Αρχές του 2019 σε λειτουργία το πρότυπο έργο ΣΔΙΤ στην Ήπειρο

Αρχές του 2019 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, έργο συνολικής επένδυσης 52,6 εκατ. ευρώ, που εκτελείται με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρείας - μέλους του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τη μηνιαία συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια

Ηπείρου, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη, για την αξιολόγηση της πορείας του εν λόγω έργου, η κατασκευή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018, ένα μόλις χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης και πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για τις δοκιμές λειτουργίας, προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν «παιδικές ασθένειες».

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας. Από το συνολικό ποσό της επένδυσης τα 20 εκατ. ευρώ διατίθενται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και δανεισμό που θα συνάψει.

Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», χαρακτήρισε το έργο «πρότυπο», ενώ από τη EUROSTAT αξιολογήθηκε και κρίθηκε ως OFF Balance της γενικής κυβέρνησης, γεγονός που οφείλεται στην ορθή κατανομή κινδύνων των συμβάσεων και στην ουσιαστική μεταφορά ρίσκου στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου να μην προσμετράται στο χρέος και το έλλειμμα της χώρας.

Η μονάδα αυτή της Ηπείρου θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105.000 τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας και 90 μόνιμες κατά την 25ετή λειτουργία, όπως και σημαντικός αριθμός στις παράλληλες εργασίες (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα