Φορείς Διαχείρισης Natura: Πώς υποδέχθηκαν το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι

Έντονη ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον εκφράζουν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και την κατάθεσή του στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι, στο νέο πλαίσιο που προτάσσει το ΥΠΕΝ, όσοι απασχολούνται στους Φορείς θα διατηρηθούν στις θέσεις τους με το ίδιο προσωρινό σχήμα, αλλά το 2018 οι συμβάσεις τους μετατρέπονται σε οκτάμηνες, αντί για ετήσιες, όπως μέχρι σήμερα. Το 2019 θα πραγματοποιηθεί

διαγωνισμός για την πλήρωση, μέσω ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι με αυτή τη ρύθμιση «ανοίγεται διάπλατα η πόρτα της εξόδου», αν και σημειώνουν κάποια θετικά στοιχεία.

Κληθείς από τη Greenagenda.gr να σχολιάσει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Msc Δασολόγος, Μιχάλης Βάκκας, υποστηρίζει ότι «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζομένων και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί προϊόν της συμμετοχής μας στην Ομάδα Εργασίας. Δυστυχώς το Σχέδιο Νόμου δεν έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το Προσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «με θλίψη διαπιστώνουμε, επίσης, πως σε ό,τι αφορά τις διατάξεις που αφορούν το προσωπικό των ΦΔ καμία αλλαγή δεν έγινε, με αποτέλεσμα το μέλλον των εργαζομένων να είναι τουλάχιστον αβέβαιο».

Ακόμη, κάνει λόγο για προχειρότητα του νομοσχεδίου και εξηγεί ότι «αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από διατάξεις οι οποίες έτσι και αλλιώς είτε ρυθμίζονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση και το ωράριο του προσωπικού, είτε ρυθμίζονται από υφιστάμενους Κανονισμούς όπως για παράδειγμα οι αρμοδιότητες των ΔΣ. Όλα αυτά καταδεικνύουν με προφανή τρόπο την προχειρότητα του νομοσχεδίου. Αντιθέτως για ζητήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα τόλμη, όπως θα άρμοζε σε ένα νομοσχέδιο για τους ΦΔ, δυστυχώς επαναλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό οι ρυθμίσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας». Συγκεκριμένα, τονίζει ο κ. Βάκκας, το νομοσχέδιο «στερείται σαφών διατάξεων αναβάθμισης των βασικών αρμοδιοτήτων των ΦΔ, κυρίως σε ό,τι αφορά την Επιστημονική Παρακολούθηση, τη Σύνταξη και όχι απλώς την εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης, καθώς επίσης και την απόδοση εκτελεστικών καθηκόντων στους φύλακες και τα στελέχη των Φορέων Διαχείρισης».

Ο κ. Βάκκας εκτιμά ότι η οκτάμηνες συμβάσεις θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην πόρτα της εξόδου. Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει ότι «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθιστούν τη συνέχιση της εργασίας των υφιστάμενων εργαζομένων κάτι παραπάνω από αβέβαιη. Δεν παρέχεται απολύτως καμία διαβεβαίωση ή έστω απλή αναφορά ότι η εμπειρία σε κάθε περίπτωση θα προταθεί ως προσόν στις 8μηνες συμβάσεις. Αποτελεί απορία το γεγονός πως η επίκληση της ανάγκης προετοιμασίας και ένταξης Πράξεων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, χρησιμοποιείται ως αιτιολογία για τη στοιχειοθέτηση των 8μηνων συμβάσεων, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απλή παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων των εργαζομένων, όπως έχει προταθεί από τον Σύλλογό μας σε μια ολοκληρωμένη και νομικά τεκμηριωμένη πρόταση που έχει κατατεθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ακόμα και στην περίπτωση που για τις οκτάμηνες συμβάσεις προταθούν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι, θα αποτελεί σαφή υποβάθμιση και δυσμενή μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης καθώς οι υφιστάμενες συμβάσεις, σε πολλές περιπτώσεις 10 -12 ετών, θα τερματιστούν οριστικά. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν, έστω και μεταβατικά, το υφιστάμενο προσωπικό, αλλά αντίθετα ανοίγουν διάπλατα την πόρτα εξόδου του από τους Φορείς Διαχείρισης στους οποίους πρόσφεραν τα καλύτερα επαγγελματικά τους χρόνια για περισσότερα από 11 έτη».

Σύμφωνα με τον κ. Βάκκα, το σύνολο του άρθρου 7 σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις του άρθρου 11, θα πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με εφικτή και νόμιμη ρύθμιση Παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων, έστω και μεταβατικά, στο πλαίσιο των Προτάσεων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

Βέβαια, δεν παραλείπει να επισημάνει πως το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα θετικές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρόεδρο των εργαζομένων, στα θετικά του νομοσχεδίου είναι τα παρακάτω:

η επιλογή του σχήματος των ΦΔ ως το καταλληλότερο για τη διοίκηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της χώρας,η πλήρης κάλυψη του δικτύου Natura 2000η πρόβλεψη κάλυψης δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμόη διατήρηση της απευθείας κεντρικής υπαγωγής των Φορέων Διαχείρισης στο ΥΠΕΝ καικυρίως η πλήρης κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4109/13 για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των ΦΔΠΠ. «Διατάξεις απαράδεκτες κατά κοινή ομολογία, οι οποίες αν και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, εντούτοις κατόρθωσαν να πλήξουν σημαντικά τόσο το κύρος όσο και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης», σχολιάζει.

«Με την εξαίρεση αυτών των θετικών διατάξεων, το νομοσχέδιο στο σύνολό του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζομένων και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αποτέλεσμα της συμμετοχής μας στην Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα