Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τίμησε την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας - "Είμαι ο Τζο Μπαιντενόπουλος" - "Όλο το χρόνο ανυπομονούμε για αυτή τη δεξίωση" (φωτό & βίντεο)

10:51 5/4/2024 - Πηγή: Eirinika
Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τίμησε την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας - "Είμαι ο Τζο Μπαιντενόπουλος" - "Όλο το χρόνο ανυπομονούμε για αυτή τη δεξίωση" (φωτό & βίντεο)ggakisFri, 04/05/2024 - 09:43

Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η αμερικανική κυβέρνηση στον ελληνισμό, καθώς η ελληνοαμερικανική και η ιρλανδική κοινότητα είναι οι μόνες εθνικές ομάδες στις ΗΠΑ που γιορτάζουν

κάθε χρόνο την εθνική τους επέτειο στον Λευκό Οίκο.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πέρα από τον ισχυρό επικοινωνιακό της χαρακτήρα, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για να μεταφέρει μηνύματα στην αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε σε πολύ θερμό κλίμα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Κατερίνα Νασίκα, καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Ευάγγελος Σάββας, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, ο Αμερικανός βουλευτής Doug Lamborn, ο πολιτειακός βουλευτής Σπύρος Ματζαβίνος, και η αδελφή του Τζο Μπάιντεν, Βάλερι Μπάιντεν.

Dear Pres. @JoeBiden once again you recognize the Greek-American community with the Annual Greek Independence Day celebration at the @WhiteHouse. We are truly honored.On behalf of all I thank you for continuing this great tradition that recognizes the Hellenic roots of Democracy. pic.twitter.com/2gvkWPmDYz

— Elpidophoros (@Elpidophoros) April 4, 2024

Διαβάστε ακόμα: Η Ρίτα Γουίλσον του Τομ Χανκς τραγούδισε Κόκκοτα στον Λευκό Οίκο: "Ο κόσμος σας χρωστάει πολλά" - Η δεξίωση του Τζο"Μπαϊντενόπουλος" για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας (φωτό & βίντεο)

Στην διακήρυξη για την 203η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε κάνει εκτενή αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως επίσης και στα διαχρονικά ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης που ενέπνευσαν τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε σε προσωπικό τόνο στις δια βίου φιλίες που έχει δημιουργήσει με πολλούς Έλληνες ομογενείς, πολλούς από τους οποίος αναζήτησε μέσα στο πλήθος για να τους χαιρετίσει. Ειδικότερα, στάθηκε στα πρώτα και δύσκολα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, όταν η ελληνική κοινότητα τον είχε βοηθήσει να κερδίσει την πρώτη του εκλογική αναμέτρηση στο Ντέλαγουερ. Κοιτώντας τους παρευρισκόμενους, είπε ότι «χωρίς εσάς δεν θα στεκόμουν σήμερα σε αυτό εδώ το βήμα και αυτό που λέω σίγουρα δεν είναι υπερβολή».

White House Greek Independence Day 2024 pic.twitter.com/3fmNGbx13K

Lena Argiri (@lenaargiri) April 5, 2024

Η ομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν

Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ πολύ. Θα πρέπει να ξεκινήσω λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που στέκομαι εδώ σήμερα μπροστά σας είναι λόγω της ελληνικής κοινότητας. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Κέρδισα την εκλογή μου ως 29χρονος γερουσιαστής με μόλις 3.100 ψήφους, όπως θα σας πει η αδερφή μου η Βάλερι, που είναι εδώ, και διηύθυνε την εκστρατεία μου. Ερχόμουν από το Ντελμάρ του Ντέλαγουερ, ελέγχοντας όλα τα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών εκείνο τον Νοέμβριο του ‘72. Και έχανα. Και μπήκα στο Γουίλμινγκτον. Ένα από τα πράγματα που έμαθα από νωρίς ήταν ότι είχα πολύ στενή σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την εκκλησία εκεί. Και νομίζω ότι αν υπήρχαν... Ξεχνώ τον ακριβή αριθμό των ψήφων, αλλά νομίζω ότι κάθε Ελληνοαμερικανός στο Ντέλαγουερ με ψήφισε Παρεμπιπτόντως, όπως θα σας πουν κάποιοι στο Ντέλαγουερ, εκεί απέκτησα ένα παρατσούκλι για το οποίο είμαι πολύ περήφανος. Είμαι ο Τζο Μπαιντενόπουλος. Αυτό είναι ένα παρατσούκλι που πήρα. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, Σεβασμιώτατε για αυτή την εισαγωγή και που μας υπενθυμίσατε τις βασικές αξίες που ενώνουν την Ελλάδα και την Αμερική.

Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, όλοι. Αυτό είναι το σπίτι σας, και είστε ένας από τους λόγους για τους οποίους λέω ότι είμαι εδώ και γιατί αυτό είναι το σπίτι σας εδώ. Σήμερα, γιορτάζουμε 203 χρόνια ελληνικής ανεξαρτησίας και γιορτάζουμε τους δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών που εκτείνονται ακόμη περισσότερο. Η εμπειρία μας με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτό το δωμάτιο ενσαρκώνει αυτούς τους δεσμούς. Έχουμε περήφανους Ελληνοαμερικανούς εδώ που δραστηριοποιούνται στον κόσμο της επιστήμης, της δημοσιογραφίας, του ακαδημαϊκού χώρου, των οικονομικών, καθώς και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, θρησκευτικούς ηγέτες, και δημόσιους υπαλλήλους από όλη την Αμερική. Και όλοι μαζί αντανακλούν πραγματικά το εύρος της συνεισφοράς που προσφέρει καθημερινά η ελληνοαμερικανική κοινότητα σε κοινότητες κατά μήκος όλης της χώρας και σε ολόκληρο το έθνος. Θέλω να καλωσορίσω την Ελένη που είναι εδώ. Είναι η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια. Αλλά πριν, ήταν πρέσβειρα στην κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν. Όποιος μπορούσε να φροντίσει τα προβλήματα στην Ουγγαρία εκείνη την περίοδο, μπορεί να διαχειριστεί το οτιδήποτε. Και καλωσορίζουμε ακόμα τους πρεσβευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο που είναι επίσης εδώ. Όπως και τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, έναν παλιό μου φίλο που του ζήτησα να γίνει πρέσβης. Ελπίζω ο Γιώργος Τσούνης να με συγχωρέσει, αλλά κάνει εξαιρετική δουλειά. Τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ που τυχαίνει να είναι ένας Ελληνοαμερικανός που στέκεται ακριβώς μπροστά μου εδώ. Και κοιτάζω και βλέπω μερικούς παλιούς φίλους εκεί έξω, όπως τον Άντυ και τον Μάικ Μανάτο. Παιδιά, πηγαίνετε πολύ πίσω μαζί μου. Είστε ένας από τους λόγους που είμαι εδώ, στην πραγματικότητα. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Δεν υπερβάλλω σε τίποτα για όλα αυτά. Είστε ο λόγος που έφτασα εδώ.

Join me as I host a reception celebrating Greek Independence Day. https://t.co/UOZ5ybbeMQ

President Biden (@POTUS) April 4, 2024

Παρεμπιπτόντως, δεν είναι εδώ σήμερα, αλλά μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με έναν παλιό μου φίλο που γιορτάζει τα γενέθλιά του αλλού με τα εγγόνια του, τον φίλο μου, τον πατέρα Άλεξ, από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Και παρεμπιπτόντως, έχουμε ταξιδέψει μαζί τη χώρα και τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Και σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, επισκέφτηκα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ένας σπουδαίος φίλος και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Θυμηθείτε, (ο Οικουμενικός Πατριάρχης) είχε ένα μικρό πρόβλημα σε άλλη χώρα. Ξεκαθαρίσαμε ότι αν δεν φροντιστεί γρήγορα, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πριν από δύο χρόνια, ήμουν πολύ περήφανος που έδωσα στον πατέρα Άλεξ το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. Ξέρετε, φίλοι μου, η αδερφή μου και εγώ όλο το χρόνο ανυπομονούμε για αυτή τη δεξίωση. Και κάποιοι από εσάς ξέρετε ότι έχω βρει δια βίου φίλους και μέντορες μέσα σε αυτή την κοινότητα.

Greek Independence Day celebration ⁦@WhiteHouse⁩ w ⁦@OrderStAndrew⁩ Natl Commander Anthony Limberakis ⁦@OrderOfAHEPA⁩ Bd Chair ⁦@NicholasKaraco1⁩ and an East Wing filled w Greeks! Long live

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκός Οίκος, Τζο Μπάιντεν, Ελληνικής Ανεξαρτησίας - Είμαι, Τζο Μπαιντενόπουλος - Όλο,lefkos oikos, tzo bainten, ellinikis anexartisias - eimai, tzo baintenopoulos - olo