Στα… κάγκελα οι εργαζόμενοι του Δήμου Πεντέλης για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας

Το θέμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) των εργαζομένων ανακινείται, για ακόμη μια φορά, στον Δήμο Πεντέλης, αφού οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ακόμη δεν τα έχουν λάβει, παρά της διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής.

Μάλιστα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα της ημερήσια διάταξης τα ΜΑΠ.

ΔΑΣ Δήμου Πεντέλης: Να σταματήσουν
να λογαριάζουν τις ζωές και την ασφάλειά μας με βάση το κόστος

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Δήμου Πεντέλης, η οποία όπως ενημερώνει, «μετά από αίτημα του Σωματείου του Δήμου για 128 δικαιούχους εργαζόμενους για ΜΑΠ, η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το κόστος και ότι μπορεί να διαθέσει μόνο το ποσόν των 20 χιλιάδων ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στους μισούς εργαζόμενους από αυτούς που τα δικαιούνται».

«Εμείς δεν θα μπούμε στη λογική να λογαριάζουμε τις ζωές μας και την ασφάλειά μας με βάση το κόστος και το όφελος που θα βγάλουν από την εργασία μας. Σε έναν κλάδο που μετράει δεκάδες θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας, αλλά και εκατοντάδες τραυματίες σακατεμένους από την έλλειψη έστω και αυτών τον υποτυπωδών μέτρων προστασίας, έχουν το θράσος να μας απαντούν ότι δεν έχουν χρήματα. Την ίδια στιγμή όμως βρίσκουν πακτωλό χρημάτων για να δώσουν στους ιδιώτες και στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως για παράδειγμα για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού, για την καθαριότητα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, για τη φύλαξη των κτηρίων κ.λπ.» τονίζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Τα ΜΑΠ, που κερδήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση της διοίκησης του Δήμου, μαζί με τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις κ.λπ. , σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους, που ούτως ή άλλως έχουν αναγκαστεί να τα προμηθευτούν μόνοι τους από τους πετσοκομμένους μισθούς τους ή όταν αδυνατούν οικονομικά να τα αγοράσουν βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλειά τους, με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Η οποία ωστόσο διαχρονικά δείχνει το αντεργατικός πρόσωπο παραβλέποντας συστηματικά την υποχρέωση να χορηγηθούν στην ώρα τους».

Η ΔΑΣ Δήμου Πεντέλης απαιτεί:  

«Να δοθούν όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους εργαζόμενους και μάλιστα με κριτήριο τη μέγιστη ασφάλεια τους και όχι το χαμηλότερο κόστος. Διότι έχουμε δει παραδείγματα ακατάλληλων ειδών όπως αρβύλες, γάντια κ.λπ., να δίνονται στους εργαζόμενους και να μην τους προσφέρουν απολύτως καμία ασφάλεια.Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς.Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών».

«Έχουμε να δηλώσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι και δεν θα ανεχτούμε να χάσουμε άλλους συναδέλφους επειδή η διοίκηση θεωρεί κόστος την υγιεινή και ασφάλειά τους. Φαίνεται όμως πως έτσι αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή της Ν.Δ. το “πάμε μπροστά”. Λεφτά με τη σέσουλα στους επιχειρηματικούς ομίλους ούτε ένα παπούτσι ασφαλείας για τους εργάτες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ.

The post Στα… κάγκελα οι εργαζόμενοι του Δήμου Πεντέλης για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα