«Τροχοπέδη» το… Big Brother στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ

Απαιτούνται αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας για το απόρρητο στη χρήση του ψηφιακού ευρώ στο διαδίκτυο, δήλωσε το λόμπι καταναλωτών Finance Watch, αποτελώντας το πιο πρόσφατο σημάδι των αυξανόμενων ανησυχιών για ένα… Big Brother που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

πρόκειται να δηλώσει επίσημα εντός του Οκτωβρίου εάν θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ψηφιακό ευρώ, ούσα μία από τις πολλές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας, που επιδιώκει να κρατηθεί μπροστά από τις τεχνολογικές εξελίξεις στις πληρωμές.

Η Κομισιόν πρότεινε ένα νομοσχέδιο που θα δίνει νομική υπόσταση στο ψηφιακό ευρώ, αλλά οι επικριτές του ανησυχούν ότι θα χαθεί η ανωνυμία της χρήσης μετρητών και ότι το νέο νόμισμα θα αντικαταστήσει τα μετρητά.

Σε αυτό το πλαίσιο το Finance Watch ανέφερε ότι ένα ψηφιακό ευρώ, προστατευμένο από επαρκή μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων πολιτών από έναν μικρό αριθμό κυρίαρχων εταιρειών πληρωμών και χειριστών πλατφορμών Big Tech και να αποτρέψει περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς.

Το λόμπι δήλωσε επίσης ότι αποδέχεται την ανάγκη να γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις για να διασφαλιστεί πως ένα ψηφιακό ευρώ δεν χρησιμοποιείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη της πλήρους ανωνυμίας των ψηφιακών πληρωμών που μοιάζει με τα μετρητά.

Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί, ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ παρέχει υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικότητας στην εκτός σύνδεσης χρήση ενός ψηφιακού ευρώ που είναι αποθηκευμένο σε ένα «πορτοφόλι» πελατών, σημειώνει το Finance Watch.

«Ενώ η προτεινόμενη προσέγγιση για τις εκτός σύνδεσης συναλλαγές προχωρά πολύ προς την παροχή ιδιωτικού απορρήτου που μοιάζει με μετρητά, υψηλότερο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σε μικρές, χαμηλής αξίας διαδικτυακές συναλλαγές», προσθέτει.

Η επικεφαλής των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, Mairead McGuinness, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το νομοσχέδιο, που τελεί υπό έγκριση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν πρέπει να διαμορφωθεί βιαστικά. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας κάνει λόγο για μια «εθνική συνομιλία» που θα κατευνάσει τους φόβους του κοινού ότι μια ψηφιακή έκδοση της λίρας θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να κατασκοπεύει τους ανθρώπους.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑDIGITAL EUROΨηφιακό ΕυρώFINANCE WATCHΝομισματική Πολιτικήιδιωτικότηταανωνυμίασυναλλαγές
Keywords
Αναζητήσεις
trochopedi-to-big-brother-stin-ekdosi-tou-psifiakou-evro.htm
Τυχαία Θέματα