Τσαβούσογλου: Εργαζόμαστε για την ανανέωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

18:25 5/3/2023 - Πηγή: Reporter

Η Άγκυρα εργάζεται σκληρά για την παράταση της πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια που έχει αποκλείσει η Ρωσία μετά την εισβολή της, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εργαζόμαστε σκληρά για την ομαλή εφαρμογή και την περαιτέρω επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του στη

Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ.

Την Κυριακή, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι «εάν αυτή η συμφωνία είναι ισότιμη, τότε πάντα εκπληρώνουμε το δικό μας σκέλος και θα το εκπληρώσουμε σε όλες τις συμφωνίες».

Παράλληλα, η ίδια τόνισε ότι «ηΡωσία θα είναι αντίθετη σε «προπηλακισμούς και μηχανορραφίες».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησε επίσης τις προσπάθειες να εξεταστεί η παράταση της συμφωνίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σχεδόν 23 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας από τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Τουρκία, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.

ΤσαβούσογλουΜαύρη Θάλασσασυμφωνίαανανέωσησιτηρα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα