Ομιλία προέδρου ΚΕΔΕ στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων

Στην αναγκαιότητα να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα ουσιαστικό ρόλο σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ανάγκη η κεντρική διοίκηση να συνεργάζεται με τους δήμους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων το οποίο διεξάγεται στην Ηγουμενίτσα και έχει ως θέμα τα «Προβλήματα των κλειστών θαλάσσιων κόλπων».

Πρόκειται για το 13ο συνέδριο που συνδιοργανώνεται από

την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και στο επίκεντρό του βρέθηκε η τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε στον Σαρωνικό από την πετρελαιοκηλίδα.

Στο σχετικό πρόβλημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι Δήμοι των περιοχών που επλήγησαν από τη πετρελαιοκηλίδα ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν, χωρίς μέσα και με αμφιβολίες για τον βαθμό της αρμοδιότητάς τους, να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση και να προστατέψουν τις ακτές».

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι «η ΚΕΔΕ οργάνωσε με την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας ειδική σύσκεψη στη Γλυφάδα για το θέμα αυτό καλώντας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τους Δήμους της περιοχής να αποτιμήσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Ταυτόχρονα διατυπώθηκαν προτάσεις για να οργανωθεί σε καλύτερη βάση ο σχεδιασμός αντιμετώπισης αντίστοιχων φαινομένων».

«Η ΚΕΔΕ δεν περιορίζεται σε κριτική εκ του ασφαλούς, οι δήμοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και είναι έτοιμοι να αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες στο μέλλον αρκεί να τους δοθούν οι απαιτούμενες αρμοδιότητες από την πολιτεία» τόνισε.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δηλώνει παρούσα και ζητεί ενεργότερο ρόλο στη θεσμική θωράκιση της προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε ανάλογα περιστατικά.

Προτάσεις

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προκειμένου να επιλυθούν μια σειρά ζητημάτων, κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οργάνωσης και στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό των Διευθύνσεων Υδάτων.Να διαμορφωθεί πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων για την ποιότητα των υδάτων σε παράκτια οικοσυστήματα.Να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς επικαιροποιημένης τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης σε υπηρεσιακούς παράγοντες και επαγγελματικούς φορείς.Να εκπονηθούν τοπικά σχέδια διαχείρισης αντίστοιχων κρίσεων, όπως αυτά που προκλήθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό με κατοχυρωμένο θεσμικά τον ρόλο των Δήμων στη προστασία, τον καθαρισμό και την απορρύπανση των ακτών.Να ενισχυθούν τεχνικά και οικονομικά οι Δήμοι ώστε να διατηρήσουν τις συνθήκες των παραλιών στα υψηλά επίπεδα για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας στις ακτές μας.Να κατοχυρωθεί ο ενεργός ρόλος και των Δήμων με παράλληλη ανακατεύθυνση πόρων προς τους ΟΤΑ από τον λογαριασμό του Γαλάζιου Ταμείου, για έργα και δράσεις προστασίας και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.Να ενισχυθεί θεσμικά και επιχειρησιακά ο ρόλος των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.Να δρομολογηθούν έργα ανάπλασης στις χερσαίες ζώνες των λιμανιών και βελτίωσης των λιμενικών υποδομών.

Η ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε μέσω skype, λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων του και της προσπάθειας συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής η οποία έχει πληγεί από τις πλημμύρες.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, και εκτός από την ΚΕΔΕ συνδιοργανωτές ήταν, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

The post Ομιλία προέδρου ΚΕΔΕ στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα