Fast track κήρυξη αναδασωτέων και έκδοση οικοδομικών αδειών στα καμένα

Την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική και Δυτική Αττική, τη fast track κήρυξη ως αναδασωτέας της καμένης έκτασης και την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης του χαρακτήρα της έκτασης για τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΝ.

"Πιστοί στις δεσμεύσεις μας κατορθώσαμε μέσα σε 2,5 μήνες να ολοκληρώσουμε υποχρεώσεις που στο παρελθόν χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα. Θυμίζω ότι η περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς

της Ηλείας, είχε εκκρεμότητες που έκαναν 10 χρόνια να κλείσουν, αφήνοντας ανοικτά πολλά θέματα ιδιοκτησίας, προστασίας του περιβάλλοντος , ως προς την κήρυξη αναδασωτέας, αλλά και άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων", τόνισε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ οι οποίες είναι έτοιμες και οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή, με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και γρήγορης αποκατάστασης των κατοικιών και των κτισμάτων στην περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης από τη Δασική Υπηρεσία του χαρακτήρα της έκτασης για την έκδοση, στη συνέχεια, άδειας αποκατάστασης ή άδεια νέου κτhρίου που κάηκε στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι θα δίνεται άμεσα η βεβαίωση του Διευθυντή Δασών στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση την πληροφορία στον δασικό χάρτη που αναρτάται αύριο, 19 Οκτωβρίου 2018, και συγκεκριμένα:

Για τις εκτάσεις που δεν ήταν ανέκαθεν δασικές καιΓια τις εκτάσεις που είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά σήμερα έχουν άλλη χρήση και υπάρχει νόμιμη οικοδομική άδεια

Η βεβαίωση θα δίνεται από τον θεωρημένο δασικό χάρτη για τα σχέδια πόλης, τις υπό ένταξη περιοχές και τις οικιστικές πυκνώσεις, και από τον αναρτημένο δασικό χάρτη για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

Στο ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και στην κήρυξη αναδασωτέας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Φάμελλος παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για:

Τις εκτάσεις που κηρύχθηκαν ή επανακηρύχθηκαν ως αναδασωτέεςΤον χαρακτήρα των εκτάσεων που αναρτώνται στο δασικό χάρτη αύριο 19 Οκτωβρίου 2018Τη σχέση δασικού χάρτη και πράξης κήρυξης αναδασωτέων

Παράταση στους δασικούς χάρτες σε τέσσερις περιοχές

Τέλος, ανακοίνωσε την παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών (που λήγει σήμερα) έως τις 15 Ιανουαρίου 2019. Η παράταση αφορά τις παρακάτω περιοχές:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝΤρικάλωνΣύνολο περιοχής αρμοδιότηταςΚαβάλαςΔήμος ΝέστουΔυτικής ΑττικήςΕλευσίνας, Μαγούλας, Νέας Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων Π.Ε. Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού Π.Ε. ΠειραιώςΑνατολικής ΑττικήςΑγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής και των δημοτικών ενοτήτων: α) Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης δήμου Παλλήνης, β) Ν. Ψυχικού δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

Πράσινες θέσεις εργασίας

Τέλος, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης πάνω από το 10% των νέων επιστημόνων - σε σύνολο 5.500 - που αφορά η πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας θα απασχοληθεί στις υπηρεσίες Περιβάλλοντος. "Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία αποδεικνύει τη βούληση για επένδυση ανθρώπινων πόρων και νέου επιστημονικού δυναμικού στον τομέα του περιβάλλοντος", είπε.

Συγκεκριμένα, 169 άτομα, δασολόγοι και δασοπόνοι, θα απασχοληθούν στις δασικές υπηρεσίες, 121 άτομα, βιολόγοι, γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι, μηχανικοί περιβάλλοντος και περιβαλλοντολόγοι σε Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών - και μάλιστα οι 48 αφορούν τους νέους 8 φορείς - ενώ οι Διευθύνσεις Υδάτων της χώρας θα ενισχυθούν με 39 Γεωλόγους, ώστε να αναλάβουν μια μεγάλη πρωτοβουλία για τις άδειες γεωτρήσεων που χρονίζουν.

Άλλοι φορείς του ΥΠΕΝ όπως το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο Φορέας του Πάρκου Τρίτση ενισχύονται από τη συγκεκριμένη προκήρυξη και βέβαια υπάρχει και η ενίσχυση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Γενική Διεύθυνση Δασών, στην Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών και Ελεγκτών και στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με 45 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Τα αναδασωτέα

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον χρόνο των δυόμιση μηνών, που διανύθηκε έως ότου εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, ο αναπληρωτής υπουργός κοινοποίησε πως στην ανατολική Αττική κηρύχθηκαν αναδασωτέα δημόσια, δημόσια διακατεχόμενα, ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.808 στρ. (1.449,13 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 4.359,10 στρ. εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018) επί συνόλου 14.313 στρ., στα οποία κινήθηκε η πυρκαγιά. Τα υπόλοιπα 8.504,77 είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Στη δυτική Αττική, αντιστοίχως, η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε έκταση 52,909,16 στρ., εκ των οποίων αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 (46.214,54 στρ. ήταν εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 2.850,53 στρ. ήταν εκτάσεις κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018). Τα υπόλοιπα 3.844,08 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι σήμερα Παρασκευή θα αναρτηθούν νέοι χάρτες ως εξής:

- Στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για τις περιοχές των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Ραφήνας, Ν. Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων και Φιλοθέης.

- Στη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής για τον προκαποδιστριακό ΟΤΑ Μεγαρέων.

- Στη Διεύθυνση Δασών Δράμας για το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς της, πλην των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.

- Στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος (Μήλος), Ανάφης (Ανάφη), Άνω Μεράς (Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Θήρα), Σικίνου (Σίκινος), Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου (Φολέγανδρος).

- Στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης για χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.

Ειδικά για τους δασικούς χάρτες Ραφήνας και Ν. Μάκρης, από τις δηλώσεις των ΟΤΑ προέκυψε ότι:

1. Στη Ραφήνα η κατανομή της γης έχει ως εξής:

- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 4.448 στρ.

- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 1.504 στρ.

- Δασωμένοι αγροί είναι 149 στρ.

- Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 3.220 στρ.

- Παλιές χορτολιβαδικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση είναι 6 στρ.

- Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλεις είναι 3.502 στρ.

- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 2.762 στρ.

- Οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν 3.631 στρ.

2. Στη Ν. Μάκρη η κατανομή της γης έχει ως εξής:

- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 17.704 στρ.

- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 937 στρ.

- Δασωμένοι αγροί είναι 23 στρ.

- Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 494 στρ.

- Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι 4 στρ.

- Παλιά χορτολίβαδα που άλλαξαν χρήση είναι ένα στρέμμα.

- Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι 8.621 στρ.

- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 8.294 στρ.

Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι δεν δηλώθηκαν οικιστικές πυκνώσεις από τον συγκεκριμένο ΟΤΑ, υπενθυμίζοντας πως δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να καταθέσουν στοιχεία οικιστικών πυκνώσεων μέσα στα όριά τους, αλλά περίπου 10% επί του συνόλου των ΟΤΑ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΥΠΕΝ. «Αυτοί οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν και την ευθύνη να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για οικιστική πύκνωση, εννοούμε ειδική εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών».

Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες των δύο ευαίσθητων περιοχών Ραφήνας και Ν. Μάκρης, διευκρινίστηκε ότι οι υπό κήρυξη αναδασωτέες εκτάσεις είναι 488 στρέμματα στη Ραφήνα και 962 στη Ν. Μάκρη, ενώ οι υπό επανακήρυξη 1.884 στρ. στη Ραφήνα και 1.943 στη Ν. Μάκρη.

Το χρονοδιάγραμμα των αναρτήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων και Λούτσας, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα αναρτηθούν οι χάρτες του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας. Κλιμακωτά, από τις αρχές του 2019 θα αναρτώνται οι δασικοί χάρτες των Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Άνω Λιοσίων, Αυλώνος, Αφιδνών, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Λυκόβρυσης, Μαλακάσας, Μεταμορφώσεως, Παπάγου, Πεύκης, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Δείτε infographics για τις πληγείσες περιοχές και τους δασικούς χάρτες, ΕΔΩ.

Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να σας καλημερίσουμε μαζί με τη Χριστίνα Μπαριτάκη τη Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος. Να καλωσορίσουμε την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την κυρία Ιγγλέζη Αικατερίνη και όλους εσάς βέβαια που είστε εδώ και τους συνεργάτες.
Όπως σας είπα στην αρχή, θα δοθεί όλο το υλικό της συνέντευξης Τύπου και σε ηλεκτρονικό αρχείο, αλλά και σε απομαγνητοφώνηση.
Η σημερινή συνέντευξη διοργανώνεται για να παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το ζήτημα της κήρυξης αναδασωτέας στην Ανατολική Αττική και στη Δυτική Αττική μετά την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και στις δυο αυτές περιοχές και βέβαια για να σας παρουσιάσουμε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ετοιμαστεί από το Υπουργείο και οδεύουν προς τη Βουλή για την εξασφάλιση της ομαλής αποκατάστασης των κατοικιών και των κτισμάτων στην περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Οι ρυθμίσεις αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς κανόνες να μπορέσουν από τη μια μεριά να αποκατασταθούν οι περιουσίες οι οποίες επλήγησαν από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, χωρίς όμως να δημιουργηθούν ξανά νέα προβλήματα και χωρίς να υπάρχει κανένα έλλειμμα όσον αφορά το υπόβαθρο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Άρα η παρουσίασή μας έχει τρία βασικά περιεχόμενα τα οποία θα δούμε και σε χάρτες. Με την ευκαιρία όμως θα σας ενημερώσουμε και για άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τη δασική νομοθεσία και την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του Υπουργείου μας μιας και στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας θα σας δώσουμε τα νούμερα του τι αντιστοιχεί στις υπηρεσίες τις περιβαλλοντικές και εν γένει που είναι στη σφαίρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αυτό που εγώ θέλω να πω εξ αρχής είναι ότι κατορθώσαμε μέσα σε 2,5 μήνες να ολοκληρώσουμε υποχρεώσεις που άλλες φορές κάνανε χρόνια ολόκληρα. Σας ενημερώνω ότι αντίστοιχη υποχρέωση όσον αφορά την πυρκαγιά της Ηλείας, έκανε τουλάχιστον 10 χρόνια να κλείσει, αφήνοντας σε εκκρεμότητα πάρα πολλές ιδιοκτησίες, αλλά και πολλά θέματα περιβάλλοντος ως προς την κήρυξη αναδασωτέας, αλλά και την άσκηση των υπολοίπων δραστηριοτήτων. Εκεί βέβαια ήταν το θέμα της αγροτικής λειτουργίας.
Εδώ μέσα σε 2,5 μήνες μια σημαντική προσπάθεια των υπηρεσιών τους οποίους θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί όλη αυτή η δουλειά έγινε από στελέχη του δημόσιου τομέα, ολοκληρώθηκε και η κήρυξη της αναδασωτέας. Υπάρχουν ήδη τα ΦΕΚ και για την Ανατολική και για τη Δυτική Αττική, ενώ αύριο αναρτώνται οι δασικοί χάρτες στο σύνολο της πληγείσας περιοχής ανατολικά, αλλά και δυτικά κλείνοντας έτσι και τις υποχρεώσεις αναρτήσεων για την Δυτική Αττική πλήρως και προχωρώντας ένα σημαντικό βήμα για την Ανατολική Αττική.
Θα σας ενημερώσουμε επίσης σήμερα και για το χρονοδιάγραμμα των αναρτήσεων των δασικών χαρτών, μιας και στην Ανατολική Αττική θα έχουμε αναρτήσεις με συγκεκριμένο βήμα μηνιαίο. Δηλαδή θα σας πούμε τι θα αναρτηθεί το Νοέμβριο και τι θα αναρτηθεί το Δεκέμβριο για να ενημερώνονται και οι πολίτες και να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνει η νομοθεσία.
Πρέπει επίσης να σας πω εισαγωγικά ότι στη ρύθμιση η οποία θα μπει στη Βουλή υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δοθεί και παράταση στους δασικούς χάρτες που είναι αναρτημένοι σήμερα. Γνωρίζετε ότι έκλεισε ένα μεγάλο πακέτο ανάρτησης το Σεπτέμβριο.
Σήμερα όμως υπάρχουν κάποιοι χάρτες που ξεκίνησαν τους τελευταίους δυο μήνες. Υπάρχουν και χάρτες που είναι σε ανάρτηση. Γι’ αυτούς θα δοθεί παράταση για να έχουμε ισονομία των πολιτών όσον αφορά το διαθέσιμο 5μηνο, 6μηνο που συνηθίσαμε και είχαμε και πέρσι και φέτος για όλες τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών.
Ας περάσουμε στα συγκεκριμένα. Η νέα ανάρτηση δασικών χαρτών η οποία θα ξεκινήσει αύριο περιλαμβάνει δήμους της Ανατολικής Αττικής, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Μελίσσια και Φιλοθέη.
Δυτική Αττική περιλαμβάνει τα Μέγαρα. Περιλαμβάνει το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών στη Δράμα, περιλαμβάνει επίσης στις Κυκλάδες πολλές περιοχές. Αναφέρω επιγραμματικά Μήλο, Ανάφη, Μύκονο, Σαντορίνη, Σίκινο και Φολέγανδρο και περιλαμβάνει και κάποιες χορτολιβαδικές εκτάσεις της περιοχής της Κοζάνης. Αυτή η ανάρτηση θα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου.
Επίσης γνωρίζετε ότι από πέρσι με εγκύκλιο την οποία είχαμε δημοσιοποιήσει, είχαμε ζητήσει από όλες τις υπηρεσίες και ιδιαίτερα από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις Διευθύνσεις Δασών και τις Διευθύνσεις Αναδασώσεων, να επιταχύνουν τα βήματα σχετικά με την κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής μετά από κάθε πυρκαγιά. Θυμάστε μια μεγάλη συζήτηση που είχε αναπτυχθεί με την ευκαιρία της πυρκαγιάς στο Καπανδρίτι, Κάλαμο, αλλά και στη Ζάκυνθο, για την πιθανή σύνδεση των πυρκαγιών με συμφέροντα ή με ανάκτηση δασικής γης για άλλες χρήσεις, για να μην υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Από πέρσι επιλέξαμε να γίνεται άμεση κήρυξη αναδασωτέας και να περιλαμβάνεται η αναδασωτέα στο δασικό χάρτη.
Αυτό λύνει δυο προβλήματα ταυτόχρονα. Ένα την ασφάλεια του περιβάλλοντος μιας και είναι συνταγματική επιταγή και περιβαλλοντική υποχρέωση, αλλά και δεύτερον, να λύνονται ζητήματα αμφισβητήσεων και να μπορεί να προχωράνε οι αναπτυξιακές και οικονομικές λειτουργίες στις περιοχές αυτές με την παράλληλη βέβαια προστασία του περιβάλλοντος.
Έτσι ζητάγαμε σε μέγιστο χρόνο τριών μηνών να ολοκληρώνεται η διαδικασία της κήρυξης αναδασωτέας που σας είπα ότι σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν έκανε ακόμα και 10 χρόνια και ακόμα εξελισσόταν με ελλείμματα.
Σήμερα μπορούμε να σας πούμε ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε σε 2,5 μήνες και για την Ανατολική και για τη Δυτική Αττική. Τα ΦΕΚ τα οποία υπάρχουν θα σας τα δώσουμε. Είναι το 415Δ φύλλο της 16ης Οκτωβρίου που έχει την Ανατολική Αττική και το 416Δ 17 Οκτωβρίου 2018 που έχει την Δυτική Αττική. Θα σας δώσουμε και μερικά στοιχεία της κήρυξης αναδασωτέας στη συνέχεια.
Τι περιλαμβάνεται στην κήρυξη αναδάσωσης; Περιλαμβάνονται όλα τα δημόσια διακατεχόμενα, αλλά και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις. Στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής η έκταση αυτή είναι 5.808,23 στρέμματα. Περιλαμβάνει δάση και δασικές εκτάσεις. Περιλαμβάνει δασωμένους αγρούς και περιλαμβάνει άλση, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια.
Μπορείτε να δείτε βέβαια και στον πίνακα ο οποίος παρουσιάζεται τώρα, ότι εδώ έχουμε εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά. Αναφέρομαι στην Ανατολική Αττική που υπάρχει και η μεγαλύτερη πυκνότητα δάσους και κατοικίας και καταλαβαίνετε ότι αυτό αφορά και πολλές κατοικίες, οπότε θα μείνουμε λίγο πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική.
Εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 είναι 1.450 στρέμματα περίπου. Εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και είχαν νέα και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018 είναι 4.359,10 στρέμματα.
Και υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση από αναδασωτέα, δηλαδή οι υπόλοιπες εκτάσεις για να φτάσουμε το συνολικό αριθμό, εάν δεν κάνω λάθος, των 14.313 στρεμμάτων που είναι εξετάσεις που εξαιρούνται από τη ρύθμιση αυτή. Της κήρυξης αναδασωτέας λόγω δασικού χαρακτήρα ή δασικής χρήσης.
Θα σας εξηγήσω τι γίνεται στη συνέχεια, γιατί η συνέχεια γι’ αυτές τις εκτάσεις εξαρτάται από το δασικό χάρτη και από το πού θα καταλήξει το ζήτημα της ανάρτησης, των αντιρρήσεων, των πρόδηλων σφαλμάτων και των αιτημάτων αλλαγής χρήσης με το θεσμικό πλαίσιο που έχει ολοκληρωθεί από πέρσι.
Εδώ βλέπετε το περίγραμμα της πυρκαγιάς. Είναι 14.313 στρέμματα. Σε αυτή την έκταση τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που κηρύσσονται αναδασωτέες είναι αυτές που βλέπετε τώρα με το πράσινο χρώμα. Βλέπετε με το πράσινο χρώμα τις περιοχές που είναι δάση και δασικές εκτάσεις. 11.192,13 στρέμματα.
Εδώ τώρα βλέπετε στη δεύτερη, είναι με ένα πορτοκαλί, αλλά είναι πολύ λίγη έκταση αυτή, είναι μικρή. Είναι 157 στρέμματα. Είναι δασωμένοι αγροί, άλση, πάρκα και κοινόχρηστοι χώροι.
Και βέβαια το μεγαλύτερο κομμάτι είναι αυτό που βλέπετε με μοβ που είναι η επανακηρυσσόμενη έκταση. Έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από πυρκαγιά και επανακηρύσσεται. Καταλαβαίνετε ότι είναι από το Νταού Πεντέλης μέχρι το Νέο Βουτζά αυτή η έκταση. Ήταν ήδη κηρυγμένη αναδασωτέα.
Να δούμε λιγάκι την περίπτωση της Δυτικής Αττικής. Στην Δυτική Αττική το περίγραμμα της πυρκαγιάς είναι 52.909,16 στρέμματα, οι εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά και κηρύσσονται αναδασωτέες είναι 46.214,54 στρέμματα, οι εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά είναι 2.850,53 στρέμματα, ενώ εξαίρεση από αναδάσωση που είναι εκτάσεις που κάηκαν αλλά δεν είχαν δασικό χαρακτήρα δασική χρήση ή αντίστοιχο με την υποχρέωση της κήρυξη αναδασωτέας, είναι 3.844.
Εδώ αποδεικνύεται ότι ήταν δεκαπλάσια η έκταση και ήταν πολύ περισσότερο τμήμα σε δασικό χώρο και σε ορεινό χώρο.
Αυτά όσον αφορά την κήρυξη της αναδασωτέας. Ας περάσουμε λίγο στο δασικό χάρτη Ραφήνας – Νέας Μάκρης. Η ανάρτηση όπως σας διάβασα νωρίτερα περιλαμβάνει δέκα περίπου ΟΤΑ στην Ανατολική Αττική και τα Μέγαρα. Εδώ βλέπετε μια γενική εικόνα του δασικού χάρτη της Ανατολικής Αττικής, βλέπετε ακόμη και τους πυρήνες –αν δεν κάνω λάθος έχετε μέσα και τον Βύρωνα, και τη Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι- και φτάνει βέβαια στα δεξιά της εικόνας από Ντράφι μέχρι τη Νέα Μάκρη, την Ραφήνα και την Αρτέμιδα. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη ο οποίος από αύριο θα είναι διαθέσιμος για όλους τους πολίτες για τη διαδικασία των αντιρρήσεων, όπως προβλέπεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποια είναι τα στατιστικά του δασικού χάρτη που αναρτάται. Εδώ βλέπετε τα στρέμματα που είναι σε κάθε Δήμο, νομίζω δεν είναι σκόπιμο να τα αναφέρω όλα, πάντως μιλάμε για μια γενική έκταση στην Ανατολική Αττική 123.738 στρεμμάτων. Ξαναλέω Μαρούσι, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μελίσσια, Νέα Ιωνία, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Ραφήνα, Φιλοθέη είναι αυτή η ανάρτηση.
Ας επικεντρώσουμε λιγάκι στην περιοχή που ενδιαφέρει προφανώς περισσότερο και είχαμε και τη δέσμευση με την παρουσία του Πρωθυπουργού σε σύσκεψη με πολίτες εκεί στο Μάτι, να αναρτηθεί ο δασικός χάρτης μαζί με την αναδασωτέα πολύ γρήγορα και για τα θέματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και για τα θέματα της λειτουργίας της αποκατάστασης των ιδιοκτησιών και των κατοικιών που υπάρχουν στην περιοχή.
Βλέπετε εδώ την ευρύτερη περιοχή που ξεκινάει από το Πικέρμι και το Ντράφι και πηγαίνει μέχρι τη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα, νομίζω ότι ευκρινή τα χρώματα. Πάντως πολύ χοντρά να σας πω από αυτή την γενική εικόνα ότι τα πράσινα και τα κίτρινα είναι χρώματα που εντάσσονται στο δασικό χάρτη που είναι χρήσεις που απεικονίζονται στο δασικό χάρτη, τα μωβ είναι τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων θα εξηγήσω στη συνέχεια με βάση τους πίνακες τι χαρακτηριστικά δίνουν.
Βλέπετε ότι αυτοί είναι ορισμένοι στα όρια της Δημοτικής Ενότητας της Ραφήνας και υπάρχει επίσης και μια ευρεία γκρι περιοχή, η οποία εξαιρείται από την ανάρτηση λόγω των πολεοδομικών ρυθμίσεων ή των δηλώσεων των Δήμων για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις. Δηλαδή σχέδια υφιστάμενα στην περιοχή, σχέδια σε εξέλιξη και περιοχές υπό ένταξη, έτσι δηλώνονται με βάση την τυπική τουλάχιστον διάταξη του δασικού χάρτη.
Ποια είναι ειδικότερα τα στατιστικά στοιχεία του δασικού χάρτη στη Ραφήνα και στη Νέα Μάκρη. Εδώ τώρα τα στοιχεία που θα σας δοθούν και ηλεκτρονικά και στο PowerPoint αυτό, βλέπετε ότι περιλαμβάνουν χωριστά για τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, η Νέα Μάκρη γνωρίζετε ότι ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα για να είμαστε τυπικοί, έχουμε:
τις περιοχές Δ.Δ. οι οποίες είναι περιοχές που είχαν και έχουν δασική χρήση ή πράξη χαρακτηρισμού αντίστοιχη,
τις περιοχές Δ.Α. που είναι περιοχές που είχαν δασικό χαρακτήρα και τροποποιήθηκαν προς άλλη χρήση,
τις περιοχές Α.Δ. που είναι οι δασωμένοι αγροί, αγροί που δασώθηκαν δηλαδή,
χορτολιβαδικές εκτάσεις που είχαν στην εξέλιξή τους άλλη χρήση,
τα σχέδια πόλης που είναι το Σ.Π.
άλλα σχέδια που είναι το Σ.Α. που είναι αυτό που σας είπα περιοχές υπό ένταξη ή υπό μελέτη, ή κατά δήλωση του Δήμου σε πράξη ένταξης
Ο.Π. είναι οικιστικές πυκνώσεις.
Εδώ βλέπετε για ποιο λόγο στη Ραφήνα ήταν αυτά τα μωβ περιγράμματα διότι στην περιοχή της Ραφήνας ο Δήμος έχει δηλώσει 3.631 στρέμματα υπό ένταξη στο Νόμο περί οικιστικών πυκνώσεων, ο οποίος θα είναι μια από τις επόμενες ανακοινώσεις τις οποίες θα σας κάνουμε. Σας το είπα έτσι κι αλλιώς τη Δευτέρα ότι πολύ σύντομα –το είπε και ο Υπουργός- θα δώσουμε στη δημοσιότητα και στη διαβούλευση το νόμο για τις οικιστικές πυκνώσεις.
Πως εμπλέκεται ο δασικός χάρτης με την αναδασωτέα, το βλέπετε σε αυτό τον πίνακα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Νέα Μάκρη γιατί δεν έχει;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Γιατί δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο οικιστικές πυκνώσεις από τη Νέα Μάκρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν όμως;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνουμε μετά τις ερωτήσεις γιατί είναι ένα θέμα λίγο δύσκολο, ευχαριστώ πολύ.
Στη συνέχεια βλέπετε τη σχέση δασικού χάρτη και αναδασωτέας. Αυτό ήταν το σημείο της διεπιφάνειας που έπρεπε να επιλυθεί και γι' αυτό έπρεπε να αναρτηθούν μαζί η αναδασωτέα και ο δασικός χάρτης, διότι εδώ βλέπετε περιοχές στη Ραφήνα και στη Νέα Μάκρη που είναι στο δασικό χάρτη και είναι υπό κήρυξη ή επανακήρυξη.
Για να δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, ο επόμενος χάρτης σας δείχνει αυτές που έχουν τον πρώτο συμβολισμό πλέον αν είναι κηρυγμένες αναδασωτέες και ο δεύτερος συμβολισμός είναι το υπόβαθρο της χρήσης που ο πολίτης αλλά και εσείς και οποιοσδήποτε μπορεί να βρει πατώντας πάνω στο αντίστοιχο ψηφιακό πολύγωνο στη σελίδα του Κτηματολογίου.
ΑΝ/ΔΔ σημαίνει ότι είναι κηρυγμένη αναδασωτέα και το υπόβαθρο σημαίνει ότι είχε πριν και σήμερα δασική χρήση ΔΔ. Το ΑΔ σημαίνει ότι είναι κηρυγμένη αναδασωτέα, ήταν παλιός αγρός και τώρα είναι δασική, δασωμένος αγρός κηρυγμένη αναδασωτέα. Αυτό όπως το βλέπετε ακριβώς μαζί με τα σχέδια, υπό ένταξη ή ενταγμένα οι οικιστικές πυκνώσεις, σας δείχνει και το κηρυγμένο αναδασωτέο τμήμα της γης εντός των περιγραμμάτων αυτών που ο δασικός χάρτης προσδιορίζει με ευκρίνεια. Άρα έχουμε μια πλήρη εικόνα όλων των περιοχών.
Και εδώ προκύπτει το ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε -και νομίζω τώρα μπορούμε να ανοίξουμε λίγο τα φώτα τουλάχιστον- που αφορά και στο πως αξιοποιείται ο δασικός χάρτης και τι ακριβώς προκύπτει όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο δασικός χάρτης θα αναρτηθεί, υπάρχει η διαδικασία των αντιρρήσεων, υπάρχει η αντίστοιχη εφαρμογή για τα πρόδηλα σφάλματα και βέβαια όλα τα εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει για τις αιτήσεις αλλαγής χρήσης ή ακόμη και μεταβίβαση κυριότητας.
Αυτά ισχύουν για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, δημιουργήθηκαν πέρσι και είναι διαθέσιμα για τους πολίτες.
Όμως εδώ συζητάμε για ένα παράλληλο καθήκον το οποίο είναι δέσμευση της Κυβέρνησης, που είναι η αποκατάσταση της κατοικίας μετά τον εκτενή έλεγχο που έχει γίνει, την κατηγοριοποίηση σε κόκκινα, κίτρινα και πράσινα και το αντίστοιχο έργο που θα τρέξει με τον συντονισμό του Υπουργείου Υποδομών στην περιοχή για την αποκατάσταση των κατοικιών.
Για να γίνει αποκατάσταση της κατοικίας απαιτείται να δοθεί έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία απαιτεί πράξη χαρακτηρισμού από τη Δασική Υπηρεσία αν δεν έχει αναρτηθεί δασικός χάρτης, ή βεβαίωση για τον χαρακτήρα της έκτασης αν έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης.
Προέκυπτε το ζήτημα, είμαστε συνεπείς απολύτως και πολύ σύντομα για την ανάρτηση της αναδασωτέας και του δασικού χάρτη αυτό όμως απελευθερώνει όλες τις πράξεις χαρακτηρισμού για να είναι άμεσο το δικαίωμα της έκδοσης άδειας και της αποκατάστασης των κατοικιών, μιας και είναι δέσμευσή μας ότι θα γίνει; Η απάντηση είναι όχι.
Δεν ήταν άμεσα εφικτό, διότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάρτησης και στη συνέχεια για τα μεν ΑΑ μπορούσε να βγει η βεβαίωση, για τα υπόλοιπα που ήταν υπό αντίρρηση, έπρεπε να ολοκληρωθεί και όλη η διαδικασία των αντιρρήσεων.
Έτσι επιλέξαμε για να μην καθυστερεί καθόλου η αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί νομοτεχνικά, έχει υπογραφεί από εμένα και από τον κ. Σταθάκη και πηγαίνει στη Βουλή.
Σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η άμεση βεβαίωση για τις εκτάσεις που προκύπτει από τον θεωρημένο δασικό χάρτη που αύριο είναι αναρτημένος -άρα από αύριο- που είναι άλλης χρήσης πλην της δασικής άρα εκεί που ο δασικός χάρτης έχει έτσι κι αλλιώς τοποθετηθεί, απελευθερώνονται όλες οι βεβαιώσεις και επιταχύνεται η διαδικασία της συλλογής των δασικών βεβαιώσεων που είναι και η δική μας ευθύνη γι' αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, ενώ ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται και για τις εκτάσεις που έχουν μεν τροποποιήσει το χαρακτήρα, είναι Δ.Α. αλλά έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια.
Αυτό δεν θα αφορά μόνο τις περιοχές στον αναρτημένο δασικό χάρτη, αλλά θα αφορά και τις περιοχές εντός οικιστικών πυκνώσεων και εντός περιοχών υπό ένταξη. Θα υπάρχει δηλαδή το ίδιο δικαίωμα για όλους τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές και μόνο σε αυτές, η ρύθμιση θα προβλέπει αυτή την επίλυση -την επίλυση του ειδικού προβλήματος μετά την πυρκαγιά- και την εξασφάλιση της δυνατότητας δόμησης, αλλά με απόλυτη τήρηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας.
Θα υπάρχει γρήγορη έκδοση από το Διευθυντή Δασών της βεβαίωσης με βάση τον δασικό χάρτη που από αύριο είναι θεωρημένος, αναρτημένος, τελεσίδικος. Δεν είναι κυρωμένος, δεν έχουν γίνει αντιρρήσεις αλλά είναι θεωρημένος από τις Υπηρεσίες άρα έχει γίνει και ο επιστημονικός έλεγχος και ο διοικητικός έλεγχος και έτσι για τα ΑΑ και για τα ΔΑ που έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια, η απαραίτητη βεβαίωση εκδίδεται άμεσα.
Άρα αυτή είναι η τρίτη μεγάλη παρέμβαση που παρουσιάζουμε σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα της επιτάχυνσης, της αποκατάστασης της κατοικίας των πολιτών στην Ανατολική Αττική και στη Δυτική όπου χρειαστεί θα το δούμε κι αυτό, για να λυθεί το ζήτημα.
Τί άλλο έχουμε να σας πούμε, πολύ σύντομα: Αυτές είναι οι επόμενες αναρτήσεις στην Ανατολική Αττική. Είχαμε κάνει μια κουβέντα μαζί, ότι θα τα σηκώσουμε όλα μαζί τον Οκτώβριο. Ήταν κάτι το οποίο σε διοικητικό επίπεδο μαζί με την κήρυξη αναδασωτέας είναι αδύνατον και το καταλαβαίνετε ότι δεν έχει και κανένα νόημα να τα σηκώσουμε όλα μαζί τον Οκτώβρη με βάση τους διαθεσίμους ανθρώπινους πόρους.
Έτσι λοιπόν υπάρχει αυτός ο βηματισμός, τον οποίο είχα δεσμευτεί ότι θα σας ενημερώσω ποιος θα είναι, Γλυκά Νερά, Παιανία, Χαλάνδρι, Χολαργό, Αρτέμιδα, Λούτσα, Σπάτα, Νέα Ερυθραία και Εκάλη το Νοέμβριο, προσπαθούμε να επιταχύνουμε για να είναι 15-16 περίπου Νοεμβρίου αλλά σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθείτε.
Το Δεκέμβριο Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Ροδόπολη, Άνοιξη, Σταμάτα, Κορωπί και Κερατέα, επίσης πολύ σημαντικές περιοχές με μεγάλα θέματα χρήσεων γης, τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και έχουμε νέα επικαιροποίηση για την οποία έχει δοθεί ήδη χρηματοδότηση εκ μέρους μας κι έχει λυθεί το θέμα της επικαιροποίησης για τις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες θα ξεκινήσουν το 2019, ζητήθηκε χρηματοδότηση για να επικαιροποιηθούν οι χάρτες, υπάρχουν και σύγχρονα δορυφορικά υπόβαθρα οπότε αυτές οι περιοχές θα σηκωθούν το2019.
Τώρα επίσης τί άλλο μπαίνει στην τροπολογία η οποία πηγαίνει προς τη Βουλή: Για τις περιοχές που είναι ήδη σε ανάρτηση, Τρίκαλα, Καβάλα, Δυτική Αττική και Ανατολική Αττική, ένα τμήμα, θα πάμε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2019, είναι αυτό που σας είπα, ισότιμη ανάρτηση 5-6 μηνών για όλους τους πολίτες της χώρας, αυτό είναι νομίζω κάτι που όλοι το περιμένατε.
Ταυτόχρονα θα υπάρχουν και κάποιες άλλες ρυθμίσεις όσον αφορά την επιτάχυνση του έργου εντός των Υπηρεσιών, γιατί εμείς περιμένουμε αυτά που έκλεισαν το Σεπτέμβριο, να έχουν μερική κύρωση περίπου στο τέλος του χρόνου, θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτό με τους αντίστοιχους συντονιστές των αποκεντρωμένων, το κάναμε και πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα περνάμε και κάποιες προτάσεις, καταθέτουμε στο κοινοβουλευτικό και περιμένουμε την ψήφιση κάποιων προτάσεων, όσον αφορά την εθνική στρατηγική.
Γνωρίζετε ότι κάνουμε μια προσπάθεια ν’ αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για τα δάση, το υλοποιούμε μαζί με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, είναι μια κοινή πρωτοβουλία, θεωρώ με πολύ καλή κοινοβουλευτική συζήτηση και συναίνεση και σύνθεση, μ’ έναν έντονο κοινωνικό διάλογο που έμεινε για δυο μήνες περίπου ανοιχτός και στο OpenGov και έχει τελειώσει το κείμενο της στρατηγικής, προέκυπτε ένα ζήτημα όμως, της εφαρμοσιμότητας.
Εμείς λοιπόν το προβλέψαμε και στη ρύθμιση μπαίνει και η δυνατότητα, η εξουσιοδοτική διάταξη για την υπογραφή των σχεδίων δράσης για την υλοποίηση της στρατηγικής, δε θέλουμε να παραμείνει η στρατηγική ένα κείμενο, είναι πολιτικά σημαντικό, περιγράφει όλη τη δουλειά του Υπουργείου και των αντίστοιχων Υπηρεσιών αλλά θέλαμε να έχει και δια ταύτα, άρα λοιπόν θα νομοθετηθεί η εξουσιοδοτική διάταξη για τα σχέδια δράσης και πρέπει να σας πω ότι εντός της στρατηγικής, μια ειδική συζήτηση την οποία θα προγραμματίσουμε σιγά-σιγά και με τη Βουλή, αφορά την πολιτική πρόληψη δασικών πυρκαγιών.
Επειδή γίνεται μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, πρέπει να σημειώσουμε, απλά για λόγους πολιτικής δεοντολογίας, αυτό δεν περιορίζει με τίποτα το πλήγμα της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου, όμως ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι εμείς είχαμε ξεκινήσει την προετοιμασία μιας στρατηγικής που έχει ειδικό ισχυρό βραχίονα για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών
Αυτός ο βραχίονας για την πρόσληψη δασικών πυρκαγιών έχει και κάποια νέα τεχνικά εργαλεία, σας τα είχαμε παλαιότερα απλά για τυπικούς λόγους τα ξαναναφέρω, για την ολοκληρωμένη έννοια της παρουσίασής μας, νέες διαχειριστικές μελέτες με νέες προδιαγραφές, ειδικές διαχειριστικές μελέτες για το θέμα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών στη μικτή ζώνη δάσους – κατοικίας, κάτι που δεν υπήρχε στο θεσμικό πλαίσιο και στο επιστημονικό υλικό που είχε για εφαρμογή η κάθε Διοίκηση και η κάθε Υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ήδη το Συμβούλιο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έχει κάνει ήδη συνεδριάσεις, το θέμα των φυσικών καταστροφών είναι ένα μεγάλο στοιχείο της παγκόσμιας συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή και βέβαια υπάρχει και η γνωστή εξαγγελία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για τη νέα Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που συνδέεται, αν θέλετε, με τη διαδικασία της διαχείρισης του συμβάντος ενώ εμείς θα επικεντρωθούμε στη διαδικασία της πρόληψης και στη γενική δασική περιοχή και στη μικτή ζώνη δάσους κατοικίας και στη δασική αποκατάσταση και αναγέννηση.
Ένα βασικό στοιχείο της δασικής πολιτικής, είναι οι πόροι, είτε οικονομικοί είτε ανθρώπινοι. Και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, η μνημονιακή περίοδο πλήγωσε τις Υπηρεσίες περιβάλλοντος, τους αφαίρεσε και πόρους και προσωπικό και πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ν’ αποκαταστήσουμε αυτή την έλλειψη. Έτσι λοιπόν, για μας είναι πολύ σημαντικό το ότι στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας για 5.500 νέους επιστήμονες, προβλέπεται τουλάχιστον το 10% να έρθει στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος.
Και είναι μια πολιτική επιλογή αυτή, μια κοινή επιλογή της κυβέρνησης, είναι νομίζω ενδεικτικό το ότι επιλέγουμε στο περιβάλλον να υπάρχει επένδυση ανθρώπινων πόρων και νέου επιστημονικού δυναμικού. Έτσι λοιπόν, με αυτή την προκήρυξη των 5.500 νέων πτυχιούχων, θα έχουμε 169 άτομα στις δασικές Υπηρεσίες, Δασολόγους και Δασοπόνους, θα ενισχυθούν με 121 άτομα οι φορείς προστατευόμενων περιοχών, Βιολόγοι, Γεωλόγοι, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Περιβαλλοντολόγοι και μάλιστα οι 48 από τους εργαζομένους αφορούν τους νέους 8 φορείς τους οποίους τώρα ξεκινούμε να συγκροτούμε.
Οι Διευθύνσεις Υδάτων επίσης σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν με 39 Γεωλόγους για ν’ αναλάβουν μια μεγάλη πρωτοβουλία για τις άδειες γεωτρήσεων που χρονίζουν. Άλλοι φορείς τον ΥΠΕΝ όπως το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο Φορέας του Πάρκου Τρίτση ενισχύονται με 4, 3 και 10 άτομα αντιστοίχως απ’ αυτή την προκήρυξη, απ’ τους νέους επιστήμονες και βέβαια υπάρχει και η ενίσχυση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Γενική Διεύθυνση Δασών, στην Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών και Ελεγκτών και στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με 45 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που θα τα βρείτε αναλυτικά μέσα στην παρουσίαση, δε θέλω να σας ταλαιπωρώ άλλο.
Νομίζω ότι απ’ τη μεριά μας σας δώσαμε μια πλήρη εικόνα και των τριών μεγάλων παρεμβάσεων που αφορούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, και την, αν θέλετε ουσιαστική υποστήριξη χωρίς να υποτιμάται ο παράγοντας του περιβάλλοντος, των πολιτών για την αποκατάσταση της κατοικίας τους και μ’ επιτάχυνση αν θέλετε και νέα ειδική νομοθετική ρύθμιση για να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην περιοχή.
Από κει και μετά είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΩΓΙΑΚΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Ήθελα να ρωτήσω, γι’ αυτούς που δεν έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια, τί προβλέπεται; Γιατί η διαδικασία fast track είναι για όσους, αν κατάλαβα καλά, έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια. Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι εμείς ικανοποιήσαμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Τα υπόλοιπα ζητήματα αφορούν κοινές πρωτοβουλίες που θ’ αναλάβουμε με τον κλάδο της χωροταξίας μαζί με τον Υπουργό δηλαδή του Υπουργείου μας και το Χρήστο Σπίρτζη και θ’ ανακοινωθούν όσον αφορά την αποκατάσταση της περιοχής και για τα υπόλοιπα τμήματα, προφανώς αυτό περιλαμβάνει και την επάρκεια του χωροταξικού σχεδιασμού έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί νέο αδιέξοδο στην περιοχή.
Αυτά όμως είναι το επόμενο κεφάλαιο, από εβδομάδα μαζί με τους δυο συναδέλφους, θα περάσουμε και σ’ αυτό. έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι από αύριο μπορούν οι πολίτες να ξεκινούν τη διαδικασία του δασικού χάρτη με την αναδασωτέα και με νέα ρύθμιση που εντός της επόμενης εβδομάδας θα περάσει από τη Βουλή, άρα με το που θα περάσει θα ξεκινήσει και η διαδικασία αυτή για την οποία θέτετε εσείς ερωτήματα.
Χ. ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»): Έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχουν σε ρέματα στην καμένη περιοχή, σπίτια που έχουν χτιστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Αυτοί εντάσσονται σ’ αυτές τις διαδικασίες της άμεσης αποκατάστασης;
Και μια δεύτερη ερώτηση: Στην περιοχή της Νέας Μάκρης, υπάρχουν μωβ, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί. Τί θα κάνετε σ’ αυτή την περίπτωση, θα ενταχθούν;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι και με νομοθετική πρωτοβουλία την οποία αναλάβαμε τον Αύγουστο, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι περιοχές υψηλής προστασίας, όπως είναι περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες από πυρκαγιά και δομήθηκαν εκ των υστέρων, ρέματα και περιοχές στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας, έχουν επιταχυνθεί οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και του Υπουργείου μας για την κατεδάφιση αυθαιρέτων και για την αποκατάσταση όχι απλά της νομιμότητας, αλλά της περιβαλλοντικής ασφάλειας, για να μη θρηνήσουμε νέα μαθήματα είτε μετά τα περιστατικά πλημμυρών σε ρέματα είτε μετά τα περιστατικών πυρκαγιών σε ζώνη δάσους κατοικίας με αποκλεισμό της διαφυγής.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει ως σταθερή πολιτική μας πρωτοβουλία, εκ τούτου λοιπόν προκύπτει ότι ο σχεδιασμός της αποκατάστασης στην Ανατολική Αττική θα γίνει μ’ έναν τρόπο με τα συναρμόδια Υπουργεία, που να εξασφαλίζει ότι δε θα επαναλη

Keywords
track, track, έως ότου, ευχαριστώ πολύ, για μας, σας ευχαριστώ, τα νεα, εκκρεμότητες, βουλη, βεβαίωση, διευθυνση, ΟΤΑ, μυκονος, φολέγανδρος, κοζανη, συγκεκριμένο, νέα, εκκρεμότητα, φεκ, δραμα, ελλαδα, μωβ, γκρι, powerpoint, σημαίνει, κερατεα, τρικαλα, καβαλα, opengov, ρωτήσω, εφημεριδα, αυθαιρετα, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αυθαιρετα παραταση, παραταση αυθαιρετων, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ξανα, το θεμα, αδεια, βημα, γλυκα, δασικοι χαρτες, δουλεια, εθνικη, εργαλεια, θεμα, ιωνια, κτηματολογιο, κυκλαδες, μηλο, μωβ, πλαισιο, σαντορινη, σημερινη, σφαιρα, σωκρατης, φεκ, χαρτες, χρωματα, αγια παρασκευη, αικατερινη, αιτησεις, αναφη, αναγεννηση, ανοιξη, απλα, αρτεμιδα, αττικη, βεβαίωση, βρειτε, βυρωνα, γινει, γινεται, γκρι, γρηγορης, δευτερα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δειχνει, δοθει, δορυφορικα, δυτικη αττικη, δυτικη, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητα, εκκρεμότητες, ελλειψη, εβδομαδα, ενημερωθειτε, εννοια, εξετασεις, εξελιξη, εξυπηρετηση, επρεπε, ερυθραια, ευθυνη, ευχαριστώ πολύ, έως ότου, ζακυνθο, ζωγραφου, ζωνη, ιδιο, η δικη, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπομονη, εικονα, κεφαλαιο, κειμενο, κυρια, κορωπι, λαθος, λογο, ματι, μηνες, νοημα, ντραφι, ορια, παμε, παρουσιαση, περιβαλλον, πικερμι, πινακες, υπογραφη, προβληματα, ραφηνα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρωτήσω, σας ευχαριστώ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σπατα, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τρια, τριτη, υλοποιηση, φαμελλος, φτανει, φυλλο, φολεγανδρο, φορα, χαλανδρι, χριστινα, χρωμα, ψηφιακο, ανηκει, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, ερωτησεις, εθνικο, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, καηκε, κομματι, κωνσταντινου, λουτσα, μελετη, μυκονο, opengov, πακετο, powerpoint, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα