Το «τυνησιακό θαύμα» και οι δημοτικές εκλογές της 6ης Μαΐου

Πολιτική ωριμότητα ή μετάθεση της σύγκρουσης μεταξύ του πολιτικού Ισλάμ και των υποστηρικτών του κοσμικού Κράτους; 07/05/2018 Γαβριήλ Χαρίτος Περίληψη:

Στις 6 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία οι πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την βίαιη ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλί. Οι ιδεολογικές συναινέσεις και οι νομοθετικές

ρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση συνεργασίας του κεντροαριστερού κοσμικού κόμματος Nidaa Tunis και των Ισλαμιστών του κινήματος Αλ-Νάχντα κατάφεραν ακόμα μια φορά να σώσουν την χώρα από τον σκόπελο της πόλωσης, πραγματοποιώντας ένα ακόμα προσεκτικό βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της τυνησιακής κοινωνίας. Πολλοί μιλούν για ένα «τυνησιακό θαύμα». Άλλοι πάλι, θεωρούν ότι πρόκειται για μια πρόσθετη παράταση χρόνου έως την αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ Ισλαμιστών και κοσμικού κράτους.

Για πρώτη φορά μετά την «Αραβική Άνοιξη» του 2011, που ανέτρεψε το καθεστώς Μπεν-Αλί και έφερε το σημερινό πολυκομματικό πολιτικό σύστημα, διεξήχθησαν στην Τυνησία οι πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ιστορία της χώρας. 2074 συνδυασμοί με συνολικά 53.688 υποψηφίους θα διεκδικήσουν την ηγεσία και την εκπροσώπησή τους στους 350 δήμους της χώρας. Αυτό και μόνο το γεγονός, αποτελεί ορόσημο για την σύγχρονη ιστορία της ξεχωριστής αυτής χώρας του αραβικού κόσμου. Μια χώρα που τελικά κατάφερε να διαψεύσει πλείστες απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της.

Keywords
Τυχαία Θέματα