Η σκίαση με το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, είναι όσα προσφέρουν σκίαση και προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Με δυνατότητα επιδότησης από το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, τα συστήματα σκίασης μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος ενέργειας, που απαιτεί ένας χώρος δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ευχάριστο περιβάλλον, με συνθήκες πολύ ικανοποιητικού φωτισμού όπως και επαρκούς αερισμού.

Η χρήση

συστημάτων σκίασης στα κτήρια επιβάλλεται όταν τα επίπεδα ηλιοφάνειας στην περιοχή είναι υψηλά.

Η χαμηλότερη ετήσια τιμή ηλιοφάνειας είναι λίγο μικρότερη από 2.200 ώρες ετησίως στην Ήπειρο και στην Δ. Μακεδονία και την Ροδόπη, ενώ η υψηλότερη τιμή είναι περίπου 3.100 ώρες ετησίως και παρουσιάζεται στην Ρόδο και στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ηλιοπροστασίας διενήργησε μελέτη με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών CO2 από την χρήση συστημάτων σκίασης στην ΕΕ-25».

Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι τα συστήματα ηλιοπροστασίας έχουν την δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 31Mt/a μέσω της μείωσης της ενεργειακής ζήτησης για θέρμανση και κατά 80 Mt/a μέσω της αντίστοιχης συρρίκνωσης των αναγκών για ψύξη.

Η δε θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων παρουσίασε μείωση πέραν των 5 βαθμών Κελσίου.

Μάλιστα, η μελετημένη εφαρμογή συστημάτων σκίασης μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της θερμοκρασίας ενός δωματίου από 5-15 βαθμούς Κελσίου, ενώ δύναται η ελάττωση της ενεργειακής ζήτησης των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση να φτάσει το 50%.

Τα συστήματα σκίασης μπορούν να είναι εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ μπορούν ακόμη και να περιέχονται σε υαλοπίνακες.

Ακόμη, μπορούν να είναι σταθερά και κινητά, γραμμικά και επιφανειακά και εποχιακά και μόνιμα.

Εκτός από τις κλασικές τέντες με βραχίονα ή τις τέντες-κασετίνα, ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας μπορεί επίσης να επιλέξει για τη σκίαση του χώρου του μεταξύ της πέργκολας αλουμινίου, της βιοκλιματικής πέργκολας, της πέργκολας με τέντα, της τέντας με αντηρίδες, της καποτίνας, της ομπρέλας ή του ριντό.

Τέλος, στοιχεία που πρέπει να αναζητά όποιος θέλει να εγκαταστήσει συστήματα σκίασης είναι να φέρουν την σήμανση CE και να συνοδεύονται από εγγύηση (τα υφάσματα τους οπωσδήποτε).

Keywords
Αναζητήσεις
εξοικονομω κατ οικον σκιαση
Τυχαία Θέματα