Για έγκριση το ΕΧΣ του παραλιακού μετώπου του Θερμαϊκού στο Περιφερειακό Συμβούλιο

του Νίκου Αβουκάτου

Με πρώτο θέμα την έγκριση για την κίνηση διαδικασίας και κατάθεση αιτήματος προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Παραλιακό Μέτωπο του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εισηγητής του θέματος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

Κατά την εν πλω

εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα «Θερμαϊκός – ΟΛΘ: Η σημασία τους για την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης», ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι «η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και προστασία του Θερμαϊκού αποτελεί βασική επιλογή της Περιφέρειας και εξήγησε λέγοντας ότι «στόχος μας είναι η ενοποίηση του παραλίου μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, ώστε να δώσουμε την δυνατότητα να το απολαμβάνουν τόσο οι πολίτες όσο και οι επισκέπτες, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τις χρήσεις για να γίνει η νέα ταυτότητα της πόλης».

Επιπλέον, ο κ. Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προτάσεις του σχεδίου. «Συγκεκριμένα θα κοιτάξουμε την αξιοποίηση των εκτάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, θα δημιουργήσουμε διαδρόμους περιπάτου και ποδηλάτου. Ακόμη θα αναδείξουμε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, θα δημιουργήσουμε ένα νέο ανατολικό μητροπολιτικό πάρκο με βοτανικό κήπο, θα χωροθετήσουμε μια ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη θα δημιουργήσουμε αλιευτικό καταφύγιο και μάρανες και να δημιουργήσουμε μια νέα Θεσσαλονίκη, αυτός είναι ο στόχος μας».

Όμως ο κ. Τζιτζικώστας εκτόξευσε πυρά κατά της κυβέρνησης για τον νέο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και υπογράμμισε την επιβαρυμένη κατάσταση του Κόλπου.

«Ο καθαρισμός του Θερμαϊκού έχει μείνει πίσω, για τον οποίο μάλιστα την ευθύνη έχουν 41 φορείς, αν είναι ποτέ δυνατόν να μπορεί να λειτουργήσει . Η κυβέρνηση έρχεται να προτείνει ως λύση τη δημιουργία ενός επιπλέον φορέα που θα στεγάσει και τους 41. Το πρόβλημα μας δεν είναι ο φορέας το πρόβλημα μας είναι να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες σε έναν και εμείς δεν μάθαμε να διώχνουμε ευθύνες αλλά να τις ζητάμε. Προτείνουμε η Περιφέρεια να είναι αυτή που θα αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου την ευθύνη για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει και θέλει να δημιουργήσει έναν ακόμη φορέα δεν ξέρω για ποιους λόγους αλλά όλοι μπορούμε να φανταστούμε».

Ακόμη, στις σημαντικές προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη που έχουν το λιμάνι και ο Θερμαϊκός αναφέρθηκαν ο Κωστής Χατζηδάκης (Αντιπρόεδρος ΝΔ, Βουλευτής),ο Μιχάλης Ζορπίδης (Πρόεδρος ΕΕΘ), ο Πάρις Μπίλλιας (Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ) και ο Αριστοτέλης Θωμόπουλος (πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης).

dav

Ο κ. Μπίλλιας τόνισε ότι η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου θα προσδώσει ένα ισχυρό brand name στην πόλη. «Σε περίπου ένα έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Από την πλευρά τους ο Μιχάλης Ζορπίδης και ο Αριστοτέλης Θωμόπουλος υπογράμμισαν τη σημασία που έχει το παραλιακό μέτωπο και ο Θερμαϊκός για τον τουρισμό.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για τα σημαντικά πλεονεκτήματα της πόλης τα όποια χρειάζεται να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Την αναγκαιότητα ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου, που θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της νέας ταυτότητας, της ανανέωσης του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ανέδειξε η Voria.gr μέσα από το πολύμηνο αφιέρωμά της για την παράκτια ζώνη και την ημερίδα που διοργάνωσε πριν από μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα