Τρεις νέες διαγραφές εισηγμένων την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου

Ρεκόρ αποχωρήσεων εισηγμένων εταιριών από το Χρηματιστήριο θα έχουμε φέτος σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια αφού τουλάχιστον 13 εισηγμένες θα έχουν διαγραφεί στο Χρηματιστήριο , σε μία χρονιά που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αποχωρήσεις επιχειρήσεων.

Μεθαύριο Παρασκευή 25 Ιουνίου οριστικά διαγράφεται το Νεώριον, η Ναυτεμπορική και η Euromedica, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των διαγραφών από την αρχή του έτους σε 9.

Τη Πέμπτη 10 Ιουνίου

επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της εταιρίας ΓΕΚΕ που ελέγχει το ξενοδοχείο President να οδηγήσει την εταιρία εκτός ταμπλό. Η οικογένεια Κεφάλα και ειδικότερα 4 μέλη της οικογένειας ελέγχουν αθροιστικά το 93,14% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης δηλαδή διαθέτουν πάνω από το 90%, ποσοστό που απαιτείται για delisting, μετά από Δημόσια Πρόταση. Δηλαδή, για ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου από το Xρηματιστήριο Aθηνών. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν μία εκ των 4 μετόχων (η Δωροθέα Kεφάλα) δεν είχε αποκλείσει -κατά το παρελθόν- το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΓEKE/PRESIDENT από το χρηματιστήριο.

Ταυτόχρονα με την ΓΕΚΕ ετοιμάζεται η Paperpack, το Ιασώ με τους ιδιοκτήτες να έχουν ξεπεράσει το 90% και οδεύουν προς την έξοδο ενώ και η Newsphone ξεπέρασε το απαιτούμενο όριο. Στην Newsphone o προτείνων μέτοχος έφθασε το 91,79%.

Οι διαγραφές της τελευταίας 4ετίας

Το 2021 έχουν ήδη διαγραφεί οι εξής μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και Eurobrokers, DIVERSA A.E.B.E και η Forthnet. Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 μετρήσαμε 11 διαγραφές εισηγμένων. Ειδικότερα διεγράφησαν στις 10 Ιανουαρίου η FG Europe, ακολούθησε η ΕΛΤΡΑΚ στις 12 Μαρτίου, ενώ στις 12 Ιουνίου διεγράφησαν 3 πρώην εισηγμένες (Νηρέας, Σελόντα και Καράτζης). Την 1η Σεπτεμβρίου διεγράφη η Περσεύς και στις 4 Δεκεμβρίου διεγράφησαν οι εταιρίες Βωβός, Mega Chanel Aλφα Finance, Πήγασος και Χατζηκρανιώτη.

Το 2019 διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής 8 εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Άρτος, Κανάκης, ενώ το 2018 είχαμε 3 διαγραφές (Αθηνά, Κορρές και Αιολική Επενδύσεων).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

εισηγμένες
Keywords
Τυχαία Θέματα