Καταιγισμός από «πράσινα» νομοσχέδια με την «αυγή» του 2018

του Θοδωρή Καραουλάνη

Σημαντικές ειδήσεις για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης της κυβέρνησης έκρυβε η άτυπη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση με δημοσιογράφους ενόψει του τέλους του έτους.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή στις αρχές Γενάρη, μόλις ανοίξει το κοινοβούλιο από την εορταστική διακοπή, θα είναι το νομοσχέδιο που αλλάζει και συστηματοποιεί με κοινά

χαρακτηριστικά όλο το πλαίσιο ελέγχων του κράτους. Δηλαδή εντάσσει σε συγκεκριμένες διαδικασίες και με άμεσο κυβερνητικό συντονισμό κάθε είδους έλεγχο προς επιχειρήσεις και δραστηριότητες, προωθώντας τα μικτά κλιμάκια και συστηματοποιώντας τις διαδικασίες αλλά και τον τρόπο αντιρρήσεων και επιβολής ποινών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί αυτό το νομοσχέδιο να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από το συχνό βραχνά των πολλαπλών ελέγχων από διαφορετικές υπηρεσίες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αλλά παράλληλα σκοπεύει να ενισχύσει και να κάνει πιο αποτελεσματικούς τους ελέγχους. Στους ελέγχους αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι (από το Σώμα Επιθεώρησης του ΥΠΕΝ αλλά και τις περιφέρειες). Θυμίζουμε ότι η αναδιοργάνωση του κρατικού συστήματος ελέγχου είχε προαναγγελθεί στη Βουλή από τον Αλέξη Χαρίτση όταν εισηγήθηκε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, που είχε προετοιμάσει η προκατοχός του στα θέματα βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Τόσο η απλοποίηση της αδειοδότησης που ήδη προχωρά όσο και η εκσυγχρονισμός του ελεγκτικού μηχανισμού αποτελούν προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, με βάση τις διεθνώς καλύτερες πρακτικές, που έχει δεχθεί και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Και αυτό το νομοσχέδιο αλλά και το επόμενο που ακολουθεί, αποτελούν όμως και μνημονιακές υποχρεώσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 – 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει και σε τεχνικό επίπεδο η Τρίτη αξιολόγηση.

Επόμενο, λοιπόν νομοσχέδιο, που θα έρθει μέσα στον Γενάρη στη Βουλή είναι ο νέος λατομικός και μεταλλευτικός κώδικας, παράλληλα με την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων του τομέα αυτού. Το ΥΠΕΝ έχει κάνει μεγάλη προεργασία στο κομμάτι αυτό και αναμένεται να εφαρμόσει τις αρχές της απλοποίησης της αδειοδότησης που έχουν εισαχθεί σε άλλους τομείς και σε αυτόν τον σημαντικό τομέα. Επειδή όμως παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες, καθώς περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις και διαδικασίες (τον λεγόμενο μεταλλευτικό κώδικα) η νέα νομοθεσία θα έχει ευρύτερες αλλαγές και θα τροποποιήσει και το υπόλοιπο, πλην αδειοδότησης, υφιστάμενο πλαίσιο για την έγκριση, αδειοδότηση, παρακολούθηση κλπ επενδύσεων στο χώρο των λατομείων και των μεταλλείων. Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο έχει ιδιαίτερη οικονομική και περιβαλλοντική σημασία καθώς αφορά σημαντικές επενδύσεις εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων (τόσο γνωστές μεγάλες όσο και μικρές ανά την Ελλάδα) που συνήθως έχουν έντονες περιβαλλοντικές προεκτάσεις και προκαλούν συζητήσεις.

Θα ακολουθήσει αργότερα και νέο νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των βιομηχανικών, ειδικά, επενδύσεων. Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη θεσμοθετήσει νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, στο οποίο εντάσσονται προοδευτικά το σύνολο των κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Επειδή όμως η βιομηχανία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και πολλαπλά στάδιο αδειοδότησης (άδεια εγκατάστασης – που μετασχηματίστηκε ήδη – αλλά και άδεια λειτουργίας) χρειάζεται ειδικό θεσμικό πλαίσιο. Άλλωστε η μεταρρύθμιση της αδειοδότησης λειτουργίας αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Με την ευκαιρία λοιπόν της ανάγκης αλλαγής του πλαισίου, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης φιλοδοξεί να επιταχύνει ειδικά τις επενδύσεις στο χώρο της βιομηχανίας, δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο αντίστοιχο του fast-track για τις ιδιωτικές επενδύσεις (που σήμερα εκμεταλλεύεται κυρίως ο κλάδος του τουρισμού) αλλά με ειδικά χαρακτηριστικά και διαδικασίες για τη βιομηχανία. Η πιο σημαντική είδηση όμως είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής θα εξεταστεί και ο ορισμός της βιομηχανικής δραστηριότητας και του μεγέθους της. Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομίας είναι καιρός να ξαναδούμε τι ακριβώς ορίζουμε ως βιομηχανία, βιοτεχνία και παραγωγή αλλά και την κατηγοριοποίηση σε βαθμούς όχλησης (χαμηλή – μέση – υψηλή) που έχει θέσει το κράτος. Αυτό το τελευταίο ειδικά αποτελεί κατά κοινή ομολογία σημείο κλειδί, καθώς επιδρά στα θέματα χωροθέτησης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης αλλά και λειτουργίας κάθε παραγωγικής μονάδας, οπότε η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι σημαντική. Περισσότερες πληροφορίες και πιο συγκεκριμένες δεν θέλησαν να δώσουν οι κύκλοι του Υπουργείου, αφού πρέπει να οριστικοποιηθούν οι στοχεύσεις αλλά και να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, θέτοντας χρονοδιάγραμμα 2-3 μηνών για να έχουν πιο συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινώσουν.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομίας, η Βουλή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, περίπου θα είναι απασχολημένη με τα νομοσχέδια που αφορούν την τρίτη αξιολόγηση. Όπως είναι γνωστό σε αυτά εντάσσεται και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τον νέο Οργανισμό του Κτηματολογίου, οπότε αναμένεται και αυτό να ενταχθεί προς συζήτηση τον Ιανουάριο. Επομένως το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και τις περιοχές Natura, που το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει, μετατίθεται πιθανότατα για τον Φεβρουάριο και για αυτό δόθηκε και η τελευταία παράταση για τις συμβάσεις των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης. Από άλλες κυβερνητικές πηγές μαθαίνουμε ότι αν η Βουλή λόγω μεγάλου φόρτου δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι δανειστές, είναι πιθανό η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης να ενσωματώσει διαφορετικά νομοσχέδια και άλλες διατάξεις σε ένα πολυνομοσχέδιο.

Όλα τα ανωτέρω νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ταυτόχρονα έχουν έντονο περιβαλλοντικό περιεχόμενο και «πράσινο» αποτύπωμα, καθώς αλλάζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα