Φάμελλος: Ανοίγει ο δρόμος για εγχώρια παραγωγή βιοαποικοδομήσιμης σακούλας

Αν κάποιος έβλεπε τα δελτία ειδήσεων των τελευταίων τριών ημερών, ίσως και να νόμιζε ότι πέφτει η κυβέρνηση από την πλαστική σακούλα, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζοντας τη χρήση της πλαστικής σακούλας «κατάλοιπο μιας άσχημης καταναλωτικής συνήθειας, απόλυτα επιζήμιας για το περιβάλλον».

Εξήγησε, δε, ότι η λύση της πλήρους κατάργησης της χρήσης της πλαστικής σακούλας δεν επιλέχθηκε στην παρούσα φάση διότι «μετά από

μία ευρεία διαβούλευση με τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών, και εκτιμώντας την ανάγκη στήριξης της εργασίας, επιλέξαμε τη δίχρονη μετάβαση σε μια εποχή χωρίς πλαστική σακούλα, αλλά με άλλα οικολογικά μέσα μεταφοράς προϊόντων».

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι ο στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η προσαρμογή σε μία νέα καταναλωτική συμπεριφορά και η περαιτέρω καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι έως το τέλος του 2019 μπορεί να επιτευχθεί η αντιστοιχία 90 σακούλες ανά κάτοικο, σε αντικατάσταση του σημερινού, «υψηλού ποσοστού», που αγγίζει τις 350 σακούλες ανά κάτοικο. Σε αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συμβάλλει και το γεγονός ότι σε κάθε ταμείο λιανικής πώλησης επιβάλλεται, με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση, να υπάρχουν διαθέσιμες στον καταναλωτή σακούλες πολλαπλών χρήσεων.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι ούτε ένα λεπτό της χρέωσης δεν πηγαίνει στο κράτος. Αντίθετα, είπε ο κ. Φάμελλος, το σύνολο του εισπρακτέου ποσού πηγαίνει μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και καταλήγει στους Δήμους, οι οποίοι θα προμηθεύουν τους δημότες τους με σακούλες πολλαπλών χρήσεων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, και η ελληνική βιομηχανία πλαστικού έχει την επιλογή αλλαγής υλικού, δηλαδή την αντικατάσταση της λεπτής πλαστικής σακούλας από την χονδρή, η οποία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, έως και εκατό φορές. Επίσης, όπως εξήγησε, επιτεύχθηκαν δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά πλαστικού. «Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι πλέον όλες οι διαθέσιμες σακούλες έχουν ονομασία προέλευσης και barcode, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική βιομηχανία από αθέμιτο ανταγωνισμό, και το δεύτερο ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τη βιοαποικοδομήσιμη σακούλα, συνεπώς ανοίγεται για την εγχώρια παραγωγή και ένας νέος χώρος, με καινοτόμες τεχνολογίες και πρώτες ύλες. Όλα αυτά, μαζί με το γεγονός ότι πλέον το κόστος καθαριότητας θα συνδέεται με την ανακύκλωση που επιτυγχάνει ο κάθε Δήμος και την υποχρεωτική κομποστοποίηση, μπορούν να σημάνουν λιγότερα δημοτικά τέλη για τους δημότες, όπως συμβαίνει ήδη με ΟΤΑ της Αττικής, που εξοικονομεί έως και 35% στα τέλη καθαριότητας», είπε ο κ. Φάμελλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα