Η... προβληματική Ζάκυνθος ανακύκλωσε πέρυσι περισσότερο από ό,τι την τριετία 2014-16

του Νίκου Αβουκάτου

Αν και η πόλη της Ζακύνθου παρουσιάζει καθημερινά καλύτερη εικόνα με τα σκουπίδια, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί σε όλοκληρο το νησί. Σε χωριά και μικρούς οικισμούς σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών ξεχειλίζουν από τους κάδους.

Η εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης ξεκίνησε, ωστόσο είναι αρκετά τα σκουπίδια που παραμένουν στους δρόμους και έτσι υπάρχει καθυστέρηση στην αποκομιδή τους, κυρίως σε περιοχές έξω από την πόλη. «Το σύστημα μπορεί

να δεχθεί 150 τόνους αλλά οι ποσότητες των σκουπιδιών στους δρόμους είναι μεγαλύτερες, για αυτό αργεί η διαχείρισή τους. Η κατάσταση όμως θα βελτιώνεται συνεχώς μέρα με την ημέρα», επισήμανε ο Θοδωρής Κάρδαρης, πρόεδρος του Δικτύου ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου.

Μετά το οριστικό κλείσιμο του Σκοπού, η Ζάκυνθος άλλαξε σελίδα και η επομένη ημέρα για τους κατοίκους της καλυτερεύει, υποστηρίζουν οι αρχές του νησιού. Πλέον η διαχείριση γίνεται στη θέση «Λίβας» όπου διαχωρίζονται τα οργανικά και οι συσκευασίες από τα σύμμεικτα.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρδαρη, από την όλη διαδικασία διαχείρισης των σκουπιδιών, περίπου το 50%- 55% είναι ανακυκλώσιμο υλικό.

Στο μεταξύ, θετικά είναι τα αποτελέσματα που έδωσε το Τμήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ζακύνθου, για την ετήσια ποσότητα ανακύκλωσης συσκευασιών για το έτος 2017.

Τα στοιχεία προέρχονται από την πώληση των υλικών του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και πιστοποιούνται από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτήθηκαν ανέρχονται σε 1.453 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη αυτή αύξηση ξεπερνάει τη συνολική ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών που ανακτήθηκαν μαζί τα έτη 2014,2015 και 2016.

Όσον αφορά τις ποσότητες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού συσκευών για το 2017 ανέρχονται στους 13,75 τόνους.

«Το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την ανακύκλωση μια χρονιά και μάλιστα ήταν καθοριστική η συμπεριφορά όλων των κατοίκων του νησιού. Για φέτος, ο στόχος μας είναι να ανακυκλώσουμε περίπου 1.700 τόνους για αυτό έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ενίσχυση του τμήματος σε εξοπλισμό και προσωπικό», ανέφερε ο Δημήτρης Αρναούτης, προϊστάμενος του Τμήματος Ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου.

Keywords
Τυχαία Θέματα