Φάμελλος: Απόλυτα συνδεδεμένος ο ενεργειακός σχεδιασμός με την κυκλική οικονομία

Η ενέργεια και ο ενεργειακός σχεδιασμός αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει υψηλό ενεργειακό κόστος και χαμηλό συντελεστή ενεργειακής απόδοσης, γεγονός που επιβαρύνει όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές της λειτουργίες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα με θέμα «Στόχοι και προτάσεις για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ.

«Συνεπώς,

ο ρόλος της ενέργειας έχει εθνική σημασία, ενώ η σύνδεση της χώρας με τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα και οι συμμαχίες που διαμορφώνει, αλλάζουν τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή γεωπολιτικό χάρτη, συμπεριλαμβανομένων και των Βαλκανίων», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, το κομβικό ζήτημα δεν είναι μόνο η σύνδεση του ενεργειακού σχεδιασμού με την ανάπτυξη, αλλά και η σύνδεση της ανάπτυξης με την εργασία. Εάν όλη αυτή η συζήτηση δεν καταλήγει σε προϊόν και εργασία, δεν έχει πλέον σημασία, διότι δεν ανταποκρινόμαστε στην ρητή εντολή του πολίτη που έχει δώσει σε όλους τους αιρετούς όλων των βαθμίδων».

Επιπλέον, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «δεν μπορεί να διεξαχθεί καμία σοβαρή συζήτηση σε αυτοδιοικητικό ή κεντρικό επίπεδο η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τη σχέση της ενέργειας με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, στις μεγάλες αλλαγές που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μεταφορές, τα κτίρια, αλλαγές που θα τροποποιούν πλήρως και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

«Και βέβαια ο ενεργειακός σχεδιασμός, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την κυκλική οικονομία, όπως με την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων, με την αξιοποίηση βιοαερίου από τη βιομάζα που μπορεί να εισαχθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου ή στην κίνηση, ή από τη διαχείριση αποβλήτων. Μας ενδιαφέρει πολύ η επίλυση τέτοιων ζητημάτων ώστε να αναπτυχθεί η οικονομική λειτουργία στα ενεργειακά μέσα, όπως και η πρόσβαση όλων των πολιτών στο αγαθό της ενέργειας και η εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας», σημείωσε ακόμα ο κ. Φάμελλος.

Ως προς τους κλιματικούς στόχους της χώρας, όπως είπε, χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μηδενικών αποβλήτων, που είναι οι στόχοι του 2050. «Σε αυτό, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και στον δημόσιο τομέα», τόνισε και έκανε ειδική αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την περιοχή της ευρύτερης περιοχής Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου αλλά και της Μεγαλόπολης, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που δημιουργεί Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με προϋπολογισμό ύψους 60 εκατ. ευρώ, ήδη από το 2018, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πραγματικά έργα με πραγματική εργασία στις περιοχές αυτές.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις η αυτοδιοίκηση πρέπει να ετοιμάζει και να προτείνει συγκεκριμένα έργα και δράσεις, να υποδεικνύει τι πρέπει να χρηματοδοτηθεί τοπικά ώστε να μεταβούμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο που έχει χαμηλές εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου και μηδενικές εκπομπές αποβλήτων», ανέφερε.

«Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει σε κάποιους η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «τόσο εντυπωσιακό μπορεί να είναι για τους νέους επιστήμονες και τις νέες παραγωγικές δυνάμεις. Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ προσπαθεί να δημιουργήσει τοπικούς παραγωγούς και τοπικούς καταναλωτές, μια άλλη νοοτροπία στην παραγωγή και στην κατανάλωση, ειδικά της ενέργειας».

«Οι πολιτικές μας επιλογές συνδέονται με τις παγκόσμιες συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Ως πολίτες οφείλουμε να αλλάξουμε την καθημερινή μας λειτουργία και σε αυτή την αλλαγή ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι κομβικός», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα