Φόρουμ από ΥΠΕΝ για την κυκλική οικονομία με μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις

Η κυκλική οικονομία αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο ανορθόδοξο οικονομικό μοντέλο, δεδομένου ότι αναφέρεται στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος, τροφοδοτεί τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, επισήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκδήλωση “Νέα Οικονομία – Νέα Εποχή”, στο πλαίσιο του 29ου Money Show που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό

Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, τόνισε ότι η κυκλική οικονομία «αξιοποιεί και σέβεται τους φυσικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι απολύτως συμβατή με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία».

Όπως εξήγησε, «οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες χρειάζονται την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, την ανοιχτή συζήτηση με όλους τους παραγωγικούς φορείς, όπως γίνεται και στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια». Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι «ξεκινάμε το φόρουμ της Κυκλικής Οικονομίας όπου θα συμμετέχουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, φορείς εκπροσώπησης, κοινωνικοί φορείς. Έτσι θα εμπλουτίσουμε το σχέδιό μας, θα δείξουμε πετυχημένα παραδείγματα, θα μάθουμε όλοι νέες καινοτόμες ιδέες. Έχουμε έναν κοινό στόχο. Να επιστρέψουν η παραγωγή και η εργασία στην Ελλάδα, με ισονομία και τίμιο ανταγωνισμό. Από την πλευρά μας έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε τα λόγια πράξη και δεν φοβόμαστε την ευθύνη. Για αυτή την επανεκκίνηση, όμως, χρειαζόμαστε όλοι».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «μπορούν να δημιουργηθούν πραγματικές ευκαιρίες και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ειδικότερα, που διαχρονικά ήταν το σήμα κατατεθέν στη βιομηχανική παραγωγή. Ήδη η Βόρεια Ελλάδα επενδύει σε νέα τεχνολογία: μονάδες βιοαερίου, νέες τεχνολογίες στο φυσικό αέριο, επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων εκσκαφών και ασφαλτοσκυροδέματος, γεωθερμία σε εντατικές θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις».

«Αν συμφωνήσουμε ότι στόχος μας είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εργασίας και του εθνικού προϊόντος, οφείλουμε να διατυπώσουμε και τον τρόπο, τις διαφορές αυτού του μοντέλου από την οικονομία-φούσκα, την οικονομία με υπερχρέωση και χωρίς ανταγωνιστικότητα, που μας χαρακτήριζε. Η Κυκλική Οικονομία και η οικονομία χαμηλού άνθρακα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του πρότυπου οικονομικού μοντέλου, τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια. Γιατί το νέο οικονομικό μοντέλο δεν κοιτά μόνο τη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Έχει επίσης κυρίαρχο και το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό πρόσημο».

Keywords
Τυχαία Θέματα