Μόνιμο πάρκο ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη προτείνει ο Φάμελλος

του Νίκου Αβουκάτου

Τη δημιουργία ενός μόνιμου πάρκου ανακύκλωσης πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα εκδήλωσης με θέμα «Υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων – Στόχοι 2018-19», στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, σε αυτή την πρωτοβουλία θα μπορούσαν να συμβάλουν η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης,

άλλοι δήμοι της ΠΕΔ, ενώ, όπως είπε, θα μπορούσε να ενταχθεί υποχρεωτικά στο πρόγραμμα σπουδών, ώστε να αποτελέσει ένα σήμα κατατεθέν της πόλης. Την υλοποίησή του θα στηρίξουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και το Πράσινο Ταμείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων τα τελευταία δύο έτη.

«Δημιουργείται ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο με περίπου 35-40 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσουμε τους ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα, επειδή επιβαρυνόμαστε με πρόστιμα 50 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ζητήσαμε από τον ΦΟΔΣΑ να προετοιμάσει ένα σχεδιο δημιουργίας χώρων επεξεργασίας βιοαποικοδομήσιμων για να μπει ο καφέ κάδος της διαλογής κατά τη φετινή χρονιά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος

Για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας, ο ίδιος σημείωσε ότι το βαρόμετρο του ΕΒΕΘ αποδεικνύει πως το 80% των Θεσσαλονικέων άλλαξε καταναλωτικές συνήθειες. «Κανένα λεπτό του ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος δεν θα μείνει σε δημοσιο ταμείο, όλα θα γινουν σακούλες μια χρήσης», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πριμ κυκλικής οικονομίας ο φόρος ταφής

«Το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων των ΦΟΔΣΑ, είτε αυτό είναι της ταφής είτε της επεξεργασίας, είτε της κομποστοποίησης, θα εξαρτάται και θα τροποποιείται από τον συντελεστή ανακύκλωσης του κάθε δήμου και θα υπάρχει τιμολογιακή πολιτική φέτος, με κοινή απόφαση δική μου και του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, που θα περιγράφει πώς από φόρος ταφής θα γίνει πριμ κυκλικής οικονομίας», ανακοίνωσε ο ίδιος και εξήγησε: «Έτσι, όποιοι επαναχρησιμοποιούν, θα επιδοτούνται από τους ίδιους τους ΦΟΔΣΑ και όχι από την Πολιτεία. Οι ίδιοι οι Φορείς θα ενισχύσουν την ανακύκλωση τους».

Στους ΟΤΑ η κομποστοποίηση με το «Κλεισθένης Ι»

Με τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»), δίνεται η δυνατότητα στη πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να μπορεί από μόνη της να κάνει κομποστοποίηση και αυτό θα εφαρμοστεί εντός του 2018, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο. Πλέον, όπως τόνισε, θα δίνεται η δυνατότητα να γίνονται κάθε χρόνο δύο συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα