83η ΔΕΘ: Συζήτηση για τις ορυκτές πρώτες ύλες στην Ελλάδα

Συζήτηση με τίτλο «Οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες ως Βασικός Μοχλός Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, από τις 3.30 μέχρι τις 6 το απόγευμα, στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ (περίπτερο ΗΠΑ). Την εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ως τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ, οργανώνουν ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (Euromines) και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στόχος

είναι η ανάδειξη της δυναμικής του μεταλλευτικού κλάδου, η σημασία του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ οι περίπου 100 επιχειρήσεις που εντάσσονται στον κλάδο των Ορυκτών Πρώτων Υλών –οι 26 μεγαλύτερες πραγματοποιούν το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών- αντιπροσωπεύουν το 3,2% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σύμφωνα με τον ΣΜΕ εάν ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν το ποσοστό αυτό μπορεί να υπερδιπλασιαστεί και να προσεγγίσει το 7%. Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια και γι’ αυτό το λόγο αποτελούν σταθερή βάση για την περιφερειακή ανάπτυξη, που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης είναι τρεις διπλωμάτες υψηλού επιπέδου. Κατ’ αρχήν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ως εκπρόσωπος μιας χώρας στην οποία κατευθύνονται σε σημαντικό βαθμό προϊόντα των ελληνικών μεταλλευτικών εταιριών. Επίσης, ο πρέσβης της Φινλανδίας στη χώρα μας Juha Pyykko και οι πρέσβεις της Σουηδίας στην Ελλάδα Charlotte Sammelin. Οι δύο Σκανδιναβοί διπλωμάτες εκπροσωπούν χώρες με μεγάλη μεταλλευτική δραστηριότητα και θα μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες τους αντιμετώπισαν τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη μεταλλευτική δραστηριότητα και ειδικότερα τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών. Θα τοποθετηθούν ακόμη ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Α. Κεφάλας, στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα