Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές στη Ρόδο

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Συστήματα αυτόνομης οικιακής κομποστοποίησης σε αστικό περιβάλλον. Οι υποδομές αυτές που αποτελούν μία πραγματικότητα για πολλές χώρες της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, στην Ελλάδα εξακολουθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να είναι ακόμη «όνειρο θερινής νυχτός».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνοικιακή κομποστοποίηση, όπου τέτοια συστήματα με μεγαλύτερη χωρητικότητα, εγκαθίστανται σε γειτονιές, προκειμένου να συμμετέχουν από κοινού περισσότερα νοικοκυριά στο έργο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων.

Στο

πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η 2η Τεχνική συνάντηση του προγράμματος ACUA (συστήματα αυτόνομης οικιακής κομποστοποίησης σε αστικό περιβάλλον), που είναι ενταγμένο στο Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στόχος του έργου ACUA (Autonomous Composting units for Urban Areas), είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό και με επίκεντρο την πολυκατοικία ή έναν μικρό αριθμό πολυκατοικιών, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων και επεξεργασίας τους στον ίδιο χώρο, χωρίς φυσικά τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης.

Βάσει χωροταξικών κριτηρίων και μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τον περασμένο Ιανουάριο επιλέχθηκαν πέντε περιοχές στον αστικό ιστό της Ρόδου για την τοποθέτηση ισάριθμων Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια τους, καθώς και μέσων διαλογής στην πηγή (καφέ κάδοι, κομποστοποιήσημες σακούλες κ.α).

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις οι κομποστοποιητές που θα τοποθετηθούν αναμένεται να διαχειριστούν, μέσα σε ένα πλήρες έτος, περισσότερους από 50 τόνους βιοαποβλήτων σε κάθε δήμο και ακόμα 25 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών.

Η κομποστοποίηση είναι ένας εύκολος και φυσικός τρόπος μετατροπής των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας και των φυτικών υπολειμμάτων του κήπου σε χρήσιμο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο και στις γλάστρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών τα οργανικά σκουπίδια αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και σε ποσοστό 70% μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Με το πρόγραμμα της χορήγησης των μηχανισμών κομποστοποίησης, ο Δήμος Ρόδου εντάσσεται πλέον στους δήμους που εφαρμόζουν, έστω και πιλοτικά, τη συνοικιακή κομποστοποίηση και που αποσκοπούν μέσα από την εφαρμογή ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση), να ελαχιστοποιήσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα