Ο Γ. Πισιμίσης ενώπιος ενωπίω με τα προβλήματα σχολικής στέγης στα Βριλήσσια

Τα προβλήματα σχολικής στέγης ταλανίζουν αρκετούς Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών. Ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Βριλησσίων, όπου οι σύλλογοι γονέων διαμαρτύρονται συχνά για ελλείψεις σχολικών αιθουσών στην πόλη.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Το «Ε» συνομίλησε με τον δήμαρχο που ανέλαβε από 1ης Ιανουαρίου 2024 τα ηνία του Δήμου, ζητώντας του πρώτα απ’ όλα την άποψή του εάν αρκούν τα σχολεία

των Βριλησσίων για να τη φιλοξενία των μαθητών της πόλης με βάση και την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάστηκε, τα σχολεία έμειναν ίδια…

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Γιάννης Πισιμίσης το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι δυστυχώς μεγάλο και στα Βριλήσσια, καθώς οι σχολικές μονάδες δημιουργήθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία καλύπτοντας τις ανάγκες μιας πόλης με πληθυσμό 20.000 κατοίκων, ενώ τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι έχουν ξεπεράσει τους 35.000. Μάλιστα, το εντονότερο πρόβλημα, όπως μας ενημέρωσε, εντοπίζεται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Είναι ενδεικτικό ότι στα δύο Λύκεια της πόλης μας φοιτούν σήμερα συνολικά 800 μαθητές, περίπου 400 σε κάθε λύκειο. Ο αριθμός αυτός, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, είναι πολύ μεγάλος και οι δυσκολίες που ανακύπτουν είναι πολλές. Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκες έχουν μετατραπεί σε σχολικές αίθουσες, ενώ λειτουργεί και μια προκάτ αίθουσα στο 1ο Γυμνάσιο. Αυτή είναι η κατάσταση που παραλάβαμε και την οποία καλούμαστε πλέον να διαχειριστούμε και να δώσουμε λύσεις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ο ίδιος, όπως και οι συνεργάτες του, βρίσκονται σε στενή επαφή με τη σχολική κοινότητα, τόσο προεκλογικά όσο και -κυρίως- από τη στιγμή που ανέλαβαν τη δημοτική αρχή, οπότε γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα ανοιχτά μέτωπα. Τι γίνεται, όμως, με την αντιμετώπισή τους; Ήδη, πριν λίγες ημέρες, όπως μας ενημερώνει ο κ. Πισιμίσης, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση στα γραφεία της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων). Με τον πρόεδρο Τ. Κατσίμπο, τον διευθύνοντα σύμβουλο Αθ. Γιάνναρη και τον γενικό διευθυντή Έργων Θ. Κυριαζόπουλο τα στελέχη του Δήμου συζήτησαν για λύσεις τόσο σε πιο άμεσο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

6 νέες αίθουσες για το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο

Ειδικότερα, παρουσιάστηκε μια ώριμη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για την καθ΄ ύψος και κατ΄ επέκταση κατασκευή έξι νέων σύγχρονων αιθουσών διδασκαλίας στον χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Βριλησσίων. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, πρόκειται για τρεις καινούργιες αίθουσες για τις ανάγκες του 2ου Γυμνασίου και άλλες τρεις αίθουσες για τις ανάγκες του 2ου Λυκείου. «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε τα στελέχη της ΚΤ.ΥΠ. να δεσμεύονται για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου για την πόλη μας» σχολιάζει ο κ. Πισιμίσης.

Το δύσκολο εγχείρημα για το 3ο Λύκειο

Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα του 3ου Λυκείου, το οποίο η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να εγκαταλείψει «παρ΄ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και οι οποίες αφορούν δικαστικές αντιπαραθέσεις, αλλά και την πολύ μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξε η προηγούμενη διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, σε μια περίοδο που υπήρξαν ευκαιρίες για την ανέγερση του συγκεκριμένου σχολικού κτηρίου», όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Η μεγαλύτερη αντικειμενική δυσκολία, όπως μας εξήγησε, είναι ότι πλέον η ΚΤ.ΥΠ., σε αντίθεση με τον πρώην ΟΣΚ, δεν προχωρά σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων για την ανέγερση νέων σχολείων, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου Βριλησσίων, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το εγχείρημα για το 3ο Λύκειο.

Πάντως, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με τη διοίκηση της ΚΤ.ΥΠ. προκειμένου το έργο της κατασκευής των έξι καινούργιων αιθουσών σύγχρονων προδιαγραφών να μπει σε τροχιά υλοποίησης το συντομότερο δυνατόν. «Βασική μας επιδίωξη για την υλοποίηση του έργου αυτού, που θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης στην πόλη μας, είναι να εκμεταλλευθούμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και αισιοδοξώ πως θα τα καταφέρουμε» δηλώνει ο κ. Πισιμίσης.

Πού θα πρέπει να «βάλει πλάτη» η κεντρική διοίκηση

Ένα ακόμη ερώτημα που θέσαμε στον δήμαρχο Βριλησσίων είναι, με δεδομένο ότι οι Δήμοι έχουν επωμιστεί σημαντικό βάρος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ποια θα ήταν η βοήθεια από πλευράς κεντρικής διοίκησης που θα έκανε αυτό το βάρος περισσότερο ανεκτό. Ο κ. Πισιμίσης μας είπε ότι τα θέματα των απαλλοτριώσεων για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων είναι ένα από αυτά που πρέπει να δει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση. Οι πόροι των Δήμων δεν επαρκούν γι’ αυτές τις απαλλοτριώσεις και σύντομα, όπως προέβλεψε, σε πολλούς ΟΤΑ πρώτου βαθμού της χώρας θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα από τη μη δυνατότητα απαλλοτριώσεων για ανέγερση νέων σχολείων.

Επίσης, πολύτιμη βοήθεια από πλευράς κράτους θεωρεί ο δήμαρχος τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για την ορθή συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών κτηριακών μονάδων, που επίσης βαρύνουν τους Δήμους. Μας έφερε δε ως παράδειγμα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα και αφορούν τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτηρίων, στα οποία δύσκολα εντάσσονται οι σχολικές μονάδες, καθώς δεν κρίνονται ιδιαίτερα κοστοβόρες από ενεργειακή άποψη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας είπε, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αναβάθμισής τους με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, σύμφωνα με τον κ. Πισιμίση, έχει να κάνει με τη συνολική χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), οι οποίοι σε ένα μεγάλο ποσοστό παρακρατούνται λόγω και του τέλους ταφής και δεν αποδίδονται στο σύνολό τους. «Το γεγονός αυτό περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες των Δήμων, προφανώς και σε σχέση με τα σχολεία μας» τόνισε ο δήμαρχος.  

Τέλος, κατά τον ίδιο, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι δεδομένο πως θα δημιουργήσει κάποιες αρρυθμίες, αν και -όπως πρόσθεσε- θα λειτουργήσει θετικά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ιδίως ως προς τη δυνατότητα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος, μέσω κεντρικών διαγωνισμών για τις ανάγκες όλων των σχολείων. Στον Δήμο Βριλησσίων, πάντως, όπως μας δήλωσε, έχουν προετοιμαστεί και έχουν κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση πριν ακόμα καταργηθούν οι σχολικές επιτροπές.

«Πονάνε» οι κτηριακές υποδομές και στους παιδικούς σταθμούς

Κλείνοντας τη συζήτησή μας με τον δήμαρχο για τα θέματα σχολικής στέγης στα Βριλήσσια, δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε μία αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Συγκεκριμένα, προσπαθήσαμε να μάθουμε εάν ικανοποιούνται οι ανάγκες των πολιτών ή μένουμε σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να ακούμε από τις δημοτικές αρχές, πως δηλαδή «κάνουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν».

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Πισιμίσης, το επίπεδο της παρεχόμενης αγωγής και φροντίδας για τα παιδιά από τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι υψηλό. Στόχος είναι και τη χρονιά που έρχεται να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Επίσης, στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να ανοίξει άλλο ένα βρεφικό τμήμα, καθώς εκεί υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και γίνονται καθημερινές προσπάθειες προκειμένου και σε επίπεδο βρεφών να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις.

«Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια πως ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αρκετά χρόνια προβλήματα στις κτηριακές υποδομές των παιδικών σταθμών μας, των οποίων η επίλυση αποτελεί για εμάς ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, προκειμένου τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο φροντίδας και αγωγής, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου μας να είναι πρότυποι» σημειώνει ο δήμαρχος Βριλησσίων.

The post Ο Γ. Πισιμίσης ενώπιος ενωπίω με τα προβλήματα σχολικής στέγης στα Βριλήσσια appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα