«Πεδίο μάχης» ο Κίσσαβος για την εκχέρσωση δασικού τμήματος

«Πόλεμος» ξέσπασε στον Κίσσαβο με επίκεντρο την εκχέρσωση ενός τμήματος του όγκου του βουνού, που θα ελεγχθεί από την δικαιοσύνη εάν έγινε νομότυπα ή όχι, προκειμένου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ένα μικρό προπονητικό χιονοδρομικό κέντρο.

Η παρέμβαση στο βουνό φέρεται να έχει γίνει από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας (ΕΟΣ Λάρισας), ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί σχετική αυτοψία, που επιβεβαιώνει πως εκχερσώθηκε δασική έκταση, από τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας (η αυτοψία έγινε στη θέση «Κάναλος» της τοπικής κοινότητας Σπηλιάς

της Δημοτικής Ενότητας Συκουρίου του Δήμου Τεμπών).

Η αυτοψία επαλήθευσε σχετική καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος.

Στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδας είχε καταφύγει και η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, «Οικολογική Θεσσαλία» καταγγέλλοντας παράνομη δραστηριότητα στον Κίσσαβο.

Με έγγραφό της προς τους Επιθεωρητές την 1η Σεπτεμβρίου 2017 είχε κάνει γνωστό ότι «στον Κίσσαβο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του κτηρίου του ΟΤΕ και του καταφυγίου Κισσάβου του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες διάνοιξης και διαμόρφωσης, σε μεγάλο μήκος, από χωματουργικό μηχάνημα σε δασική περιοχή και περιοχή Natura».

Σχετικά με την ύπαρξη άδειας το έγγραφο προς τους Επιθεωρητές αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις έως τώρα, προφορικές πληροφορίες, καμία άδεια δεν έχει χορηγηθεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για αυτή την παρέμβαση».

Τη δική τους άποψη για το «έγκλημα» όπως το χαρακτηρίζουν του χιονοδρομικού στον Κίσσαβο κατέθεσαν πολύ πρόσφατα τρεις Σύλλογοι.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς «Ομάδα Αγώνα “Κίσσαβος SOS”», «Αυτόνομη ομάδα οικολογικής δράσης νομού Λάρισας “Η γη μας”» και «Protect Kissavos» υποστηρίζουν πως ότι λέχθηκε μέχρι τώρα από πλευράς ΕΟΣ Λάρισας περί επαναλειτουργίας του “Παλαιού αναβατήρα” και κατασκευής μικρού προπονητικού χιονοδρομικού κέντρου, για δικαιολόγηση της απαράδεκτης και καταστροφικής επέμβασης στο περιβάλλον του Κισσάβου, είναι απλά φιλολογίες και στερούνται πλήρως οποιασδήποτε ακόμη και ελάχιστης νομικής θεσμικής πραγματικότητας.

«Πρόκειται για εργασία διάνοιξης δρόμου, τεράστιας παρέμβασης στον φυσικό χώρο, χωρίς να υπάρχει καμία έγκριση μελέτης σκοπιμότητας και έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων» τονίζουν οι περιβαλλοντικοί φορείς.

Πάντως υπάρχουν και αντίθετες απόψεις για τη δημιουργία προπονητικού χιονοδρομικού κέντρου στον Κίσσαβο, τις οποίες εκφράζουν άλλοι φορείς όπως η Τοπική Κοινότητα Σπηλιάς, ο Σύλλογος Σπηλιωτών Λάρισας, αλλά και επαγγελματίες της περιοχής.

Σε επιστολή τους αναφέρουν ότι «πρόσφατα μας ήρθε η πληροφορία από τον χρόνια δραστήριο και φιλικό προς το βουνό μας Ε.Ο.Σ. Λάρισας ότι εξασφάλισε νέο συρόμενο lift σε αντικατάσταση του παλιού διαλυμένου».

Καταλήγοντας τονίζουν ότι μετά την ανάβαση τους στο βουνό, δηλώνουν δημόσια ότι δεν έχει γίνει καμιά αλλοίωση στο περιβάλλον του Κισσάβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα