«Κόκκινη κάρτα» από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής στη ΣΜΠΕ για το mall στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης-Λυκόβρυσης

Απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου 2021, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την επένδυση «Ανάπτυξη εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης-Λυκόβρυσης», της εταιρείας PANITA LTD.

Στη συνεδρίαση έδωσε το«παρών» ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, ΣτράτοςΣαραούδας, σε αντίθεση με τον δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τάσο Μαυρίδη, που επέλεξε να απουσιάζειαπό τη συνεδρίαση.

Η επένδυση

Το υπό σχεδιασμό εμπορικόκέντρο είναι μία

επένδυση ύψους 94 εκατ. ευρώ, που συζητείται από το 1997, ηοποία θα αναπτυχθεί σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ΒΙΠΑ προς εξυγίανση. Ηεπένδυση αφορά μία έκταση περίπου 85.000τ.μ., το μεγαλύτερο μέρος της οποίαςεκτείνεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, η οποία «ακουμπά» κατά κύριο λόγο στηνπεριοχή της Μεταμόρφωσης.

Η εισήγηση και οι αρχικές τοποθετήσεις

Ο εισηγητής του θέματος, περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Παπαδάκης, αναφέρθηκε στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις επί της ΣΜΠΕ από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης-Πεύκης, ενώ παράθεσε και τις βασικές ελλείψεις της μελέτης σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις κ.λπ.) και κυρίως τον σταθμό μεταφόρτωσης που προβλέπει.

Επίσης, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στο παρακείμενο ρέμα που υπάρχει στην περιοχή όπου σχεδιάζεται η επένδυση και για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στην υπό εξέταση ΣΜΠΕ.

Από την πλευρά της, η κ. Ευαγγελία Μικράκη, διευθύντριαΔιεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, ανκαι δεν απέρριψε την επένδυση, σημείωσε ότι η ΣΜΠΕ θα πρέπει να υποβληθεί σεπεραιτέρω επεξεργασία και βελτίωση, αφού δεν έχει σαφή αναφορά σταπεριβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή, ενώ δεν έχει επαρκείς προβλέψεις για τασημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα που θα ανακύψουν. Παράλληλα, θεώρησε εύλογητην απαίτηση του Δήμου Μεταμόρφωσης να λάβει εισφορά σε γη και όχι σε χρήμα,καθώς η περιοχή παρουσιάζει ελλείμματα σε κοινόχρηστους χώρους.

Στρ. Σαραούδας: Να πάμε σε νέα μελέτη, με σαφήαντισταθμιστικά οφέλη

Στην παρέμβασή του, οδήμαρχος Μεταμόρφωσης ξεκίνησε λέγοντας ότι ο Δήμος του είναι ήδη σε δυσμενήθέση καθώς διχοτομείται από την Εθνική Οδό και την Αττική Οδό, ενώ ασφυκτιά απότην ύπαρξη πολλών βιομηχανιών.

Ο κ. Σαραούδας επέμεινε μέχρι τέλους ότι θα πρέπει να απορριφθεί η υφιστάμενη ΣΜΠΕ και να υπάρξει νέα που να λαμβάνει υπόψη της τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη Μεταμόρφωση, με κυριότερο την εισφορά 25 στρεμμάτων σε γη και όχι σε χρήμα, όπως επιδιώκει η επενδύτρια εταιρεία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία με την επιχείρηση να υπάρξει αυτή η νέα μελέτη, κάτι που ωστόσο, παρά την παρέμβαση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστου Θεοδωρόπουλου, δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί, αφού ο εκπρόσωπος των επενδυτών δεν κατόρθωσε ποτέ να παρέμβει στη συζήτηση (σ.σ.: η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης).

Κων. Φέγγος: Μπαίνει σε κίνδυνο η επένδυση

Για κίνδυνο υλοποίησης της επένδυσηςστην περίπτωση απόρριψης της ΣΜΠΕ έκανε λόγο ο προϊστάμενος της ΔιεύθυνσηςΣτρατηγικών Επενδύσεων της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων καιΣυμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης καιΕπενδύσεων, Κωνσταντίνος Φέγγος.

Ο ίδιος τόνισε τησημαντικότητα μιας επένδυσης 94 εκατ. ευρώ «στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης»,προσθέτοντας ότι τυχόν απόρριψη της ΣΜΠΕ δεν θα σημάνει απλώς κάποιακαθυστέρηση, για νέα διαπραγμάτευση, αλλά θα θέσει ουσιαστικά τον όλο σχεδιασμόσε αρχικό στάδιο, εφόσον «συμφωνήσουν οι επενδυτές», όπως είπε. Μάλιστα,πρόσθεσε, προκαλώντας τον αρνητικό σχολιασμό ορισμένων περιφερειακών συμβούλων,ότι το περιβάλλον προστατεύεται «όταν υπάρχει χρήμα να επενδυθεί», ενώ πρόσθεσεότι ο νόμος του 2020 δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να μετατρέψει τηνεισφορά σε γη σε εισφορά σε χρήμα.

Τελικώς, η ΣΜΠΕ απορρίφθηκεκατά πλειοψηφία, με κάποιες εκ των περιφερειακών παρατάξεων να διαφωνούν ριζικάακόμη και με την προοπτική των όποιων διαπραγματεύσεων για βελτίωση τηςμελέτης, απορρίπτοντας συλλήβδην την επένδυση.

The post «Κόκκινη κάρτα» από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής στη ΣΜΠΕ για το mall στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης-Λυκόβρυσης appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόκκινη, ΠΕ ΣΥ, Αττικής, ΣΜΠΕ, Δήμους Μεταμόρφωσης, Πεύκης-Λυκόβρυσης,kokkini, pe sy, attikis, sbe, dimous metamorfosis, pefkis-lykovrysis