Υπό παραίτηση ο Στρος Καν. Προσωρινός αντικαταστάτης ο Τζον Λίπσκι

Την παραίτηση του αναμένεται να υποβάλει ο Ντομινικ Στρος Καν εντός των επομένων ωρών, μετά την ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα οδηγηθεί από την αστυνομία της πόλης ύστερα από την σύλληψη του με τις κατηγορίες για της σεξουαλικής κακοποίησης, της απόπειρας βιασμού και της ομηρίας, κατόπιν  καταγγελίας εργαζόμενης στο ξενοδοχέιο στο οποίο διέμενε.
Η εκτελεστική Επιτροπή
του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάσει προεκιμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, ωστόσο μεταξύ άλλων ενδέχεται να εξετασθεί και η διπλωμταική ασυλία του κ. Στρως Καν την οποία διατηρεί ως επικεφαλής διεθνούς οργανσιμού, την οποία μόνο το ίδιο το ΔΝΤ μπορεί να αναστείλει.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι παραμένει «σε πλήρη λειτουργία» και υπογράμμισε ότι δεν θα προβεί «σε σχόλια» για την υπόθεση.Ανακοινώθηκε επίσης πως ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία του, ο Τζον Λίπσκι, θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Στρος-Καν, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο JFK αφού είχε επιβιβαστεί σε μια πτήση της Air France για το Παρίσι, από άντρες της αστυνομίας. Είχε προηγηθεί  μήνυση καμαριέρας για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης, που όπως κατήγγειλε «απέδρασε» από το δωμάτιο του Στρος-Καν στο ξενοδοχείο Sofitel στην Τάιμς Σκουέαρ. Η  γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρούζβελτ με ελαφρά τραύματα μετά την επίθεση.

Στην άλλη πελυρά του Ατλαντικού ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν δεν επιβαρύνει τις προσπάθειες διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Η λειτουργία του ΔΝΤ είναι απολύτως δεδομένη και στις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών του Erugroup θα πάρει μέρος εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε σε  δηλώσεις του.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών  αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, για την οποία δεν απέκλεισε πρόσθετη βοήθεια,  ώστόσο παρέπεμψε στην έκθεση που καταρτίζει κάθε τρίμηνο η τρόικα και από την οποία θα κριθεί όπως είπε η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.¨Ομως έκανε σφαές πως αν ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση μία επιμήκυνσης, τότε θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ιδιώτες επενδυτές.

«Ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι ότι την ώρα που η κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης βοηθάει την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ο ιδιωτικός τομέας αποσύρεται όλο και περισσότερο»είπε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: .« Αυτό οδηγεί σε μετακύληση του βάρους από τους ιδιώτες στους φορολογούμενους. Για αυτό και χρειαζόμαστε εδώ μία σαφή ρύθμιση, εάν υπάρξει επιμήκυνση τότε επιμήκυνση για όλους».
Keywords
Τυχαία Θέματα