Βιέννη: Πίνακας του Κλιμτ βρέθηκε μετά από σχεδόν 100 χρόνια

Ένας πίνακας του Αυστριακού καλλιτέχνη Γκούσταφ Κλιμτ, που θεωρούνταν χαμένος για 100 χρόνια, βρέθηκε στη Βιέννη.

Το πορτρέτο της Fraulein Lieser ανήκε κάποτε σε μια εβραϊκή οικογένεια στην Αυστρία και εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια το 1925.

Η τύχη του μετά από αυτό είναι ασαφής, αλλά η οικογένεια των σημερινών ιδιοκτητών έχει τον πίνακα από τη δεκαετία του 1960.

Ο οίκος δημοπρασιών im Kinsky εκτιμά την αξία του πίνακα σε περισσότερα από 54 εκατομμύρια δολάρια.

«Ένας πίνακας τέτοιας

σπανιότητας, καλλιτεχνικής σημασίας και αξίας δεν ήταν διαθέσιμος στην αγορά τέχνης στην Κεντρική Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», ανέφερε ο im Kinsky σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το BBC News, το πορτρέτο θα δημοπρατηθεί στις 24 Απριλίου για λογαριασμό των ιδιοκτητών και των νόμιμων διαδόχων της οικογένειας Lieser.

Αυτό βασίζεται στις Αρχές της Ουάσινγκτον, μια διεθνή συμφωνία για την επιστροφή των έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί στους απογόνους των ανθρώπων από τους οποίους αφαιρέθηκαν.

Πριν από τη δημοπρασία, ο πίνακας θα παρουσιαστεί σε διάφορες διεθνείς τοποθεσίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Ο Ernst Ploil, συνδιευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών Kinsky, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει καμία ένδειξη ότι το έργο είχε λεηλατηθεί ή κλαπεί πριν ή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο πίνακας περιγράφεται ως χαμένος σε όλους τους καταλόγους raisonnés (αναλυτικοί κατάλογοι του έργου του Κλιμτ). Στους κύκλους μας, "χαμένος" σημαίνει πιθανώς καταστράφηκε, πιθανώς κάηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλέον- δεν ήταν αναμενόμενο ότι θα επανεμφανιζόταν ποτέ».

«Προσεγγίσαμε ενεργά και όχι μόνο ερευνήσαμε την οικογένεια Lieser ως δυνητικούς διεκδικητές της επιστροφής, αλλά προσεγγίσαμε και δυνητικούς εκπροσώπους με βάση την εμπειρία μας από προηγούμενες διαδικασίες επιστροφής».

Η τέχνη του Klimt έχει αποφέρει τεράστια ποσά σε δημοπρασίες στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, το έργο του Lady with a Fan πωλήθηκε για 85,3 εκατομμύρια λίρες τον Ιούνιο, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

#ΓΚΟΥΣΤΑΦ_ΚΛΙΜΤ #ΠΟΡΤΡΕΤΟ #Τέχνη #ΒΙΕΝΝΗ #Αυστρία #εβραίοι
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιέννη, Πίνακας, Κλιμτ, 100,vienni, pinakas, klimt, 100