Οι προϋπολογισμοί των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για το 2019

του Θοδωρή Καραουλάνη

Με ημερομηνία υπογραφής την τελευταία εργάσιμη του χρόνου, στις 31/12, αλλά με δημοσίευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ που παράγει τα νόμιμα αποτελέσματα μόλις σήμερα, με καθυστέρηση 20 ημερών, εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ οι προϋπολογισμοί για το 2019 των 28 λειτουργούντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ). Η δημοσίευση αυτή «ξεκλειδώνει» τη διαδικασία για εισπράξεις και πληρωμές από τους

φορείς για το τρέχον έτος ώστε να προχωρήσουν στο έργο τους.

Θυμίζουμε ότι με βάση τις αλλαγές στη νομοθεσία που προώθησε το ΥΠΕΝ οι φορείς έχουν πλέον και (μικρή) τακτική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους, ενώ συνεχίζουν να έχουν χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο και ΥΠΕΝ μέσω προγραμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των φορέων διαχείρισης ανέρχεται 11 εκατομμύρια ευρώ και του ΕΚΠΑΑ σε 450.000 ευρώ. Το 10% περίπου της εγκεκριμένης χρηματοδότησης (1,195 εκ ευρώ) απορροφά ο Φορέας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ο οποίος συνεχίζει να έχει έσοδα μέσω του κράτους από το Καζίνο της Πάρνηθας, μέχρι την μετεγκατάστασή του. Τα υπόλοιπα 10 σχεδόν (παρά κάτι) εκατομμύρια μοιράζονται οι υπόλοιποι 27 φορείς οδηγώντας σε έναν μέσο όρο προϋπολογισμού περίπου 360.000 ευρώ ανά έτος για τον καθένα.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τον προϋπολογισμό (έσοδα και έξοδα) κάθε φορέα στην απόφαση έγκρισης.

Αξίζει να σημειώσουμε δύο σημεία. Το πρώτο είναι ότι για λόγους δημοσίου λογιστικού και συμβατότητας με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και παρακολουθεί αυστηρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όλοι οι προϋπολογισμοί των φορέων είναι πλεονασματικοί! Έστω και για ένα ή 10 ευρώ για τον καθένα, οι φορείς είναι υποχεωμένοι να δηλώνουν και το ΥΠΕΝ να εγκρίνει περισσότερα έσοδα από έξοδα. Αυτό βέβαια είναι «πλασματικό» με την έννοια ότι όπως κάθε προϋπολογισμός δεν εκτελέιται σε ποσοστό 100% και με τους περιορισμούς που υπάρχουν θα δυσκόλευε πολύ η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού αν περιγράφονταν η πραγματική κατάσταση. Πάντως στην απόφαση υπάρχουν αναλυτικά ανά φορέα και κωδικό έσοδα και έξοδα που δεσμευτικά πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς.

Το δεύτερο σημείο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό απουσιάζουν χρηματοδοτήσεις για τους περισσότερους φορείς από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από την ΕΕ. Οι εξαιρέσεις είναι συγκεκριμένες. Για το 2019 κάποια, λίγα, χρήματα θα λάβουν από το ΠΔΕ οι φορείς Τζουμέρκων – Αχελώου – Αγράφων - Μετεώρων, Δωδεκαννήσου, Ροδόπης, Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας, Εθνικού Δρυμού Αίνου, Βόρειας Πίνδου, Αμβρακικού – Λευκάδας, Παμβώτιδας, Δαδιάς – Λευκίμμης - Σουφλίου. Από την ΕΕ για προγράμματα μόνο ο φορέας διαχείρισης Βόρειας Πίνδου (μόλις 80 χιλιάδες ευρώ) ενώ παράλληλα ελάχιστοι είναι και οι φορείς που έχουν κάποια έσοδα από πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών και αυτοί με πολύ μικρά ποσά, κάτι που αποτελεί ένα επόμενο στοίχημα για το μέλλον του νέου συστήματος διαχείρισης που αποφασίστηκε, όπως είχε αναδείξει πριν τη ψήφιση του νόμου και σχετική μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ.

Αναλυτικά οι πίνακες με τα ποσά ανά Φορέα Διαχείρισης:

Keywords
Τυχαία Θέματα