Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Πρεμιέρα με δέκα πλειστηριασμούς κάνει σήμερα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα φτάνουν μαζί με εκείνους που θα διεξαχθούν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας τους 187 αφού τελικά οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή της αποχής τους. Σύμφωνα με εκπροσώπους

των τραπεζών αλλά και των συμβολαιογράφων η πρώτη ημέρα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα αποτελέσει ένα τεστ για την όλη διαδικασία καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν να δουν εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένουν με ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι διαδικασίες μιας και η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελούν προαπαιτούμενο για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν στην πλειονότητα τους ως επισπεύδοντες τράπεζες ενώ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου έχουν ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά περί τους 45-50 πλειστηριασμούς και έως τον ερχόμενο Ιούλιο του 2018, 148 σύμφωνα με την ηλεκτρονική δημοσίευση πλειστηριασμών.

Την ίδια στιγμή οι θεσμοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές με την ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τόσο τις εκκρεμότητες που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των επιχειρηματικών οφειλών καθώς και ενδεχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα πρόθεση είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου που ισχύει σήμερα έως το τέλος του χρόνου με στόχο να απομονωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν βρει καταφύγιο στις ρυθμίσεις του νομού καθώς τράπεζες και κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνούν ότι ο ισχύοντας νόμος έχει δώσει καταφύγιο σε δανειολήπτες οι οποίοι στρατηγικά έχουν επιλέξει να μην πληρώνουν τα δάνεια τους εκμεταλλευόμενοι την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους, που τους προσφέρει η υπαγωγή του στο νόμο για τα υπερχρεωμένα.

Στις συζητήσεις που έγιναν σε πρώτη φάση κυβέρνησης τράπεζες και θεσμοί έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τις αδυναμίες του νόμου, με τις τράπεζες μάλιστα να διατυπώνουν μια σειρά προτάσεων και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να έχει και εκείνη επεξεργαστεί σημεία του νόμου που χρίζουν βελτίωσης. Στις επαφές που αναμένονται να πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος ώστε οι αλλαγές προχωρήσουν και να ψηφιστούν για να ισχύσουν από την 1 Ιανουαρίου 2018 και μέχρι τη λήξη του νόμου για τα υπερχρεωμένα. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα, η άρση της αναστολής των διωκτικών μέτρων με μόνη την αίτηση υπαγωγής στο δικαστήριο, η αυστηροποίηση του νόμου για παύουν να τις εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει με τις τράπεζες, αλλά και η αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων αναβολών στα δικαστήρια που προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις.

Πηγή: reader.gr

The post Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα