Υποχωρεί, αλλά παραμένει κοντά σε υψηλό 3 εβδομάδων το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Τρίτη (20/2), αλλά παραμένουν κοντά στα υψηλά τριών εβδομάδων λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και καθώς η Κίνα δείχνει κάποια σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.

Οι αγορές αργού κινήθηκαν «οριακά χαμηλότερα» στις «ήρεμες συναλλαγές κατά τη διάρκεια της αργίας της Ημέρας των Προέδρων στις ΗΠΑ και καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε

ο αναλυτής αγοράς της IG, Τόνι Σάικαμορ.

Οι Χούθι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε ναυτιλιακές λωρίδες στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, με τουλάχιστον τέσσερα ακόμη πλοία να δέχονται πλήγματα από επιδρομές με drone και πυραύλους από την Παρασκευή.

Ένα από αυτά, το υπό σημαία Μπελίζ, εγγεγραμμένο στο βρετανικό νηολόγιο και υπό λιβανική διαχείριση φορτηγό πλοίο Rubymar στον Κόλπο του Άντεν, κινδύνευσε να βυθιστεί, είπαν οι Χούθι.

«Τα σημάδια ισχυρότερης ζήτησης στην Κίνα ενίσχυσαν επίσης το κλίμα», έγραψαν οι αναλυτές της ANZ.

Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 47,3% σε ετήσια βάση και ανέβηκαν πάνω από τα προ-COVID επίπεδα κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής του Σεληνιακού Νέου Έτους που έληξε το Σάββατο.

Η Κίνα προχώρησε επίσης σε μείωση- ρεκόρ των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την πολιορκημένη αγορά ακινήτων και την οικονομία της.

Ωστόσο, οι παράγοντες που στηρίζουν τις τιμές δεν αντιστάθμισαν πλήρως τις ανησυχίες για τη ζήτηση. Μια πτωτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 προς τα κάτω, καθώς ο κόσμος στρέφεται προς καθαρότερη ενέργεια.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,20% στα 77,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,92% στα 82,79 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,742% στα 23,880 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,70% στα 2.038,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,38% στα 23,152 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,35% στα 3,8247 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,21% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,08 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,05% στο 1,2599 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,16% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8572 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
ypochorei-alla-paramenei-konta-se-ypsilo-3-evdomadon-to-petrelaio.htm
Τυχαία Θέματα