«Τσουχτερά» και φέτος τα Σαρακοστιανά: Οι τιμές σύμφωνα με ΙΝΚΑ-Βαρβάκειο

H ακρίβεια αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά και φυσικά θα τα... συνοδεύσει και στην περίοδο της Σαρακοστής. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι «τσουχτερό» και φέτος, όπως τονίζουν στο Reporter φορείς της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο Reporter

για την ακρίβεια που είναι εμφανής και φέτος στα Σαρακοστιανά εδέσματα.

Σε αιχμηρό ύφος τονίζει πως ακρίβεια και αισχροκέρδεια «αδειάζουν» τα πορτοφόλια των Ελλήνων, με τη Σαρακοστή να μην αποτελεί εξαίρεση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος παρατηρεί πως υπάρχει ήδη μια αύξηση περίπου 10% στα Σαρακοστιανά, ενώ τόνισε πως την Καθαρά Δευτέρα (18/3) ενδέχεται να υπάρξει ένα εξτρα 10%, συμβουλεύοντας τους καταναλωτές να κάνουν έγκαιρα τις αγορές του για μια πιο...«ελαφριά» τσέπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Ενδεικτικά, ανέφερε και κάποιες τιμές:

Χταπόδι : 21€ το κιλό

Σουπιά καθαρισμένη κατεψυγμένη: 21,83€

Κατεψυγμένο μύδι: 12,44€

Χταπόδι πλοκάμι: 34,18€

Χταπόδι πλοκάμι Ινδικού: 34€

Χαλβάς: 10€ το κιλό, 5,5€ Χαλβας Όλυμπος, ενώ 7,5€ το κιλό ο Μακεδονικός

Σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι τα μέτρα αποδίδουν και οι τιμές πέφτουν, ο κ. Λεχουρίτης δεν έχει την ίδια άποψη.

«Όλοι λένε ότι έχουν ανέβει οι τιμές, μόνο η κυβέρνηση λέει το αντίθετο...Μην τους ακούτε», σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρει ενδεικτικά την εντυπωσιακή αύξηση τιμών στο ελαιόλαδο και στις ελιές.

Καταγγέλλει επίσης πως οι προσφορές 1+1 είναι πολλές φορές... παγίδα για τους καταναλωτές, καθώς αν αγοράσεις τα ίδια προϊόντα μεμονωμένα μπορεί να είναι φθηνότερα.

Βασίλης Σίμος-Βαρβάκειος: Προσπάθεια συγκράτησης τιμών στα ίδια επίπεδα ή και φθηνότερα

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αθηνών της Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος, σημειώνει πάντως στο Reporter πως στην Βαρβάκειο έχουν προνοήσει για το Σαρακοστιανό Τραπέζι και οι τιμές είναι πιο προσιτές.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο καλάθι της ιχθυαγοράς που έγινε με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας πως φέτος υπάρχουν φθηνότερες ή ίδιες τιμές σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεριμένα, λέει πως το καλαμάρι θα κυμαίνεται από 8-9€ (μείωση), η γαρίδα θα μειωθεί επίσης στα 8-9€, ενώ σουπιές, χταπόδι και τσιπούρα θα μείνουν στα ίδια επίπεδα.

«Οι τιμές είναι δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το 2023, ίσως και φθηνότερα» λέει ο κ. Σίμος, αλλά καταλαβαίνει πως ο κόσμος είναι πολύ «μαζεμένος»:

«Ο καταναλωτής έχει μετριάσει, φοβάται την αισχροκέρδεια.. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Από εκεί που αγόραζαν 2 κιλά πλεόν αγοράζουν μισό», τόνισε.

Συμπερασματικά πάντως, οι καταναλωτές καλό είναι να έχουν υπόψιν τους πως όσο νωρίτερα κάνουν τις αγορές τους, τόσο φθηνότερα θα ψωνίσουν τα σαρακοστιανά τους.

Ελευθερία Βασιλάκη

#ακρίβεια #Τιμές #Σαρακοστή #Καθαρά_Δευτέρα #Σαρακοστιανά
Keywords
Αναζητήσεις
tsouchtera-kai-fetos-ta-sarakostiana-oi-times-symfona-me-inka-varvakeio.htm
Τυχαία Θέματα