Αύξηση της «πράσινης» απασχόλησης στη Δανία

του Νίκου Αβουκάτου

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται στη Δανία η «πράσινη» απασχόληση, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, σε αγαθά αλλά και υπηρεσίες. Η αύξηση έφθασε το 4% για το 2016, οι εργαζόμενοι ανήλθαν σε 71.400, έναντι 69.000 το 2015, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Δανίας.

Το 2014 η απασχόληση σε πράσινα αγαθά και υπηρεσίες, έφθανε τα 59.000 άτομα. Συνολικά η απασχόληση τα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκε κατά 20%.Ειδικότερα, σε δραστηριότητες κυρίως σε γεωργικές, δασοκομικές και κηπευτικές

καλλιέργειες, η απασχόληση αυξήθηκε περίπου στο 10% από το 2015.

Άλλοι τομείς στους οποίους καταγράφεται η αύξηση της απασχόλησης αφορά την ανάπτυξη στην βιομηχανία κατασκευών, για παράδειγμα την επεξεργασία λυμάτων ή την παραγωγή ανεμογεννητριών.

Περιβαλλοντικός-οικονομικός λογαριασμός

Ο περιβαλλοντικός-οικονομικός λογαριασμός είναι ένας γενικός όρος για ένα σύστημα υπο-λογαριασμών για την οικονομία και το περιβάλλον που χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τους παραδοσιακούς εθνικούς λογαριασμούς. .Η Δανία είναι σήμερα μία από τις 50 χώρες που καταρτίζει μερικούς ή περιεκτικούς εθνικούς λογαριασμούς. Οι εθνικοί λογαριασμοί ακολουθούν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές,, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ.

Οι πράσινοι εθνικοί λογαριασμοί μπήκαν στην οικονομικό σύστημα της Δανίας το 2015, ως συμπλήρωμα στους υπάρχοντες εθνικούς λογαριασμούς με σκοπό να ξεχωρίζονται οι δραστηριότητες όπως, η προστασία του περιβάλλοντος και η παραγωγή πράσινων αγαθών και υπηρεσιών.Για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην εξακρίβωση της αύξησης της παραγωγής και στην επιτυχία της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, ή εάν η παραγωγή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική από πλευράς φυσικών πόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα