Εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Επικίνδυνη προς τους πολίτες μπορεί να καταστεί σε περίπτωση κακοκαιρίας συνοδεία ισχυρών ανέμων η συντριπτική πλειονότητα των δένδρων λεύκης που έχουν φυτευθεί πριν από πολλά χρόνια σε ένα μεγάλο κομμάτι του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Προγράμματος GreenTree, από τον Λευκό Πύργο μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής, κατά μήκος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις συνολικά 198 ζωντανές -αλλά έντονα

καταπονημένες- λεύκες, οι 170 είναι επικίνδυνες και ενδέχεται να πέσουν σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Η αξιολόγηση όλων των ειδών δένδρων έγινε με βάση 164 χαρακτηριστικά των δένδρων όπως η υγεία, η σταθερότητα και οι επιπτώσεις από βανδαλισμούς.

Έτσι, μόνον το 17% περίπου των δένδρων παρουσιάζουν καλή και μέτρια υγεία και σταθερότητα ενώ το 80% παρουσιάζει κακή και χείριστη και το 3% αφορά νεκρά δένδρα.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λεύκη είναι ένα ταχυαυξές είδος με επιφανειακό ριζικό σύστημα και εύθρυπτο ξύλο, γεγονός που καθιστά το είδος ιδιαίτερα επικίνδυνο σε ανεμοριψίες, ανεμοθλασίες και εκριζώσεις», λέει στη Greenagenda.gr η Θέκλα Κ. Τσιτσώνη, καθηγήτρια στη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Όπως εξηγεί η ίδια, η φύτευσή τους επιλέχθηκε πριν από δεκαετίες για το πρασίνισμα της ευρύτερης περιοχής καθώς τα άτομα του συγκεκριμένου είδους αναπτύσσονται γρήγορα.

Η ίδια συστήνει άμεσα να αντικατασταθούν διότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως στη φονική θεομηνία της Χαλκιδικής, η πτώση τους μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι λεύκες επιτείνονται με τις κλαδεύσεις που γίνονται λόγω της ταχυαυξίας του είδους σε σχέση με τα άλλα είδη που υπάρχουν στις δενδροστοιχίες. Οι αναγκαστικές και μη προσεκτικές κλαδεύσεις επιβαρύνουν την υγεία των δένδρων με τη δημιουργία θυσάνων κλαδιών, κάλων και πληγών, και έτσι μειώνεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητά τους», τονίζει η κα. Τσιτσώνη και συμπληρώνει:

«Οι αναγκαστικές και μη προσεκτικές κλαδεύσεις επιβαρύνουν την υγεία των δένδρων με τη δημιουργία θυσάνων κλαδιών, κάλων και πληγών με αποτέλεσμα να υφίστανται δευτερογενώς προσβολές από έντομα και μύκητες και έτσι να μειώνεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητά τους».

Να σημειωθεί ότι παλαιοτέρα στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν περιστατικά με πτώσεις και εκριζώσεις δένδρων λεύκης.

Σύμφωνα με την ίδια, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα υπάρχοντα δένδρα είναι να απομακρυνθεί το 87% των δένδρων λεύκης και να αντικατασταθεί από άλλο είδος και το εναπομείναν 13% να συντηρηθεί. Ούτε μία από τις υπάρχουσες λεύκες μπορεί να διατηρηθεί όπως είναι σήμερα!

Το έργο GreenTree εκπονήθηκε με τη συνεργασία του ΑΠΘ, του Δήμου Θεσσαλονίκης και των περιβαλλοντικών εταιρειών «Τεχνομοιόσταση» και «Υλωρική», και στόχο την ορθολογική διαχείριση του Αστικού Πρασίνου για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν εκπονηθεί πίνακες και γραφικές παραστάσεις που δίνουν όλα τα στοιχεία των 198 δένδρων Λεύκης που υπάρχουν σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής.

Στους πίνακες καταγράφονται ο αριθμός και τα ποσοστά των ζημιών που παρουσιάζουν οι λεύκες και στα ιστογράμματα, σε ποσοστά, η υγεία και σταθερότητα καθώς και τα διαχειριστικά μέτρων που απαιτούνται.

Δείτε αναλυτικά:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Πρακτορείο Intime

Keywords
Τυχαία Θέματα