μάχη με τα δηλητηριασμένα δολώματα. Ανάμεσά τους, το τελευταίο ζευγάρι της περιοχής των Μετεώρων, που πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στη χώρα. Μαζί τους, άνθρωποι της υπαίθρου, ορνιθολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, δασικοί υπάλληλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Θράκη ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του εμβληματικού αυτού μεταναστευτικού γύπα.

Σκηνοθεσία – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φλούλης
Line Producer: Άρης Κοτρώνης – Βέττας
Οργάνωση Παραγωγής – Συνεντεύξεις: Ρούλα Τρίγκου/Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Μοντάζ: Γιάννης Φλούλης
Βοηθός Μοντάζ: Θάνος Ανδρεάδης
Still Photography: Θάνος Φλούλης
Συμπληρωματικά Πλάνα: Svetoslav Spasov, Sergey Panayotov, Δημήτρης Βαβύλης, Τάσος Μπούνας
Υποτιτλισμός: Άρης Κοτρώνης – Βέττας
Μετάφραση: Victoria Saravia, Ρούλα Τρίγκου
Παραγωγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη»

Λίγα λόγια για τον Ασπροπάρη

Κάθε άνοιξη, ο Ασπροπάρης, ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει, διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φωλιάσει στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου, δίπλα στον άνθρωπο. Θεωρείται προάγγελος της άνοιξης, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου συνέδεαν την άφιξή του με μαντικές πράξεις και ευχές για ευοίωνο πέρασμα στη νέα εποχή και πλούσια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, με ποινή θανάτου, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα τροφής των ανθρώπων!

Σήμερα, ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη. Έχοντας υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 90% κατά τα τελευταία χρόνια, λιγότερα από 40 ζευγάρια απομένουν πλέον στα Βαλκάνια και μόλις 5 στην Ελλάδα. Σε περιοχές που πριν λίγα χρόνια το είδος ήταν κοινό, όπως η Ήπειρος, πλέον η θέα έστω και ενός Ασπροπάρη αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Κύριος ένοχος γι' αυτό είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί μεγάλη πληγή για την ελληνική φύση και έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε εξαφανίσεις προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα