Bloomberg: Ημερομηνίες σταθμοί πριν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης

Θα μπορέσει η Ελλάδα να απεξαρτηθεί από την εξωτερική ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, όπως έγινε με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει το Bloomberg, το οποίο με δεδομένο ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας λήγει τον Αύγουστο του 2018, παραθέτει ένα οδικό χάρτη 10 σημείων που προηγούνται πριν τη λήξη του τρέχοντος

προγράμματος διάσωσης:

1. Την εβδομάδα που έρχεται η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή τον νόμο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 17 Ιανουαρίου 2018, έτσι ώστε να επικυρωθεί η πρόοδος στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης.

2. Στα τέλη Ιανουαρίου οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα έχουν ολοκληρώσει τα σενάρια υπό τα οποία θα γίνουν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών καθώς θα πρέοπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία απόδειξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες της Ε.Ε.

3. Στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει ένα νέο ομόλογο, του οποίου ο χρόνος ωρίμασης αναμένεται να είναι ανάμεσα στα τρία με επτά έτη, με στόχο να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

4. Μέσα στο πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου αναμένεται η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM μετά την εφαρμογή των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης. Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα δεν είναι ακόμα συμφωνημένο, αλλά σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ. θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.

5. Τον Φεβρουάριο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεκινήσουν την αποστολή στοιχείων στην Τράπεζα της Ελλάδας και στις ευρωπαϊκές αρχές, για τη διεξαγωγή των stress tests.

6. Τον Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι οι πιστωτές θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

7. Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο αν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα άλλα 82 μέτρα που απαιτούνται.

8. Κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση των δανειστών που θα γίνει στην Ουάσινγκτον μεταξύ 20 και 22 Απριλίου. Πρόκειται για τη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην οποία το πιθανότερο είναι να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους.

9. Στις πρώτες μέρες του Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Εκεί θα φανεί αν υπάρχει η ανάγκη παροχής νέων κεφαλαίων από πλευράς των πιστωτών.

10. Στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση και να έχουν καταλήξει σε συμφωνία τόσο για τους όρους τόσο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, όσο και για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, πρόσφατα ανέφερε ότι μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά τον Αύγουστο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει κάποιου είδους «συμφωνία που θα ακολουθήσει ως το 2022», σύμφωνα με άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων, «δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έως τότε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ της».

Πηγή: reader.gr

The post Bloomberg: Ημερομηνίες σταθμοί πριν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα