Γιατί οι υγρότοποι των πόλεων επιβάλλεται να προστατευθούν (vid)

Τη ζωτική σημασία των υγροτόπων που βρίσκονται σε αστικά κέντρα για τις ίδιες τις μεγαλουπόλεις, τους κατοίκους τους και το μικροκλίμα, αναδεικνύει με δήλωσή της η Μάρθα Ρόχα Ουρέγο, Γενική Γραμματέας της Συνθήκης Ράμσαρ, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, που εορτάζεται αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στους αστικούς υγρότοπους.

Η δήλωσή της έχει ως εξής:

«Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν σήμερα σε αστικές περιοχές. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι περισσότεροι

άνθρωποι θα μετακινηθούν σε πόλεις, αναζητώντας θέσεις εργασίας και καλύτερες ευκαιρίες.

Η αστικοποίηση είναι ένα κλειδί για τον καθορισμό των μεγα-τάσεων της εποχής μας. Αυτή θα μετασχηματίσει παντελώς πού και πώς οι άνθρωποι θα ζήσουν στο μέλλον. Στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι ο αριθμός των μεγαλουπόλεων με περισσότερους από δέκα εκατομμύρια κατοίκους θα αυξηθεί από 31 σε 41 έως το 2030.

Ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αστικός πληθυσμός έρχεται με τεράστιες προκλήσεις για τους πολεοδόμους και τους μάνατζερ. Αυτοί πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι πόλεις μπορούν να παρέχουν όχι μόνο βασικές υπηρεσίες όπως διαμονή, μεταφορά και ύδρευση, αλλά ότι αυτές οι πόλεις είναι ασφαλείς, ανθεκτικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, για να ευαισθητοποιήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τον σημαντικό ρόλο των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Το φετινό θέμα «Υγρότοποι για ένα βιώσιμο αστικό μέλλον» υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο τους για μια βιώσιμη αστικοποίηση. Οι αστικοί υγρότοποι είναι ζωτικής σημασίας και συμβάλλουν στη δημιουργία ανεκτά κατοικήσιμων πόλεων.

Κατά τη διάρκεια καταιγίδων, οι αστικοί υγρότοποι απορροφούν υπερβολική βροχόπτωση, η οποία μειώνει τις πλημμύρες στις πόλεις και προλαμβάνει τις καταστροφές και τα επακόλουθα έξοδα τους. Η άφθονη βλάστηση που βρίσκεται στους αστικούς υδροβιότοπους, λειτουργεί ως φίλτρο για οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα και αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Οι αστικοί υγρότοποι προμηθεύουν πόλεις με νερό και είναι τα πράσινα σημεία για αναψυχή, γεγονός που συμβάλλει στην προαγωγή της ανθρώπινης ευημερίας.

Η σημερινή εξέλιξη των ανθρωπίνων οικισμών αποτελεί μια βασική ανησυχία για τη διατήρηση και τη συνετή χρήση των υγροτόπων. Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και η ζήτηση γης αυξάνεται, η τάση είναι να καταπατώνται οι υγρότοποι. Συχνά θεωρούνται άγονες περιοχές, διαθέσιμες για την απόρριψη αποβλήτων ή τη μετατροπή τους για άλλους σκοπούς.

Ωστόσο, όταν διατηρούνται και χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο, οι αστικοί υγρότοποι μπορούν να προσφέρουν στις πόλεις πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. Αποτελούν γη αξίας και όχι άγονη και, γι' αυτό, θα πρέπει να ενσωματωθούν στα σχέδια ανάπτυξης και διαχείρισης των πόλεων.

Ενθαρρύνουμε τις πόλεις να υιοθετήσουν πολιτικές και δράσεις που θα βοηθήσουν στη διατήρηση των αστικών υγροτόπων. Υπάρχουν ήδη επιτυχημένα παραδείγματα πόλεων που έχουν δεσμευτεί να χρησιμοποιούν με αειφορικό τρόπο τους υγροτόπους τους.

Τον Οκτώβριο του 2018 στο Ντουμπάι, κατά τη διάρκεια της 13ης συνάντησης της Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών στη Σύμβαση Ramsar για τους Υγροτόπους, θα αναγνωρίσουμε τις πρώτες πόλεις που αποκτούν τη Διαπίστευση Αστικών Υγροτόπων υπό τη Σύμβασή μας.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι πρωτοποριακές πόλεις θα λειτουργήσουν ως καταλύτες και θα εμπνεύσουν ενέργειες που θα μας οδηγήσουν σε μια πορεία προς την αειφόρο αστικοποίηση.

Ας δεσμευτούμε να καταστήσουμε κατοικήσιμες τις πόλεις μας, αναλαμβάνοντας σήμερα δράσεις για τη διατήρηση, αποκατάσταση και διατήρηση των αστικών υγροτόπων».

Greenagenda.gr newsroom

Keywords
Τυχαία Θέματα