«Πράσινες» ανακαινίσεις ξενοδοχείων από τη Mouzenidis Travel

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Την εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής που ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον υλοποιεί η Mouzenidis Travel τόσο στο επίπεδο της ανακαίνισης ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όσο και σε άλλα επίπεδα της λειτουργίας της.

Όπως επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο marketing manager της Mouzenidis Travel κ. Άρης Βαρτάλας, η εταιρεία «στο πλαίσιο των

δραστηριοτήτων της, εκμεταλλεύεται ξενοδοχειακά συγκροτήματα, η συντήρηση και η επισκευή των οποίων αποτελούν απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της αντοχής τους και την εξασφάλιση της παράτασης του χρόνου ζωής τους. Για τον λόγο αυτό, προβαίνει συχνά σε ανακαινίσεις των ξενοδοχείων, με σκοπό την εξασφάλιση, πέραν της υψηλής αισθητικής των χώρων, και της δημιουργίας άνετου και υγιεινού περιβάλλοντος διαβίωσης». «Όταν ξεκινάει ο σχεδιασμός της ανακαίνισης ενός κτηρίου ξενοδοχείου από τη μελέτη έως και την κατασκευή λαμβάνονται πολύ σοβαρά πλέον οι αρχές της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά τόσο προς το περιβάλλον, όσο και προς τον άνθρωπο» προσθέτει ο ίδιος και συνεχίζει λέγοντας ότι «επιδιώκεται η χρήση υλικών τα οποία είναι ανακυκλώσιμα και αφομοιώσιμα από το περιβάλλον, δεν απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή και επεξεργασία τους, δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικών, πρώτων υλών και δεν είναι τοξικά ή βλαβερά για την υγεία των χρηστών και για το περιβάλλον».

Ακόμη, κατά τον ίδιο, η έκταση των οικολογικών παρεμβάσεων συνδέεται άμεσα με την έκταση της ανακαίνισης. «Η ολική ανακαίνιση περιλαμβάνει προσθήκη ή ενίσχυση της υπάρχουσας θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, δαπέδων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, τοποθέτηση ενεργητικών ή παθητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Πριν από οποιαδήποτε μικρή ή εκτεταμένη ανακαίνιση, η εταιρεία, μέσω εξειδικευμένου προσωπικού, προβαίνει σε εκτίμηση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων των ξενοδοχείων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω σχετικών αναβαθμίσεων. Αυτό στη συνεχεία έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται προς μία πιο “πράσινη” λογική και ο περιβάλλον χώρος του ξενοδοχείου, όπου τοποθετούνται εφόσον είναι εφικτό και πρόσφορο, ηλιακά, αιολικά και κάθε είδους οικολογικά συστήματα παραγωγής ενέργειας», υπογραμμίζει ο κ. Βαρτάλας.

Επιπλέον και η ανανέωση του στόλου των οχημάτων της Mouzenidis Travel εντάσσεται στο ευρύτερο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα, που εφαρμόζει η εταιρεία, η οποία λόγω του αντικειμένου της στον τομέα των τουριστικών μεταφορών, διαθέτει μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων και μισθωμένων οχημάτων. «Βασική επιδίωξη είναι η επιλογή «οικολογικών» οχημάτων, όπως τα ηλεκτρικά και τα οχήματα με κινητήρα φυσικού αερίου» σημειώνει ο marketing manager της Mouzenidis Travel.

Παράλληλα και στις κεντρικές εγκαταστάσεις της η εταιρεία έχει υιοθετήσει μια φιλική προς το περιβάλλον στάση της.

«Με ενέργειες όπως η εγκατάσταση οικολογικών συστημάτων ενέργειας, η αποφυγή απερίσκεπτης κατανάλωσης χαρτιού, η αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους λαμπτήρες τύπου led, η απενεργοποίηση των συσκευών όταν δε χρησιμοποιούνται και η ο περιορισμός της χρήσης τους στο ελάχιστο δυνατό, καθώς και η τοποθέτηση και χρήση κάδων ανακύκλωσης κάθε είδους ανακυκλώσιμου υλικού, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις ενέργειες και "συνήθειες", που χρησιμοποιούμε στα πλαίσια της καλλιέργειας μιας πιο φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης» καταλήγει ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα