Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα επιτόκια, αλλά και σινιάλο για μειώσεις

14:47 9/5/2024 - Πηγή: Reporter

Σταθερά στο 5,25% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Αυτή ήταν η έκτη διαδοχική φορά που αποφασίστηκε να παραμείνουν σε αυτό το ποσοστό.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Πέμπτη, με 7 μέλη της 9μελούς νομισματικής επιτροπής (MPC) να ψηφίζουν για τη διατήρηση στο 5,25% και 2 μέλη να ψηφίζουν υπέρ μείωσης κατά 250 μονάδες βάσης, στο 5%. Στην προηγούμενη συνεδρίαση μόνο ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης. Παράλληλα, τα μέλη αναθεώρησαν

προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και αύξησαν τις προοπτικές για την ανάπτυξη.

Η MPC άφησε να εννοηθεί ότι η πρώτη μείωση από τον Μάρτιο του 2020, κατά την έναρξη της πανδημίας, θα μπορούσε να έρθει ήδη από την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο. Η αγορά προσδοκά μειώσεις των επιτοκίων το καλοκαίρι, προβλέποντας πλήρως με μείωση 25 μονάδων βάσης τον Αύγουστο και 50 μονάδες βάσης συνολικά φέτος.

«Η Επιτροπή θα εξετάσει τις επικείμενες ανακοινώσεις στοιχείων και πώς αυτά ενημερώνουν την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι για την εμμονή του πληθωρισμού υποχωρούν. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα επανεξετάζει για πόσο καιρό το τραπεζικό επιτόκιο θα πρέπει να διατηρηθεί στο τρέχον επίπεδό του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της MPC.

Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν μείωση ήδη από την επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου και τρεις ή περισσότερες μειώσεις το 2024. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να μειωθεί δραματικά τον Απρίλιο λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας από το τρέχον 3,2% σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου της BoE για το 2%, σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις.

Ο επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι τα νέα για τον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικά. «Πρέπει να δούμε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Βρετανός τραπεζίτης.

Η BoE σημειώνει ότι το βρετανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το α' τρίμηνο του 2024 και κατά 0,2% το β' τρίμηνο. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η τράπεζα σημειώνει ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε στο 3,2% τον Μάρτιο από 3,4% το Φεβρουάριο.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,2447 δολάρια, σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Η στερλίνα βρισκόταν στις 86,18 πένες ανά ευρώ, με πτώση 0,2%, σύμφωνα με το Reuters. Οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς στο 4,138%, με μικρή μεταβολή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

#bank_of_england #BoE #Άντριου_Μπέιλι #μειώσεις_επιτοκίων
Keywords
Αναζητήσεις
trapeza-tis-anglias-ametavlita-epitokia-alla-kai-sinialo-gia-meioseis.htm
Τυχαία Θέματα