Δ. Κωνστάντος: Να διερευνηθεί η καταγγελία για υπερφορτωμένα απορριμματοφόρα

Να διερευνηθεί πλήρως η δημόσια καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης περί υπερφορτωμένων απορριμματοφόρων τις Δευτέρες ζητεί ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος.

«Υπερφορτωμένα τα απορριμματοφόρα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης» – Video

Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου στην Καθαριότητα του Δήμου, ο οποίος οδηγούσε απορριμματοφόρο του Δήμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης σημειώνεται:

«Κάθε Δευτέρα η υπερφόρτωση των

απορριμματοφόρων είναι τρομακτική… αυτά τα πράγματα τα γνωρίζουν οι διοικήσεις… και κάνουν τα στραβά μάτια». Η σοβαρή καταγγελία πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου μας, κ. Δασκαλάκη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Οκτωβρίου. Η τοποθέτησή του, όπως έχει εγγραφεί στα πρακτικά, έγινε με αφορμή το πρωτόγνωρο ατύχημα που συνέβη στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, με απορριμματοφόρο του Δήμου μας.

Μέχρι σήμερα, ενώ από την πλευρά τις διοίκησης του Δήμου υπήρξαν άμεσα πολιτικά αντανακλαστικά ως προς την απόδειξη της άριστης κατάστασης και συστηματικής τεχνικής συντήρησης του οχήματος δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση ως προς την εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία περί υπερφορτωμένων απορριμματοφόρων κάθε Δευτέρα σε γνώση μάλιστα των διοικήσεων.

Με δεδομένο ότι η απόλυτη τήρηση των κανονισμών ασφαλείας στην εργασία των εργαζομένων αποτελεί υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων, αιρετών, δημάρχου και αρμοδίου αντιδημάρχου, προϊσταμένων και εργαζομένων, αναμένουμε την πλήρη διερεύνηση της δημόσιας καταγγελίας του κ. Δασκαλάκη και την τεκμηριωμένη απάντηση σε ερωτήματα όπως:

1. Πότε έλαβε γνώση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, κ. Δασκαλάκης, για την υπερφόρτωση των απορριμματοφόρων τις Δευτέρες; Σε ποιες ενέργειες προέβη θεσμικά για την ανάδειξη και αντιμετώπιση της σοβαρής υπέρβασης των κανόνων ασφαλείας; Πώς εξηγείται η υπερφόρτωση να συμβαίνει μόνο τις Δευτέρες; Ήταν σε γνώση των οδηγών η υπερφόρτωση των απορριμματοφόρων;

2. Οι διοικητικοί προϊστάμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας αποδέχονται την καταγγελία για υπερφόρτωση των απορριμματοφόρων ή την απορρίπτουν και στη βάση ποιων στοιχείων;

3. Οι αιρετοί προϊστάμενοι και ιδιαίτερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας πώς τοποθετείται ως προς το περιεχόμενο της καταγγελίας; Με δεδομένο ότι ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Σκαμάκης, από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς, χρημάτισε επί τρία συνεχή έτη στη θέση του αντιδημάρχου Καθαριότητας της διοίκησης του κ. Μαυρίδη, από τον Σεπτέμβριο 2014 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2017, είναι σημαντικό να διαφωτίσει ως προς τον βαθμό αξιοπιστίας της καταγγελίας, αν ήταν σε γνώση του και τα μέτρα που έλαβε, εφόσον ήταν αληθής, για την επαναφορά στο ακέραιο των κανόνων ασφαλείας.

4. Πώς ελέγχεται ένα απορριμματοφόρο πριν ξεκινήσει το δρομολόγιό του για τη χωματερή ότι δεν είναι υπερφορτωμένο;

Στη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 21 Νοεμβρίου για συζήτηση μεταξύ άλλων θεμάτων και του ορισμού πραγματογνώμονα στο ατύχημα για λογαριασμό του Δήμου, έθεσα στον δήμαρχο το ερώτημα αν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι πλέον τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Η απάντησή του ήταν ότι αυτή είναι η πάγια εντολή που έχει δώσει την οποία και επανέλαβε στις υπηρεσίες με αφορμή και το πρόσφατο ατύχημα.

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου επισκέφθηκα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Τσελέντα, ο οποίος έχει τοποθετηθεί πολύ πρόσφατα στη θέση, με πολυετή αυτοδιοικητική εμπειρία όπως και ο προκάτοχός του, θέλοντας να τονίσω την αναγκαιότητα εφαρμογής όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας. Από τη συζήτηση έγινε φανερή η προσωπική μέριμνα του κ. Τσελέντα ώστε να τηρείται στο ακέραιο ότι προβλέπεται, καθώς και η διερεύνηση αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, φορητού ή σταθερού, ώστε τα απορριμματοφόρα να ζυγίζονται στην αφετηρία του δρομολογίου τους κάτι που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει μέχρι τώρα. Εξέφρασα την πλήρη υποστήριξη της δημοτικής μας παράταξης στην άμεση προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού ώστε να θωρακιστεί στον μέγιστο βαθμό η συμμόρφωση με τα επιτρεπτά όρια φόρτωσης των οχημάτων.

Οι δημόσιες καταγγελίες και ισχυρισμοί, όπως αυτή που διατυπώθηκε από τον κ. Δασκαλάκη, είναι εξαιρετικά σημαντικές με προφανείς συνέπειες τόσο στην κατεύθυνση επαλήθευσής τους, διερεύνησης των αιτιών που τις δημιουργούν και απόδοσης ευθυνών όσο και στην κατεύθυνση εξάλειψης των γενεσιουργών παραγόντων.

Στα θέματα τήρησης των κανόνων ασφαλείας στους χώρους εργασίας η επιβεβλημένη συστράτευση εργαζομένων, συνδικαλιστών, προϊσταμένων και αιρετών, οφείλει να αποδεικνύεται όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις με την πλήρη συμμόρφωση όλων στα καθήκοντά τους.

The post Δ. Κωνστάντος: Να διερευνηθεί η καταγγελία για υπερφορτωμένα απορριμματοφόρα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα