Ζάεφ: Μετονομάζουμε αεροδρόμιο και λεωφόρους – Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις

Την ανακοίνωση ότι η ΠΓΔΜ, σε ένδειξη καλής θέλησης, ώστε να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό, θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος», αλλά και εκείνα των δρόμων, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

Για «θετικό πρώτο βήμα» έκανε λόγο κυβερνητική πηγή στο Reader.gr, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης

Τσίπρα-Ζάεφ, αναφερόμενη κυρίως στη δέσμευση του Σκοπιανού πρωθυπουργού για αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου της χώρας και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ: «Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης, ώστε να συμβάλλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν να έχουμε φιλικές σχέσεις και αμοιβαία συνεργασία. Να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στην εποχή που ζούμε.

»Έχουμε δείξει στο παρελθόν όταν και οι δυο χώρες αντιμετώπιζαν σοβαρές προκλήσεις, ότι μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού. Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το αίσθημα ευθύνης να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας.

»Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τους δύο. Να συμφέρει και τους δύο. Να λαμβάνει υπόψιν της την εθνική αξιοπρέπεια και των δύο. Για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι για λύση, η χώρα μου θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και στους δρόμους. Μ’ αυτό δείχνουμε ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα».

Αναλυτική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τα όσα συζήτησαν με τον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε μία σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια. «Γνωρίζω ότι σήμερα και τους δυο μας μάς παρακολουθούν πολλοί άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό και άλλοι με ειλικρινή ελπίδα. Και οι δύο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με πραγματισμό και υπευθυνότητα.

»Το λέω αυτό γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλώς το θέμα του ονόματος, θέλουμε να θέσουμε τις αρχές της καλής γειτονίας. Πρέπει, όμως, πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο για να δημιουργηθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

»Ο Ζόραν κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτήν τη κατεύθυνση. Είμαι διατεθειμένος να προωθήσουμε την υποψηφιότητα της χώρας του για την Ένωση Αδριατικής Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων».

Στο τέλος τον κάλεσε να περπατήσουν μαζί στο μονοπάτι της φιλίας.

Πηγή: reader.gr

The post Ζάεφ: Μετονομάζουμε αεροδρόμιο και λεωφόρους – Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα