«Μπρος - πίσω» από το ΥΠΕΝ για τον νέο ΚΕΝΑΚ

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ολιγοήμερη, σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταφέρουν στη Greenagenda, αναβολή έδωσε το ΥΠΕΝ χθες το απόγευμα στην ισχύ του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε μόνο στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ και στην ειδική ιστοσελίδα buildingcert.gr της Επιθεώρησης Ενέργειας, το υπουργείο ανακοινώνει, όπως έγραψε εγκαίρως χθες η Greenagenda, ότι «δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄4003/17.11.2017) η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος

και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για την έγκριση και εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΟΤΕΕ), που αφορούν την ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Με τη συγκεκριμένη απόφαση εγκρίνονται οι Τεχνικοί κανόνες/προδιαγραφές για την εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.). Με την έκδοση των ΤΟΤΕΕ, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ 2017 και του αντίστοιχου λογισμικού που υποστηρίζει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών».

Ωστόσο αμέσως μετά, σε ένα πρωτοφανές «μπρος – πίσω», η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, που υπογράφει το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου, σημειώνει ότι «λόγω γραφικών σφαλμάτων στην εν λόγω έκδοση αναστέλλεται η εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ. 2017, μέχρι δημοσίευσης σε νέο ΦΕΚ των διορθώσεων των σφαλμάτων αυτών».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε προηγηθεί, ανακοίνωση της Επιθεώρησης Ενέργειας ότι «από τις 22.11.2017 οι ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό Αρχείο Επιθεώρησης Κτιρίων μόνο με τη νέα έκδοση λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ 1.31.». Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, αυτό σήμαινε ότι από σήμερα 22 Νοεμβρίου όλα τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων θα πρέπει να εκδίδονται με το νέο περιεχόμενο και να ακολουθούν τη μεθοδολογία των νέων ΤΟΤΕΕ, με τη χρήση της νέας έκδοσης του ειδικού λογισμικού του ΤΕΕ. Αυτό ακριβώς ανακάλεσε το ΥΠΕΝ με την ανακοίνωση, την οποία αμέσως μετά ανήρτησε και η σελίδα buildingcert.gr. Τονίζουμε ότι τόσο η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου (για αναβολή) όσο και η ανακοίνωση της Επιθεώρησης Ενέργειας (περί έναρξης στις 22/11) δεν φαίνεται να έχουν καμία τυπική ισχύ, καθώς η Υπουργική Απόφαση ορίζει ως έναρξη ισχύος την ημέρα της δημοσίευσης στο ΦΕΚ, δηλαδή την 17η Νοέμβρη - δημιουργώντας και ένα πρόβλημα με το μεσοδιάστημα… Φυσικά ο Υπουργός έχει νομοθετική εξουσιοδότηση να τροποποιήσει κάθε (δική του) απόφαση, για λόγους σφάλματος ή άλλους, και να ορίσει και διαφορετική ημερομηνία ισχύος…

Πέρα από το διαδικαστικό αλαλούμ (χωρίς προφανή λόγο, που δείχνει μία προχειρότητα…), η ανάγκη προώθησης των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για λόγους απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ αλλά και οι πιέσεις από την αγορά, οδηγούν το Υπουργείο να προχωρήσει γρήγορα τις αλλαγές στα τεχνικά κείμενα που επιθυμεί. Εξ αυτού και οι εκτιμήσεις που μας μεταφέρονται για ολιγοήμερη αναβολή…

Σημειώνουμε πάντως, γιατί φαίνεται να έχει σημασία, ότι η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ αναρτήθηκε (χθες το απόγευμα) στην ενότητα «Δελτία Τύπου» του Υπουργείου, αλλά δεν διακινήθηκε με email στους διαπιστευμένους συντάκτες, όπως είναι κοινή πρακτική για κάθε Δελτίο Τύπου – και δεν θυμόμαστε να έχει συμβεί αυτό άλλη φορά.

Αρμόδιες πηγές πάντως εξέφραζαν στη Greenagenda την απορία τους για αυτήν την παράβλεψη και τα λάθη που παρουσιάστηκαν, αλλά τα δικαιολόγησαν με το σκεπτικό ότι είναι λογικό να υπάρχουν κάποια – θεωρητικά περιορισμένα – λάθη σε τέσσερα – εξαιρετικά σύνθετα - τεχνικά κείμενα έκτασης εξακοσίων σελίδων.

Σημειώνεται ότι ο νέος ΚΕΝΑΚ και οι σχετικές ΤΟΤΕΕ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προκηρυχθεί τόσο το νέο «Εξοικονομώ» όσο και κάθε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο σε χρηματοδοτικό επίπεδο (αιρεσιμότητα ΕΣΠΑ) όσο και σε νομοθετικό επίπεδο (ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα