Μικρές χώρες, μεγάλος πόλεμος

Η πάλη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη κρίση 12/04/2023 Mohammad Ayatollahi Tabaar Περίληψη:

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας παραπαίει, με τις δύο πλευρές να συγκρούονται για τον έλεγχο μιας έκτασης που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Εάν ξεσπάσει ξανά πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν πιθανότατα θα παράσχει πιο φανερή υποστήριξη στην Αρμενία από όσο στο παρελθόν.

Η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει δημιουργήσει

συνεργασίες στον Νότιο Καύκασο που διασχίζουν θρησκευτικές, εθνοτικές, και γεωπολιτικές γραμμές με εκπληκτικούς τρόπους. Το Ιράν, το οποίο κυβερνάται από Σιίτες κληρικούς, έχει παράσχει μια οικονομική σωτηρία στην χριστιανικής πλειοψηφίας Αρμενία, της οποίας ο κύριος υποστηρικτής ήταν εδώ και καιρό η Ρωσία. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ και η Σουνιτική Τουρκία έχουν σχηματίσει στρατηγική συμμαχία με το κατά κύριο λόγο σιιτικό Αζερμπαϊτζάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα