Πλαστικά και σπατάλη τροφίμων: Σχέση συγκλίνουσα ή αποκλίνουσα;

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων και το μεγάλο πρόβλημα της σπατάλης τροφής, που επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον;

Θεωρητικά οι πλαστικές συσκευασίες στα τρόφιμα, που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, βοηθούν έτσι ώστε η τροφή να συντηρείται περισσότερο, άρα να πετάμε λιγότερη στα σκουπίδια, όπερ σημαίνει ότι προκύπτει περιβαλλοντικό όφελος.

Όμως μία νέα

έρευνα έρχεται να ανατρέψει το ότι προκύπτει θετικό περιβαλλοντικό όφελος και ουσιαστικά συμπεραίνει πως η επικράτηση των πλαστικών συσκευασιών στα τρόφιμα ουδόλως ανέκοψε την ανεξέλεγκτη απόρριψη φαγητού και γενικότερα τροφής στα σκουπίδια.

Η έρευνα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Earth Europe και Zero Waste Europe κατέδειξε πως τόσο η χρήση πλαστικών συσκευασιών, όσο και η τροφή που απορρίπτεται στα σκουπίδια διπλασιάστηκαν στην ΕΕ το χρονικό διάστημα 2004-2014.

Πλαστικά καλύπτουν το 37% του φαγητού που πωλείται στην ΕΕ και επομένως αποτελούν τις πιο ευρέως διαδεδομένες συσκευασίες.

Αυτό το πλαστικό κατά κανόνα χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και καταληκτικά πηγαίνει στις χωματερές, όπου αποτεφρώνεται ή πολλές φορές μολύνει τους υδροφόρους ορίζοντες.

Το 85% των σκουπιδιών στις παραλίες όλου του κόσμου είναι πλαστικά και από αυτά τα μισά είναι μίας χρήσης, όπως τα καλαμάκια, τα πλαστικά τάπερ και συσκευασίες φαγητού κάθε είδους κτλ.

Ο μέσος Ευρωπαίος, κατά την έρευνα, σε ετήσια βάση χρησιμοποιεί 30 κιλά πλαστικές συσκευασίες και πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφίμων.

Για να αναχαιτιστεί η «καταιγίδα» των πλαστικών, που κατακλύζει θάλασσες, ακτές και υδροφόρους ορίζοντες, η Ευρωπαική Επιτροπή αναμένεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους θα ανακοινώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Την ίδια στιγμή και η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα της ΕΕ και ήδη ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να υιοθετηθεί μία πιο αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τέλος, όσον αφορά στην συσκευασία των τροφίμων, έχουν υποδειχθεί λύσεις όπως η πιο εκτεταμένη χρήση γυαλιού, το οποίο ανακυκλώνεται σε πολύ υψηλό ποσοστό και αποτελεί μία εναλλακτική που διερευνάται.

Keywords
Τυχαία Θέματα