Όργωσαν παραλία με τρακτέρ και ξυλοκόπησαν οικολόγους στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς! (φωτο+vid)

Άγρια επίθεση δέχθηκαν δύο μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της περιφερειακής παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς, στην Αχαΐα.

Πρόκειται για τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, εκπαιδευτικό και περιφερειακό σύμβουλο και τον Κυριάκο Γαλάνη, Σμήναρχο ε.α, μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ) και εθελοντής στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Η επίθεση, σύμφωνα με την καταγγελία, έγινε στο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς κατέγραφαν παράνομες ενέργειες πάνω στις αμμοθίνες. Συγκεκριμένα,

όπως καταγγέλλεται και απεικονίζεται και σε σχετικά βίντεο και φωτογραφίες, ο μισθωτής της παραλίας «Παλιά Μπούκα - Κέντρο», όργωσε με τρακτέρ την άμμο της παραλίας.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός του Κυριάκου Γαλάνη στο πρόσωπο (μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου) από άτομο που τον πλησίασε και τον γρονθοκόπησε αιφνιδιαστικά πριν τραπεί σε φυγή, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανήρτησε το θύμα στο Facebook.

Χθες το απόγευμα επισκεφθήκαμε , μαζί με τον Κώστα Παπακωνσταντίνου, το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς και...

Geplaatst door Κυριάκος Γαλάνης op Maandag 13 juli 2020

Καταπατητές της παραλίας

Όπως καταγγέλλουν οι κ. Παπακωνσταντίνου και Γαλάνης, επικεφαλής ήταν ο Γ.Γ. ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπεύθυνος για τον χώρο και ότι είχε λάβει «άδεια από τον Φορέα Διαχείρισης» (κάτι που διαψεύδει ο ΦΔ) για να καθαρίσει την περιοχή «από σβουνιές, χόρτα και σκουπίδια». Κάποιος έδειξε, μάλιστα, και φωτιά που είχαν ανάψει για να κάψουν απορρίμματα, όπως καταγγέλλεται.

«Αυτό ήταν εμφανές ψέμα, διότι ο Φορέας κατ αρχήν δεν αδειοδοτεί αλλά κυρίως, ο Φορέας δεν επρόκειτο ποτέ να δώσει συγκατάβαση για επέμβαση μηχανικών μέσων – οι καθαρισμοί γίνονται μόνο με τα χέρια. Το κυριότερο, όμως είναι ότι ο το εν λόγω άτομο αρνήθηκε ότι γνώριζε τον δράστη – μολονότι εκείνος σαφώς ξεκίνησε από τον χώρο στον οποίο βρίσκονταν η ομάδα στις ομπρέλες. Έλεγε, ότι ήταν ένας "λουόμενος" ο οποίος έφυγε προς τη θάλασσα», λένε στο apokalypseis.com οι δύο οικολόγοι και σημειώνουν:

Πυροβολούσε υδρόβια πουλιά και περαστικούς!

«Αμέσως μετά έφτασε η αστυνομία, η οποία σταμάτησε και το τρακτέρ, το οποίο εκείνη την στιγμή απομακρυνόταν από τον χώρο της παραλίας. Εντύπωση προκάλεσε ότι χειριστής του τρακτέρ ήταν ο Γ. Δ. για τον οποίο εκκρεμεί δίκη λόγω του επεισοδίου στην Λιμνοθάλασσα Πρόκοπου στις 26/12/19, όπου αυτος επέβαινε σε τζετ σκι και πυροβολούσε τα υδρόβια πουλιά και κάποια στιγμή στράφηκε και πυροβόλησε κατά του Κυριάκου Γαλάνη και άλλων περαστικών που έκπληκτοι παρακολουθούσαν την πρωτοφανή παρανομία από τον γειτονικό δημόσιο δρόμο, σύμφωνα με το apokalypseis.com.

Η αστυνομία οδήγησε τους Γ. και Δ. στο Αστυνομικό Τμήμα Κ. Αχαΐας. Ενώ ο Κυριάκος Γαλάνης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο Κέντρο Υγείας Ξ. Αχαΐας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του στο πρόσωπο μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για εσωτερικά ράμματα.

Δίωξη για παράνομη κατάληψη της παραλίας

Η Αστυνομία άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά του Γ. για παράνομη κατάληψη του χώρου της παραλίας, μολονότι αυτός ισχυρίσθηκε ότι είχε πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό που έκανε ο Δήμος – αλλά δεν είχε ακόμη την άδεια. Ο κ. Γαλάνης άσκησε μήνυση για την επίθεση που δέχτηκε αλλά και για την καταστροφή της παραλιακής ζώνης από το τρακτέρ.

«Πλήρης ασυδοσία»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρωτοφανές και αιματηρό επεισόδιο προφανώς δεν αποτελεί ξεκομμένο γεγονός ούτε «κεραυνό εν αιθρία» καθώς συνεχώς μια μικρή ομάδα ατόμων από το Μετόχι Αχαίας εμπλέκονται στις ίδιες ή παρόμοιες παρανομίες και είναι τα ίδια άτομα που μισθώνουν παραλίες και το τοπικό διβάρι και απολαμβάνουν την εύνοια, αν όχι την κάλυψη, «υψηλά ισταμένων».

«Είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας που επιτρέπει να συμβαίνουν αυτά τα πρωτοφανή και απαράδεκτα σε ένα Εθνικό Πάρκο που θα μπορούσε να είναι η «βιτρίνα» της Δυτικής Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας», κατήγγειλαν οι κ. Παπακωσταντίνου και Γαλάνης.

Σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας αναφέρει τα εξής:

«Νέο εξοργιστικό επεισόδιο απρόκλητης βίας εις βάρος μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων σημειώθηκε στην Καλόγρια του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς το απόγευμα της Δευτέρας.

Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, παρουσία και του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Παπακωνσταντίνου, που κατάπληκτοι βρέθηκαν, σε περιοχή μεταξύ του parking γνωστής καφετέριας και του θαλάσσιου μετώπου (όπου και αναπαράγονται χαραδριοί -θαλασσοσφυριχτές), μπροστά στην εικόνα γεωργικού τρακτέρ να οργώνει και να συμπιέζει τις αμμοθίνες, για λόγους δήθεν καθαρισμού.

Στις παρατηρήσεις τους ότι αυτό είναι παράνομο, άτομο που συνόδευε το τρακτέρ επιτέθηκε στο μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Κυριάκο Γαλάνη και τον χτύπησε στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Σημειώνουμε οδηγός του τρακτέρ ήταν το ίδιο άτομο που είχε στις τον Φεβρουάριο του 2019 πυροβολήσει προς την κατεύθυνση του Κ. Γαλάνη.

Η νέα θρασύτατη βίαιη ενέργεια δείχνει ότι η ομάδα ατόμων που θεωρεί το Εθνικό Πάρκο αντικείμενο προς παράνομη εκμετάλλευση, αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει ασύδοτη.

Είναι θετικό ότι βρίσκονται ήδη υπό κράτηση, σε διαδικασία αυτοφώρου. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν γρήγορα και αυστηρά ώστε, επιτέλους, οι περιβαλλοντικοί εγκληματίες να πάψουν να θεωρούν τη Στροφυλιά ξέφραγο αμπέλι.

Είναι απαραίτητο ακόμη πρόσωπα που βαρύνονται βίαιη συμπεριφορά και κατηγορίες για περιβαλλοντικά εγκλήματα να αποκλείονται από τις όποιες επιτρεπόμενες δραστηριότητες που ανατίθενται από το Δήμο Δ. Αχαϊας ή την Περιφέρεια (καντίνες, ιχθυοτροφεία). Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θεωρούν τις όποιες άδειες απλή αφετηρία για να κάνουν ότι και όπως νομίζουν.

Η βία δεν έχει καμιά θέση στο Εθνικό μας Πάρκο, το στολίδι της Πελοποννήσου.

Οι ομάδες της ασυδοσίας και της παρανομίας επιβάλλεται να εξαρθρωθούν τώρα».

Η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου:

«Ο Φορέας Διαχείρισης (ΦΔ) Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, με αφορμή τον καθαρισμό με χρήση τρακτέρ της παραλίας στη θέση «Παλιά Μπούκα-Κέντρο» από μισθωτή, προκειμένου να τοποθετήσει τροχήλατη (αυτοκινούμενη ή μη) καντίνα και ομπρέλες – ξαπλώστρες στη συγκεκριμένη θέση, και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν μεταξύ πολιτών, θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:

Καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση εναντίον μέλους της ΟΙΚΙΠΑ που βρέθηκε στην περιοχή την ώρα του καθαρισμού.Δεν ζητήθηκε η γνώμη του ΦΔ (στα πλαίσια διακήρυξης του Δήμου Δυτ. Αχαΐας) για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, για την τοποθέτηση τροχήλατης (αυτοκινούμενης ή μη) καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών, στη συγκεκριμένη θέση που έλαβε χώρα το περιστατικό.Ο ΦΔ δεν έδωσε (ούτε μπορούσε να δώσει) καμία άδεια χρήσης τρακτέρ για τον καθαρισμό της περιοχής, όπως ισχυρίστηκε ο μισθωτής.

Η συγκεκριμένη θέση χωροθετείται εντός της Ζώνης Β1 του Εθνικού Πάρκου. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στη ζώνη αυτή εντάχθηκαν εκτάσεις στις οποίες προϋπήρχαν ανθρωπογενείς δραστηριότητες (πριν τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο) και όχι γιατί δεν υπάρχει προστατευτέο αντικείμενο. Συγκεκριμένα, η περιοχή ανήκει στο Δικτύο «Natura 2000» και ειδικότερα εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης με κωδικό GR2320001 «Λιμνοθάλασσα Καλόγριας, Δάσος Στροφυλιάς, και έλος Λάμιας, Άραξος» και εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας με κωδικό GR2320011 «Υγρότοποι Καλόγριας – Λάμιας και Δάσος Στροφυλιάς». Επίσης, διέπεται από τη Διεθνή Συνθήκη Ramsar και είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Ο Φορέας Διαχείρισης υπενθυμίζει στους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων κατά μήκος των παραλιών και αμμολόφων του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (Νόμος 3937/2011 «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»).

Τέλος, καθιστά σαφές στο ευρύ κοινό ότι οι παραλίες Καλόγρια, Μπούκα & Κέντρος δεν είναι «αστικές» παραλίες λουομένων αλλά παραλίες που βρίσκονται εντός προστατευόμενης περιοχής που την επισκέπτονται και αρκετοί λουόμενοι από την ευρύτερη περιοχή. Ο κάθε ενεργός πολίτης οφείλει να αποδέχεται τη φυσιογνωμία τους και να τις προστατεύει όπως πχ να μην καταπατά τις αμμοθίνες, να μην αφήνει σκουπίδια, να μην κόβει τα κρινάκια της άμμου, να παρκάρει εντός των οριοθετημένων χώρων στάθμευσης, κλπ.».

Keywords
Τυχαία Θέματα