Τράπεζες: Στην πρώτη γραμμή για τα μερίσματα, περιμένοντας τον SSM

Να βάλουν τέλος στον πολυετή «λήθαργο» της μη διανομής μερισμάτων στοχεύουν φέτος οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο πολυπόθητο «πράσινο φως». Ως τελευταία εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό μηχανισμό (SSM), η οποία αναμένεται πιθανότατα να δοθεί τον ερχόμενο Απρίλιο ή Μάιο.

Βασικό προαπαιτούμενο για τον επόπτη αποτελεί η εικόνα των τραπεζών

σχετικά με την κεφαλαιακή τους βάση, το ύψος των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, καθώς και τη μείωση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC), με την τελευταία να αποτελεί «αγκάθι» για τον κλάδο. Τα παραπάνω είναι και ο μεγάλος «αστερίσκος» για τις διανομές μερισμάτων, με τον SSM να κάνει έκκληση στις τράπεζες προκειμένου να κινηθούν με… φειδώ προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μήνυμα του επόπτη, υπό τη νέα ηγεσία της Κλόντια Μπουχ, είναι ότι οι τράπεζες μπορεί ναι μεν να πέτυχαν υψηλή κερδοφορία λόγω των αυξημένων επιτοκίων, αλλά πρέπει να κινηθούν μετρημένα και να θωρακίσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενόψει πιθανών νέων δυσκολιών μακροοικονομικού ή και γεωπολιτικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προχώρησαν σε διανομή μερίσματος οι ελληνικές τράπεζες ήταν το 2008 και αφορούσε τα κέρδη της χρήσης του 2007. Με το πέρασμα των χρόνων, οι συστημικές έχουν εξασφαλίσει αρκετά υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και έχουν σκοπό να ξεκινήσουν τις διανομές από τα κέρδη του 2023 με πολύ χαμηλούς συντελεστές, προκειμένου να συμβαδίζουν με τις υποδείξεις του SSM.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουν θέσει οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες και υπό την αίρεση της έγκρισης του SSM, η πρόοδος στα οικονομικά μεγέθη της Τρ. Πειραιώς αναμένεται να οδηγήσει σε μέρισμα 10% των περσινών κερδών, 25% των φετινών και 50% των κερδών την περίοδο 2025-2026 (συνολικά 1,2 δισ. ευρώ). Όπως επισημαίνει η τράπεζα, το μέγεθος της ανταμοιβής των μετόχων θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κεφαλαιακά «μαξιλάρια» και να επιτυγχάνει διατηρήσιμη και υψηλή κερδοφορία.

Όσο για την Alpha Bank, η διοίκηση σχεδιάζει τη διανομή του 20% των κερδών για το 2023, στοχεύοντας να αυξήσει το ποσοστό αυτό τα επόμενα χρόνια, διανέμοντας περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε μερίσματα την τριετία 2024-2026, υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του επόπτη. Μέση μερισματική απόδοση της τάξης του 45% αναμένουν μέχρι το 2026 η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

«Οι επιδόσεις του 2023 και οι προοπτικές της επόμενης τριετίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διανομή μερίσματος, ξεκινώντας από ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% των κερδών για φέτος, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα έτη», τονίζει από την πλευρά της η Eurobank στην ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της. Παράλληλα, η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει στην επιβράβευση των μετόχων της κατά τουλάχιστον 50% έως το 2026.

Απομένουν οι ανακοινώσεις από την Εθνική Τράπεζα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόταση διανομής μερίσματος μεταξύ 20-30% επί των κερδών του 2023. Τέλος, πέραν των συστημικών τραπεζών, η Optima bank ανακοίνωσε ότι το δικό της προτεινόμενο μέρισμα διαμορφώνεται σε 0,44 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 32% επί των καθαρών κερδών.

Αριστοτέλης Παππάς

#συστημικές_τράπεζες #Ενιαίος_Εποπτικός_Μηχανισμός #Εθνική_Τράπεζα #Τράπεζα_Πειραιώς_ #Alpha_Bank #Eurobank #διανομή_μερίσματος
Keywords
Αναζητήσεις
trapezes-stin-proti-grammi-gia-ta-merismata-perimenontas-ton-ssm.htm
Τυχαία Θέματα